Jure Lenarčič najhitrejši v kvalifikacijah svetovnega pokala na Slovaškem.

0
454

Slalomisti na divjih vodah so s kvalifikacijami v Liptovskem Mikulašu odprli letošnjo sezono svetovnih pokalov. Uvodni dan se je z najboljšo vožnjo med kanuisti izkazal Jure Lenarčič, med kajakašicami pa je bila tretja Urša Kragelj. Polfinalni nastop si je zagotovilo devet slovenskih reprezentantov.

Kanuist tacenskega kluba Jure Lenarčič je na brzicah proge v slovaškem Liptovskem Mikulašu prikazal največ in se veselil prvega mesta v petkovih kvalifikacijah. Na koncu je bil 71 stotink hitrejši od Čeha Tomaša Raka, sicer bronastega z letošnjega evropskega prvenstva v Pragi, na tretje mesto pa je s sekundo in 29 stotinkami zaostanka priveslal Slovak Matej Benuš.

Sobotni polfinalni nastop sta si poleg najhitrejšega Lenarčiča zagotovila še Benjamin Savšek, ki je bil v kvalifikacijah 12., in Luka Božič, ki je imel 19. čas. Žal je brez napredovanja ostal Anže Berčič, ki je bil po prvem nastopu 26., v drugem pa se mu je vožnja popolnoma ponesrečila, tako da je bil šele 40. Po veliki napaki pri trinajstih vratih je namreč prejel 50 kazenskih sekund, kar je pomenilo konec upov na napredovanje v polfinale, tako da se je do cilja bolj kot ne le še spustil.

V konkurenci kajakašic je bila zelo hitra Urša Kragelj, ki je z dvema dodatnima kazenskima sekundama za vodilno kajakašico kvalifikacij Avstrijko Corinno Kuhnle zaostala le za 1,35 sekunde. Pred Kragljevo se je uvrstila še Avstralka Jessica Fox. Z desetim časom kvalifikacij je brez težav napredovala tudi Eva Terčelj. Ajda Novak se je na progo podala dvakrat. V prvi vožnji je dosegla 34. čas, v drugi pa 20., kar je pomenilo, da je z nastopom v Liptovskem Mikulašu zaključila v prvi fazi tekmovanja.

Nedeljski polfinalni nastop so si priveslali vsi štirje slovenski kajakaši. Evropski prvak Peter Kauzer je bil tokrat sedmi, Martin Srabotnik je napredoval s 25. rezultatom, Vid Kuder Marušič pa z 29. Le dve stotinki sta od napredovanja po prvi vožnji ločili Nika Testena, ki je bil 31. Zato je nastopil še v drugo. V tem poizkusu je dosegel deveti čas, kar je zadostovalo za napredovanje v drugo fazo tekmovanja. Najhitrejši kajakaš kvalifikacij je bil Britanec Bradley Forbes Cryans, drugi je bil svetovni prvak Ondrej Tunka s Češke, tretji pa olimpijski prvak iz Ria Britanec Joseph Clarke.

Med kanuistkami smo imeli dve predstavnici, a se žal nobeni ni uspelo uvrstiti v polfinale. Bližje je bila Nina Bizjak, ki je bila po prvem nastopu 22., po drugem pa 12., kar pomeni, da se ji je napredovanje obakrat izmuznilo za dve mesti. Alja Kozorog je dosegla 26. čas prve vožnje in 19. čas drugega nastopa. S progo sta najbolje opravili sestri Fox iz Avstralije. Hitrejša je bila Jessica, druga je bila Noemi, tretja pa Brazilka Ana Satila.

V soboto se bodo v polfinalu najprej pomerili kanuisti, sledile bodo kajakašice, in sicer z začetkom ob 9. uri. Ob 12. uri bodo na vrsti finalne preizkušnje v omenjenih kategorijah, ob 14.30 pa bo sledil še polfinalni in finalni del tekmovanja v mešanih dvojcih.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/liptovsky-mikulas-2018/rankings-results