Kajakaš leta je Simon Oven, kajakašica leta pa Urša Kragelj.

0
566

Kajakaška zveza Slovenije je v ljubljanski Stari mestni elektrarni na tradicionalni prireditvi Kajakaš leta nagradila najboljše tekmovalke in tekmovalce iztekajočega se leta. Šestindvajset različnih tekmovalcev in tekmovalk se je v letu 2018 povzpelo na zmagovalne stopničke svetovnih in evropskih prvenstev (članskih, U23 in mladinskih), mladinskih olimpijskih iger, sredozemskih iger in tekem svetovnega pokala. 

Izbor najboljšega kajakaša leta tokrat ni bil enostaven. Peter Kauzer se je junija veselil naslova evropskega prvaka v slalomu na divjih vodah, kajakaš Simon Oven je postal svetovni prvak v klasičnem spustu na divjih vodah, Nejc Žnidarčič je osvojil naslov svetovnega prvaka v kajaku v sprintu na divjih vodah, v istem finalu je bil Vid Debeljak drugi, Anže Urankar tretji, naslov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah pa si je v kanuju priveslal še Blaž Cof. V tesnem glasovanju so na koncu za športnika leta Kajakaške zveze Slovenije izbrali Simona Ovna, ki je to nagrado prejel prvič.

Ljubljanski kajakaš Simon Oven je z naslovom svetovnega prvaka v klasičnem spustu na prvenstvu v švicarskem Muotathalu poskrbel za zgodovinski dosežek. Postal je namreč prvi slovenski kajakaš, ki je v klasičnem spustu osvojil zlato kolajno na svetovnem prvenstvu. Slovenski tekmovalci so zlate kolajne kot za stavo osvajali v sprintu na divjih vodah, uspešni so bili tudi kanuisti, a zlato v klasičnem spustu se je Slovencem izmikalo vse do letošnje sezone. Kajakaš KKK Ljubljana je poleg naslova svetovnega prvaka zelo uspešno nastopal tudi v svetovnem pokalu in se še drugo leto zapored veselil tudi zmage v skupnem seštevku te serije. 

Nagrado za najboljšo kajakašico leta je tokrat prejela primorska slalomistka na divjih vodah Urša Kragelj. 30-letna tekmovalka KK Soške elektrarne je za vrhunski dosežek poskrbela na zadnji tekmi sezone – svetovnem članskem prvenstvu v Riu de Janeiru. Kragljeva je bila v Braziliji namreč četrta, za bronom pa zaostala le za nekaj desetink sekunde. S tem je postavila doslej najboljši posamični rezultat na članskih svetovnih prvenstvih, sicer pa se že lahko pohvali z ekipnimi kolajnami s svetovnih prvenstev, dvema posamičnima kolajnama z evropskih prvenstev, pa tudi naslovom mladinske svetovne prvakinje.

Nagrado za najboljšega mladinca leta je po pričakovanjih prejel Lan Tominc, ki je na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu osvojil zlato kolajno v slalomu na mirnih vodah z ovirami in tako nadaljeval niz slovenske nepremaganosti v tej disciplini na MOI (pred njim sta bila mladinska olimpijska prvaka tudi Simon Brus in Anže Urankar). 

Za najboljšo mladinko leta je bila izbrana Eva Alina Hočevar, mladinska svetovna prvakinja in evropska podprvakinja v slalomu na divjih vodah, ki se je skupaj z Leo Novak veselila še zlata in brona v dvojcu na evropskem mladinskem prvenstvu v spustu na divjih vodah, ob tem pa je osvojila še tri kolajne v ekipnih tekmah na svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu in spustu na divjih vodah.

Najboljša tekmovalka leta na mirnih vodah je postala Anja Osterman, dobitnica bronaste kolajne na 500-metrski razdalji letošnjih sredozemskih iger v Španiji, najboljši tekmovalec na mirnih vodah pa je Jošt Zakrajšek. 

Ob 70-letnici delovanja sta posebni priznanji prejela Kajak klub Soške elektrarne in Brodarsko društvo Steklarna Hrastnik, srebrno plaketo KZS za zasluge pri razvoju kajakaštva pa je dobil Stane Klemenc, eden glavnih pobudnikov za ustanovitev KKK Bohinj in prvi predsednik bohinjskega kluba. 

Poleg prej omenjenih so priznanja za vrhunske športne dosežke v sezoni 2018 v članski kategoriji prejeli še Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Niko Testen, Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič, Anže Urankar, Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in Blaž Cof, v konkurenci mlajših članov in mladincev pa Nina Bizjak, Lea Novak, Sara Belingar, Helena Domajnko, Vid Kuder Marušič, Jaka Bernat, Nejc Polenčič, Urh Turnšek, Vid Oštrbenk in Tim Novak. 

 

 

Podrobnejši pregled letošnjih uspehov lahko najdete na: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/uspehi-a-p