Jutri se začenja zadnja tekma slalomskega svetovnega pokala

0
570

V seriji tekem za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah je na sporedu le še zadnja tekma, ki bo med petkom in nedeljo potekala v francoskem Pauju. To je še eno izmed prizorišč, kjer slovenski reprezentanti in reprezentantke dosegajo odlične rezultate.

Letošnjo serijo tekem za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah sestavljajo štiri preizkušnje, prvi dve sta bili junija v Pragi in Markkleebergu, tretja pretekli konec tedna v La Seu d’Urgellu, zadnja pa sledi ta vikend v Franciji. Prizorišče v očarljivem Pauju je ena izmed tradicionalnih lokacij, ki je gostila številne tekme za svetovni pokal, pa tudi svetovno in evropsko prvenstvo. Na omenjenih je v letih 2017 in 2019 blestel kanuist Benjamin Savšek, ki si je priveslal naslova svetovnega in evropskega prvaka, na svetovnem prvenstvu leta 2017 pa je na zmagovalne stopničke prišel tudi Peter Kauzer. Hrastničan, ki je včeraj praznoval 38 let, ima v tem kajakaškem centru tudi dve zmagi v svetovnem pokalu, in sicer iz let 2009 in 2015. Leta 2016 je bila Ajda Novak druga v ekstremnem slalomu.

Ker je na sporedu finalna tekma za svetovni pokal, bodo tekmovalkam in tekmovalcem v skupini razvrstitvi pripisane dvojne točke. Trenutno je Peter Kauzer med kajakaši četrti v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, Martin Srabotnik je 13., Niko Testen 30., Žan Jakše 53., Vid Kuder Marušič pa 59. Med kajakašicami je Eva Terčelj v skupnem seštevku po treh tekmah šesta, Urša Kragelj 13., Ajda Novak pa 18. Prav tako šesti je Benjamin Savšek v kanuju, Luka Božič je pred zadnjo tekmo na enajstem mestu, Klemen Vidmar je 41., Nejc Polenčič 55., Anže Berčič pa 57. Med kanuistkami je najvišje Alja Kozorog, in sicer na 18. mestu, Lea Novak je 28., Eva Alina Hočevar pa 34. V ekstremnem slalomu Vid Kuder Marušič zaseda 22. mesto, Martin Srabotnik pa 56. V ženski konkurenci ekstrema je Alja Kozorog 36., Eva Alina Hočevar 43., Ajda Novak pa 47.

Slovenske barve bodo v petkovih kvalifikacijah zastopali kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič, kajakašice Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak, kajakaši Peter Kauzer, Niko Testen in Martin Srabotnik ter kanuistke Alja Kozorog, Lea Novak in Eva Alina Hočevar. Slednja bo kot edina slovenska predstavnica nastopila tudi v ekstremnem slalomu.

V petek so na vrsti vse kvalifikacije, v soboto polfinala in finala kajakašic in kajakašev ter kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu, v nedeljo pa sledijo še polfinala in finala kanuistk in kanuistov ter odločilne vožnje v ekstremnem slalomu.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/pau-2021