Kajakaši in kanuisti so se uvrstili v polfinale MSP/U23 v Braziliji.

0
348

Slovenski slalomisti na divjih vodah so uspešno prestali uvodno dejanje svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane, ki ta teden poteka v Foz do Iguaçuju. Prvi dan prvenstva so se na progo podali kajakaši, kanuisti in kanuistke, vsi slovenski predstavniki pa so si zagotovili napredovanje v polfinale. Najboljšo slovensko uvrstitev prvega tekmovalnega dne je dosegel kajakaš Martin Srabotnik, ki je bil med mlajšimi člani sedmi.

Številni tekmovalci, ki so nastopili na reki Paraná, so imeli težave s kazenskimi sekundami, tudi naši reprezentanti. Nastop brez kazenskih sekund je izmed Slovencev uspel le celjskemu kajakašu Martinu Srabotniku, ki je v kvalifikacijah zasedel sedmo mesto in si tako brez težav zagotovil napredovanje v polfinale. Lanskoletni svetovni mladinski podprvak Vid Kuder Marušič, ki tokrat tekmuje med mlajšimi člani, je z dvema kazenskima sekundama tekmo končal na 12. mestu in si je prav tako kot Srabotnik lahko oddahnil že po prvi vožnji.

Nova tekmovalna pravila v slalomu na divjih vodah namreč predvidevajo, da se že na podlagi uvrstitev iz prve vožnje najboljših 30 kajakašev uvrsti v polfinale, za preostalih deset mest pa se pomerijo le še tisti tekmovalci, ki so bili v prvo uvrščeni slabše od 30. mesta. Tako je v drugo moral na start tretji slovenski predstavnik Žan Jakše, ki se mu je uvrstitev po prvi vožnji izmaknila le za mesto. Na progi je bil tacenski kajakaš sicer zelo hiter, a so ga višjega mesta stale kazenske sekunde, ki jih je nabral kar 10. V drugo je bil bolj natančen ter si tako zagotovil mesto v polfinalu, ki tekmovalce čaka v petek. Najhitrejši je bil Brazilec Pedro da Silva, drugi je bil Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Slovak Andrej Malek.

V konkurenci mlajših članov je veslal tudi kanuist Žiga Taljat, ki je s štirimi kazenskimi sekundami kvalifikacije končal na 15. mestu. Nastopil bo v petkovem polfinalu. Najboljši rezultat dneva med kanuisti je postavil Britanec Adam Burgess, drugi je bil Italijan Roberto Colazingari, tretji pa Argentinec Sebastian Rossi.

V popoldanskem delu programa so se pomerili še mladinci. Član kajakaškega kluba z Mosta na Soči Jakob Jeklin je kljub zdravstvenim težavam, ki so ga pestile v zadnjih dneh, prikazal dovolj dobro vožnjo, da si je brez težav priveslal nastop v polfinalu. Zasedel je deveto mesto. Še drugi kanuist – Klemen Vidmar, ki se prav tako sooča z zdravstvenimi težavami, se je tudi uspel uvrstiti v polfinale, le da je moral na progo še v drugi vožnji, saj je v prvi prejel 54 kazenskih sekund, ki so ga oddaljile od vrha. Sicer je bil na progi med najhitrejšimi. Najboljši rezultat je postavil Čeh Vaclav Chalopuka, drugi je bil Slovak Marko Mirgorodsky, tretji pa Italijan Raffaelo Ivaldi.

Že po prvem nastopu so mesto med polfinalisti dobili vsi trije slovenski kajakaši v mladinski konkurenci. Za uvrstitev je še najbolj trepetal Tine Kancler, ki je na progi ob vstopu v 16. protitočna vrata naredil napako, ki mu je vzela precej dragocenega časa, tako da je v kvalifikacijah zasedel 29. mesto. Preostala predstavnika Niko Testen in Luka Čižman sta, oba s po šestimi kazenskimi sekundami, uvodni del prvenstva končala na 20. oziroma 21. mestu. Najboljši je bil Čeh Alexandr Maikranz, drugo in tretje mesto pa sta si zagotovila Slovaka Samuel Stanovsky in Jakub Grigar.

Jutri kvalifikacije čakajo kajakašice in kanuistične dvojce, na progo pa se bosta podali dve mlajši članici – Eva Terčelj in Ajda Novak.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/foz-iguazu-junior-u23-world-championships.php

Video prenos prvenstva v živo si lahko ogledate na: http://livestream.com/itaipu/events/3986921

Foto: Ettore Ivaldi