Spustašem uvodni dan EP na Soči komplet kolajn.

0
458

Slovenski spustaši na divjih vodah so domače evropsko prvenstvo na Soči začeli na najboljši mogoči način. Kajakaš Simon Oven je postal evropski prvak v klasičnem spustu na divjih vodah, v isti konkurenci je Anže Urankar osvojil srebro, med kanuisti pa je Blaž Cof klasično preizkušnjo končal na tretjem mestu.

Simon Oven že nekaj sezon velja za enega najboljših spustašev v klasični preizkušnji na svetu, kar je dokazal leta 2017 s srebrom na evropskem prvenstvu, lani z naslovom svetovnega prvaka, tokrat pa še z naslovom evropskega prvaka na domačem terenu. Že pred prvenstvom je odkrito napovedal naskok na vrh in na odločilni dan ni podlegel pritisku glavnega favorita za naslov prvaka.

»V zgornjem delu, kjer je še bolj mirno, sem imel načrt, da se res “ubijem”, potem pa nadaljujem skozi zahtevnejši del bolj z občutkom. V zgornjem delu sem se skoraj malo preveč “zgonil”, ampak sem nekako pretrpel skozi tehnični del in je uspelo,« je po vnovičnem velikem uspehu povedal novi evropski prvak Simon Oven.

Za enkraten ekipni uspeh je poskrbel Anže Urankar, ki je za klubskim in reprezentančnim kolegom zaostal za enajst sekund in pol ter se veselil srebrne kolajne v klasičnem spustu. »Nad svojim rezultatom sem presenečen. Za Simona smo vedeli, da je res dober, sebe pa sem presenetil. Skupaj sva opravila veliko treningov, tako da mislim, da nama je to zelo pomagalo. Imel sem zelo dobro vožnjo, to je bil moj maksimum,« pa je po drugem mestu in dvojni slovenski zmagi povedal Anže Urankar.

V klasični preizkušnji kajakašev je slovenske barve zastopal še Tim Novak in zasedel trinajsto mesto. Tretje mesto med kajakaši je osvojil češki predstavnik Adam Satke. Nejc Žnidarčič, ki cilja na naslov prvaka v sprintu, v klasiki tokrat ni startal.

Že pred kajakašema pa je med najboljšo trojico priveslal kanuist Blaž Cof. Slednji je sicer enkraten sprinter, tudi aktualni svetovni prvak, tako da je pred prvenstvom pričakovanja usmerjal predvsem v sprintersko preizkušnjo, a na Soči mu je uspela odlična vožnja tudi v daljši klasični preizkušnji. Pred kanuistom tacenskega kluba sta tekmo končala le Hrvat Emil Milihram, sicer večkratni svetovni prvak v klasičnem spustu, in Čeh Ondrej Rolenc.

Cof, ki je medalje na EP na Soči osvajal že pred šestimi leti, ko je bilo tu nazadnje organizirano prvenstvo stare celine v spustu, je bil po osvojeni kolajni zelo zadovoljen: »Ciljal sem bolj na sprint, a sem se zelo potrudil tudi v klasiki. Bil sem res presenečen, kako dobro mi je šlo. Na celi progi je bilo vrhunsko in dobro sem se počutil. Veslal sem na polno in dal vse od sebe. Ko sem prišel v cilj, sem bil zelo zadovoljen, na koncu se je vse izšlo.«

V kanuju so priložnost nastopa na domačem prvenstvu dobili tudi trije mladinci. Martin Gale je bil trinajsti, Maj Oštrbenk petnajsti, Nejc Gradišek pa sedemnajsti.

Dve predstavnici smo imeli tudi v tekmi kajakašic. Mladinki Ana Šteblaj in Živa Jančar sta tokrat prvič nastopili na kakšnem izmed članskih prvenstev, tako da sta predvsem nabirali izkušnje. Šteblajeva je preizkušnjo končala na 17. mestu, Jančarjeva pa mesto za njo. Naslov evropske prvakinje si je priveslala Švicarka Melanie Mathys, le dve stotinki za njo se je uvrstila Italijanka Mathilde Rosa, tretja pa je bila Čehinja Anežka Paloudova.

V konkurenci kanuističnih dvojcev in kanuistk nismo imeli svojih predstavnikov. Med kanuistkami je zmagala Italijanka Cecilia Panato, druga je bila Čehinja Martina Satkova, tretja pa tako kot v kajaku Anežka Paloudova. Med dvojci sta slavila Čeha Daniel Suchanek in Ondrej Rolenc, pred dvema francoskima posadkama Stephane Santamaria – Quentin Dazeur in Tony Debray – Louis Lapointe.

V četrtek se bo prvenstvo v Trnovem ob Soči nadaljevalo z ekipnimi tekmami v klasičnem spustu. Začetek tekme bo ob 12. uri.

 

Spletni prenos prvenstva je na voljo na MMC RTV SLO in na Youtube kanalu evropske kajakaške zveze www.youtube.com/CanoeEurope. Za produkcijo prenosa skrbijo dijaki ŠC Novo mesto – Srednje elektro šole in tehniške gimnazije.

 

Rezultati: www.timing-mojstrana.com