Jutri se v Ivrei začenja prvi vrhunec letošnje kajakaške sezone

0
116

Pred slalomisti na divjih vodah je evropsko prvenstvo, ki je hkrati tudi zadnja interna izbirna tekma za sestavo olimpijske ekipe. Slovenske barve na prvenstvu v Italiji bo zastopalo štirinajst tekmovalk in tekmovalcev.

Na reki Dora Baltea bo med četrtkom in nedeljo potekalo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah ter prvič v zgodovini tudi v ekstremnem slalomu na divjih vodah. Evropska kajakaška zveza je namreč to disciplino uvrstila v svoj program šele po tem, ko je postalo jasno, da bo v Parizu leta 2024 del olimpijskega programa.

Na tekmovanju je prijavljenih okoli 200 športnic in športnikov iz 27 držav. Evropsko prvenstvo bo služilo tudi kot kontinentalno tekmovanje za pridobitev še zadnjih mest na OI v Tokiu, kjer pa ima Slovenija že zagotovljena vsa mogoča mesta. Bo pa tudi v slovenski ekipi napeto, saj bodo prav uvrstitve na tem prvenstvu odločale o slovenskih potnikih na Japonsko. Eva Terčelj si je mesto zagotovila že po izbirnih tekmah v Tacnu, medtem ko v ženskem kanuju ter moškem kajaku in kanuju potnike na OI še čakamo. V kanuju ima Alja Kozorog kar precej prednosti pred Evo Alino Hočevar, ki bi si mesto v olimpijski ekipi lahko zagotovila z osvojitvijo kolajne na tem EP, medtem ko so kajakaši ter kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič tako izenačeni, da bo na OI odpotoval najvišje uvrščeni s tega prvenstva.

Med kajakašicami nas bodo v Ivrei zastopale Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak, med kanuistkami Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, med kajakaši Martin Srabotnik, Peter Kauzer in Niko Testen, med kanuisti pa Benjamin Savšek, Luka Božič in novinec v članski reprezentanci Nejc Polenčič. V ekstremnem slalomu bodo na startu Niko Testen, Marko Petek in Vid Kuder Marušič.

V četrtek popoldne se prvenstvo začenja s kvalifikacijami kajakašic in kajakašev, v petek dopoldne sledijo kvalifikacije kanuistk in kanuistov, popoldne pa še ekipne tekme. V soboto so na vrsti polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev ter kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu, v nedeljo pa še polfinalne in finalne tekme kanuistk in kanuistov ter glavni del tekmovanja v ekstremnem slalomu.

Prenos kvalifikacij si bo mogoče ogledati na spletu na www.youtube.com/CanoeEurope, medtem ko bodo ekipne tekme ter sobotni in nedeljski spored na ogled na TV Slovenija.

Rezultati v živo: https://siwidata.com/canoelive/#/live/icf/1843

Nedelja, 9. maj

10.00 Polfinale C1ž, C1m

14.00 Finale C1ž, C1m