Kajakašem na EP ekipno srebro v klasičnem spustu.

0
582

Spustaši na divjih vodah so tudi drugi dan evropskega prvenstva v Trnovem ob Soči poskrbeli za veselje. Kajakaši Simon Oven, Anže Urankar in Tim Novak so v ekipni tekmi klasičnega spusta namreč zaostali le za ekipo Češke in se veselili srebra.

Simon Oven in Anže Urankar sta se včeraj veselila zlate in srebrne posamične kolajne v klasičnem spustu, tokrat pa se jima je ob naskoku na najvišja mesta pridružil še njun klubski in reprezentančni kolega Tim Novak. Slovenska trojka je bila blizu Čehom, prvim favoritom za naslov ekipnih evropskih prvakov, saj so za navezo Adam Satke, Karel Slepica in Kamil Mružek namreč zaostali za vsega tri sekunde in dvajset stotink. Na tretje mesto so priveslali Italijani Francesco Ciotoli, Andrea Bernardi in Nicolo Razeto.

»Mislim, da smo danes naredili vse, kar smo lahko. Novaka sva kar dobro “zgonila” do cilja. Zadovoljni smo z drugim mestom,« je po tekmi povedal evropski prvak Simon Oven, Anže Urankar pa dodal: »Sem zadovoljen. Danes smo dali vse od sebe in mislim, da je to najboljši rezultat, kar smo ga lahko dosegli. Mislili smo, da bomo imeli več zaostanka za Čehi.«

Po osvojeni kolajni je bil seveda zelo zadovoljen tudi tretji član ekipe Tim Novak, ki je dobil priložnost za nastop v ekipni tekmi, po tem ko se je Nejc Žnidarčič zaradi poškodbe odločil, da ne bo startal: »Že včeraj sem vedel, da se lahko zgodi, da bom danes nastopil. Upali smo sicer, da bo Nejc, ker je definitivno hitrejši od mene, ampak dal sem vse od sebe in lahko smo zadovoljni z rezultatom. Hvala Anžetu in Simonu za val in da sta me spodbujala. Srebrna kolajna je super!«

Svoje predstavnike smo imeli še v dveh ekipnih preizkušnjah. V kanuistični konkurenci članskega evropskega prvenstva so nastopili mladinci Martin Gale, Nejc Gradišek in Maj Oštrbenk. Bronasti z včerajšnje posamične preizkušnje Blaž Cof se je nastopu namreč odpovedal, saj bo eden izmed glavnih favoritov za zmago v sprinterski preizkušnji, ki je na sporedu v petek in soboto. Mladi slovenski kanuisti so zasedli četrto mesto. Zmagala je Češka, v postavi Ondrej Rolenc, Marek Rygel in Vladimir Slanina, pred ekipama Francije in Hrvaške.

Tudi v konkurenci kajakašic so slovenske barve zastopale mlade tekmovalke. Lea Novak, Ana Šteblaj in Živa Jančar so osvojile peto mesto. Zmagale so Čehinje Martina Satkova, Anežka Paloudova in Klara Hricova, druge so bile Francozinje, tretje pa Nemke.

»Fantje so zelo dobro veslali. Bili so v igri za zmago, ampak Čehi so bili boljši. Že po posamični tekmi so bili Čehi veliki favoriti. Pri nas je Nejc poškodovan. Šel je na ogrevanje, ampak ni šlo. Mislim, da se je pravilno odločil, da ne bi bilo nevarnosti, da bi se dolgoročno kaj zakompliciralo. Upam, da bo v sprintu lahko nastopil. Osvojili so srebro z majhnim zaostankom za zmagovalci, tako da moramo biti zadovoljni. V ostalih ekipah smo imeli mlade tekmovalce, za katere ni bilo pričakovati, da bodo na vrhu v svetovnem merilu. V reprezentanco smo jih povabili, da nabirajo izkušnje, saj so to odlične priprave tudi za mladinsko svetovno prvenstvo, kjer pa nekateri zagotovo lahko posežejo visoko,« pa je po drugem tekmovalnem dnevu povedal vodja spustaške reprezentance Srečko Masle.

V petek se bo prvenstvo nadaljevalo s kvalifikacijami sprinta na divjih vodah, kjer bodo slovenski tekmovalci med glavnimi favoriti. Aktualni svetovni prvak Nejc Žnidarčič se je nastopu v klasiki zaradi poškodbe odpovedal, a upa, da bo v sprintu vendarle na startu. Visoko seveda ciljata tudi kajakaša Anže Urankar in Simon Oven, v kanuju pa Blaž Cof. V petek se bodo kvalifikacije začele ob 10. uri, v soboto finale prav tako. V soboto bo popoldne ob 15. uri na sporedu še ekipna tekma v sprintu.

 

Spletni prenos prvenstva je na voljo na MMC RTV SLO in na Youtube kanalu evropske kajakaške zveze www.youtube.com/CanoeEurope. Za produkcijo prenosa skrbijo dijaki ŠC Novo mesto – Srednje elektro šole in tehniške gimnazije.

 

Rezultati: www.timing-mojstrana.com