Jošt Zakrajšek znova državni prvak na 5000 metrov.

0
327

Na Mostu na Soči državno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah na 5000-metrski razdalji ni prineslo večjih presenečenj. V konkurenci kajakašev je po pričakovanjih znova slavil Jošt Zakrajšek, ki se je nedavno vrnil s priprav v Argentini. Državni naslov med mlajšimi člani je osvojil kajakaš Simon Oven, med mladinci je bil najboljši Matic Klobučar, najboljša kajakašica državnega prvenstva pa je bila Anja Osterman.

Naslov državnega prvaka na najdaljši tekmovalni razdalji sprinta na mirnih vodah si je že tretjič zapored priveslal tekmovalec tacenskega kluba Jošt Zakrajšek, ki pa je po tekmi izrekel nekaj kritik na račun izvedbe tekmovanja: »Tako kot že nekaj let doslej je tudi letos nekaj kajakašev pobegnilo s starta. Starter na to reagiral, tako da je ta dogodek marsikomu pokvaril dan in želeno uvrstitev. Čeprav naj bi se s starta pognali vsi skupaj, smo šli bolj vsak po svoje. Jaz in še nekateri drugo tekmovalci na pobeg sprva nismo reagirali, saj smo čakali odziv starterja in ponoven start, kot je to v pravilih in praksi. Ko smo po nekaj sekundah ugotovili, da je starterju vseeno, smo se pognali še ostali tekmovalci.«

Zakrajšek, ki sta se mu najbolj uspela približati drugouvrščeni Simon Oven (KKK Ljubljana) in Matic Klobučar (KKK Soške elektrarne), ki je bil na koncu tretji, je nato nadaljeval: »Izgubljeno razliko sem kmalu nadoknadil in se za nekaj trenutkov priključil na val vodilne skupine. Ko pa sem se malce nadihal, sem ponovno pospešil. Simon in Matic sta mi uspešno sledila. Tik pred obratom sem še nekoliko pospešil, da sem naredil nekaj razlike pred Maticem, na obratu polovice proge pa še pred Simonom.«

V konkurenci mlajših članov je naslov prvaka pripadel Simonu Ovnu, ki je bil drugi v absolutni konkurenci, drugi med tekmovalci do 23 let je bil Matic Klobučar, ki je s tem postal tudi državni prvak med mladinci, tretje mesto med mlajšimi člani pa je pripadlo kajakašu ankaranskega kluba. V mladinski konkurenci sta se za Klobučarjem uvrstila Rok Šmit (KKK Bohinj) in Anže Urankar (KKK Ljubljana).

V ženski konkurenci je z minutnim naskokom slavila Anja Osterman (KKK Adria), drugo mesto je pripadlo Ines Matuc (KKK Bohinj), ki je tako osvojila tudi naslov mladinske državne prvakinje, tretja pa je bila njena klubska kolegica Špela Bajrič, ki je bila posledično najboljša tudi med mlajšimi mladinkami. Poleg Matucove in Bajričeve se je na stopničke v konkurenci mladink uvrstila še Mia Medved (KK Soške elektrarne), ki je bila druga med mlajšimi mladinkami, bronasta kolajna v konkurenci mlajših mladink pa je pripadla Sabrini Toš (KKK Žusterna). Med starejšimi deklicami je zmagala Taja Smukavec (KKK Bohinj), drugo in tretje mesto pa sta si priveslali članici KKK Žusterna Ula Valentič in Eva Volk.

Med mlajšimi mladinci so se na oder za zmagovalce uvrstili Blaž Jug in Jakob Klobučar (oba KKK Soške elektrarne), tretji je bil Matej Toplikar iz KKK Žusterna. Najboljši starejši deček je bil Peter Karas (KKK Žusterna), drug je bil Matic Ajdič (KKK Bohinj), tretji pa Tit Faletič (KKK Soške elektrarne). Veslali so tudi veterani. Zmagal je Jože Hafner, pred Borisom Irtom in Nikom Svoljšakom.