Kajakašem ekipni bron na SP v Bratislavi

0
174

Z ekipnimi tekmami se je v Bratislavi začelo svetovno prvenstvo v slalomu, ekstremnem slalomu in sprintu na divjih vodah. Ekipa kajakašev, v postavi Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen, se je veselila bronaste kolajne. Kajakašice so bile četrte, kanuisti peti, kanuistke pa sedme.

Dopoldanski del tekmovanja na progi v Čunovem pri Bratislavi je bil namenjen slalomskim preizkušnjam. V zahtevnih, vetrovnih in mrzlih razmerah se je na zmagovalni oder uvrstila ekipa kajakašev, za katero so veslali Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen. Slovenska trojka je imela ob prihodu v cilj pripis dveh kazenskih sekund, a sodniki po ogledu posnetka odločitve žal niso spremenili.

Na koncu so bili Slovenci tretji, tri sekunde in 20 stotink za novimi svetovni ekipnimi prvaki Francozi (Boris Neveu, Mathieu Biazizzo, Benjamin Renia). Brez dotika bi Kauzer, Srabotnik in Testen prišli do srebra. Drugo mesto so tako osvojili Slovaki Jakub Grigar, Martin Halčin in Adam Gonšenica.

“Je nekaj grenkega priokusa, saj nihče ne ve, kje smo udarili. Na videu se nič ne vidi, a odločitve niso želeli spremeniti. Na koncu smo bili namesto drugi tretji, ampak kolajna je kolajna,” je povedal Peter Kauzer.

“Zjutraj je bilo mrzlo, pihalo je, vratca so se zelo premikala, zato smo poskušali ostati zbrani od starta do cilja, peljati z ničlo in kolikor toliko tekočo vožnjo,” je povedal Testen.

“Peljali smo dobro, nekoliko je nagajal veter, tako da smo morali reševati probleme. Na žalost smo dobili tudi en dotik, s katerim se nismo ravno strinjali, ampak odločitve nismo mogli spremeniti,” pa je dodal Srabotnik.

Zelo blizu je bila tudi slovenska ekipa kajakašic. Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so bile četrte, le pol sekunde za tretjim mestom. Usoden je bil dotik prvih vrat, kjer so prejele dve kazenski sekundi. Svetovne ekipne prvakinje so postale Britanke Kimberley Woods, Fiona Pennie in Mallory Franklin, druge so bile Čehinje Katerina Minarik Kudejova, Antonie Galuškova in Lucie Nesnidalova, tretje pa Slovakinje Eliška Mintalova, Jana Dukatova in Sona Stanovska.

Kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in novinec na članskih prvenstvih Klemen Vidmar so ekipni del prvenstva sklenili na petem mestu. Zmagali so Francozi Martin Thomas, Denis Gargaud Chanut in Nicolas Gestin, pred Čehi Lukašom Rohanom, Vojtechom Hegrom in Vaclavom Chaloupko ter Slovaki Matejem Benušem, Markom Mirgodorskim in Alexandrom Slafkovskim.

Ekipa kanuistk z Aljo Kozorog, Leo Novak in Evo Alino Hočevar je preizkušnjo na Donavi končala na sedmem mestu. Svetovne prvakinje so postale Čehinje Tereza Fišerova ter sestri Gabriela in Martina Satkova, druge so bile Španke Nuria Vilarrubla, Miren Lazkano in Klara Olazabal, tretje pa Rusinje Alsu Minazova, Polina Mukhgaleeva in Zulfia Sabitova.