Kajakaši in kanuisti že preizkusili progo na SP

0
506

Sydney, 18. septembra (STA) – Slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na divjih vodah je že preizkusila progo na prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva v avstralskem Penrithu. Olimpijska proga iz leta 2000 bo najboljše kajakaše in kanuiste na SP gostila med 29. septembrom in 3. oktobrom, varovanci selektorja Andreja Jelenca pa so že na prizorišču prvenstva, kjer pridobivajo občutke na progi.
 
“Po nekaj dneh treninga je že možno reči, da so vsi člani slovenske ekipe pridobili občutek za veslanje na progi za SP. Dejan Kralj in Dejan Stevanovič, ki imata za seboj teden dni treninga več kot ostali, sta na progo že popolnoma navajena. Konec tedna je predvsem Kralj izkoristil za preizkus tekmovalnega programa, saj dva dni zaradi postavljanja proge in tekme kanuistov ne bo možen trening na divji vodi. Tudi Stevanovič je že prešel v zaključno piljenje občutkov za tekmo, medtem ko ostale še čaka nekaj dni, da se popolnoma prilagodijo,” je s prizorišča SP sporočil selektor ekipe Andrej Jelenc.


Stevanovič in Hočevar sta se tudi udeležila biomehaničnih in fizioloških testiranj, ki jih v okviru svoje raziskave ugotavljanja razlik med vrhunskimi kajakaši izvaja avstralski inštitut za šport. Testiranja sicer niso pomembna v okviru priprave na svetovno prvenstvo, so pa prispevek k pogledu na značilnosti vrhunskega tekmovalca v slalomu. Sicer pa tekmovalcem v Penrithu največ preglavic povzroča veter, ki začne pihati dopoldan in ne preneha vse do večera. Tako je edini ugoden termin treninga zgodaj zjutraj, pa čeprav se začne že ob 7.15 in je zaradi tega treba zgodaj iz postelje. Od ponedeljka dalje, ko se začne uradni del treninga, kjer je Slovenija v skupini skupaj z britansko ekipo, pa jutranjih treningov ne bo več, saj bodo na prizorišču vse ekipe in bo trening razdeljen čez cel dan.


V nedeljo so tekmovalci preizkusili tekmovalni tempo na celotni progi, ko so skupaj z Nemci v svojem terminu organizirali trening tekmo. Da se nekaj dni treninga več na progi v Penrithu pozna, je bilo videti tudi tokrat, saj sta bila med najhitrejšimi prav Kralj in Stevanovič.


“V naslednjih dneh bodo tekmovalci na tekmovalni progi lahko trenirali le po enkrat dnevno. Drugi trening bo možen le na mirni vodi. V programu je tudi trening moštvenih voženj, v soboto pa bo skupaj z britansko ekipo organizirano še eno preverjanje tekmovalnega tempa na celi progi,” je še povedal Jelenc.