V sredo se začenja svetovno prvenstvo v slalomu, ekstremnem slalomu in sprintu na divjih vodah

0
232

Le še malo nas loči od zadnjega velikega kajakaškega tekmovanja te sezone, na katerem bomo stiskali pesti za čim vidnejše uvrstitve slovenskih reprezentantk in reprezentantov. Bratislava bo med sredo in nedeljo namreč gostila svetovno prvenstvo v slalomu, ekstremnem slalomu in sprintu na divjih vodah. V konkurenci več kot 330 tekmovalcev in tekmovalk iz 45 držav bo nastopila tudi močna slovenska reprezentanca.

V slalomu bodo med kanuisti tekmovali olimpijski prvak Benjamin Savšek, Luka Božič in Klemen Vidmar, za katerega bo to prvo člansko prvenstvo, je pa letos nastopil na svetovnem pokalu v Španiji.

»Letošnja sezona je že vrhunska, poskušal pa bom tudi v sklepnem dejanju letošnje sezone, na svetovnem prvenstvu v Bratislavi, doseči lep uspeh in upam, da bom še bolj vesel. Proga mi zelo ustreza, sedaj so jo še nekoliko obnovili in spremenili. Voda je še bolj divja. Meni ustrezajo takšne divje proge, tako da upam, da se mi bo tudi tokrat izšlo z lepimi vožnjami,« je povedal Savšek.

Povratka na bratislavske brzice se veseli tudi Peter Kauzer, ki je na stari progi pred desetimi leti drugič postal svetovni prvak. »Na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala sem pokazal, da je bila samo ena črna pika v letošnji sezoni na olimpijskih igrah. V čolnu se dobro počutim, v Bratislavi sem zmeraj užival in se počutim kot doma, tudi sedaj ko so spremenili progo, mi je zelo všeč. Moraš imeti občutek za divjo vodo, tako da je super in že komaj čakam svetovno prvenstvo,« je povedal drugi kajakaš letošnje sezone svetovnega pokala. V kajakaški ekipi bosta Kauzerju družbo delala Martin Srabotnik in Niko Testen.

V posebni vlogi je na Slovaško odšla Eva Terčelj, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Španiji priveslala do naslova svetovne prvakinje. »Vesela sem, da sem v takšni poziciji, saj to pomeni, da sem prejšnje svetovno prvenstvo res imela odlično. Ni pa to nikakršno breme. To je nova tekma, novi pogoji, nov dan. Znova bo treba pokazati največ.« Visoko bo ciljala tudi Urša Kragelj, ki je bila na finalni tekmi svetovnega pokala v Pauju tretja, in se vrača v staro formo pred hudo poškodbo. Tretja članica kajakaške ekipe bo Ajda Novak, ki je z reprezentančnima kolegicama že blestela v ekipnih tekmah svetovnega in evropskega prvenstva.

V ženskem kanuju bodo tekmovale Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, v ekstremnem slalomu – olimpijski disciplini za Pariz 2024 – pa bomo videli Ajdo Novak, Aljo Kozorog, Evo Alino Hočevar in Evo Terčelj ter Martina Srabotnika, Tineta Kanclerja, Vida Kudra Marušiča in Marka Petka.

Z visokimi cilji so na slovaško odšli tudi naši spustaši. Tokratna ekipa bo kar velika, sestavljajo jo kajakaši Nejc Žnidarčič, Anže Urankar, Simon Oven in Tim Novak, kajakašice Ana Šteblaj, Helena Domajnko in Živa Jančar ter kanuista Nejc Gradišek in Martin Gale, ki bosta veslala tudi v dvojcu.

Nejc Žnidarčič je na zadnjem SP v Španiji osvojil naslov prvaka: »Zagotovo je cilj ubraniti naslov. Bo pa težko. Od vseh umetnih prog, na katerih smo do sedaj veslali, se mi zdi najbolj tehnično zahtevna, bolj nepredvidljiva, tako da bo potrebne tudi nekaj sreče. Letos mi je zmeraj zmanjkalo par stotink, da bi prišel na najvišjo stopničko. Bil sem trikrat tretji pa enkrat četrti, zato upam, da bo sedaj športna sreča na moji strani.«

V letošnji sezoni je šlo boljše Anžetu Urankarju, ki je bil svetovni prvak leta 2017, letos pa je bil tretji na evropskem prvenstvu: »Proga je zelo zahtevna in mi je všeč. Zdi se mi, da je to najzahtevnejša proga za spust, na kateri smo veslali do sedaj. Voda se zelo spreminja, divja je. Zanimivo bo.«

V vlogi ene izmed favoritk se je po dveh medaljah na letošnjih svetovnih pokalih in četrtem mestu na članskem EP znašla tudi kajakašica Ana Šteblaj. »Pričakovanj ne bom imela, saj se zna zgoditi, da bi bila potem razočarana. Proga je res zahtevna, upamo na najboljše. Na tej progi smo imeli na pripravah po dva treninga dnevno, tako da nekaj razdalje že imamo narejene, sedaj bomo morali nekoliko vaditi še linije,« je povedala ljubljanska kajakašica.

Prvi dan prvenstva bodo podelili kolajne najboljšim v ekipnih tekmah, tako slalomske kot spustaške, četrtek in petek bosta namenjena kvalifikacijam v vseh treh divjevodaških disciplinah, v soboto so na sporedu polfinala in finala kajakašic in kajakašev v slalomu ter finale vseh kategorij v sprintu na divjih vodah, v nedeljo pa sledijo še polfinalne in finalne vožnje kanuistk in kanuistov v slalomu ter tekme na izpadanje v ekstremnem slalomu.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2021

PROGRAM

Sreda, 22. september

Ekipne tekme slalom in spust sprint

Četrtek, 23. september

Kvalifikacije K1Ž slalom, K1M slalom, C1Ž slalom, C1M slalom

Petek, 24. september

Kvalifikacije spust sprint K1M, K1Ž, C1M, C1Ž, C2M, C2Ž

Kvalifikacije ekstremnega slaloma

Sobota, 25.september

Polfinale in finale K1Ž slalom, K1M slalom

Finale spust sprint – vse kategorije

Nedelja, 26. september

Polfinale in finale C1Ž slalom, C1M slalom

Finalni del ekstremnega slaloma

SLOVENSKA REPREZENTANCA

SLALOM

K1M                                                              K1Ž   

Peter Kauzer                                                  Eva Terčelj

Martin Srabotnik                                           Urša Kragelj

Niko Testen                                                   Ajda Novak

C1M                                                              C1Ž

Benjamin Savšek                                           Alja Kozorog

Luka Božič                                                    Eva Alina Hočevar

Klemen Vidmar                                             Lea Novak

EKSTREMNI SLALOM

K1M                                                              K1Ž

Martin Srabotnik                                            Ajda Novak

Vid Kuder Marušič                                        Alja Kozorog

Tine Kancler                                                  Eva Alina Hočevar

Marko Petek                                                  Eva Terčelj

SPUST SPRINT

K1M                                                              K1Ž

Nejc Žnidarčič                                               Ana Šteblaj

Anže Urankar                                                Helena Domajnko

Simon Oven                                                   Živa Jančar

Tim Novak

C1M                                                              C2M

Martin Gale                                                   Nejc Gradišek – Martin Gale

Nejc Gradišek