S sproščenostjo do uspehov

0
551

Ljubljana, 27. septembra (STA) – Avstralsko divjevodaško središče v Penrithu bo po olimpijskih igrah leta 2000 gostilo novo veliko tekmovanje. Med 29. septembrom in 3. oktobrom se bodo na olimpijski progi za kolajne svetovnega prvenstva borili slalomisti, med katerimi bo tudi šest Slovencev. Kajakaški del reprezentance bodo sestavljali Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal, kanuistični pa Dejan Stevanovič, Simon Hočevar in Jošt Zakrajšek. Glede na formo, ki so jo slovenski slalomisti prikazali v tej sezoni (predvsem na evropskem prvenstvu v Tacnu), lahko odprava pod vodstvom direktorja reprezentanc Andreja Jelenca po tihem računa na podoben uspeh, kot ga je pred tremi leti dosegel Miha Terdič v K-1, ki je bil srebrn.
 
“Nihče si ne upa napovedati nekih konkretnih ciljev. Fantje se osredotočajo na to, da se bodo čim bolj optimalno pripravili na svoje nastope. Zdaj je glavni del priprav že za nami, sledita še dva treninga – bolj za izpopolnitev občutkov. Na tekmah pa bo odločala dnevna forma, priprava, postavitev proge …, tako da je težko reči “zdaj bomo pa osvojili kolajno”,” je dejal Jelenc. Slovenci so v Penrithu že od začetka septembra in so se že dodobra spoznali s progo. “V nedeljo je bilo malce bolj sproščeno, saj smo imeli prost dan, v soboto pa smo na treningu priredili interno tekmo z Angleži in Rusi, s katerimi smo skupaj v skupini. Lahko rečem, da zaenkrat najbolje vozijo Kralj, Kauzer in Stevanovič, medtem ko se Zakrajšku vidi, da je najmanj izkušen. Hočevar ima tudi določene težave, vendar on je rutiniran, tako da verjamem, da se bo dobro pripravil. V določenih delih je hiter tudi Nolimal, vendar se mu vse prevečkrat vožnja “podre”,” je še pojasnil Jelenc.


Na srečo se slovenskemu taboru ni treba ukvarjati z zdravstvenimi težavami. “Stanje v ekipi je odlično, fantje so vsi zdravi, nekaj težav s komolcem je sredi tedna imel Kauzer, vendar ni nič resnega. Na progo so se bolj ali manj privadili že vsi, v začetku sta sicer imela prednost Stevanovič in Kralj, ki sta tukaj že od začetka septembra, v Penrithu pa sta veslala tudi pozimi, toda zdaj so se vsi dovolj spoznali s tekmovališčem in ne more biti morebitnega izgovora na nepoznavanje terena. Sicer pa treningi potrjujejo, da tudi tu najbolje veslajo tisti, ki so bili najboljši že v svetovnem pokalu. Tako velja omeniti predvsem Kralja in Kauzerja, ki sta bila na omenjeni interni tekmi izenačena – če ne celo hitrejša – od Campbella Walsha. Slednji je bil zelo konstanten v pokalu in nosilec srebra z OI v Atenah,” je dodal prvi mož slovenske kajakaške karavane, ki ob tekmovališču, zgrajenem prav za OI 2000, skrbi tudi za potrebno sproščenost v ekipi. “Vzdušje je vseskozi zelo sproščeno, delujemo kot prava ekipa, med drugim smo imeli tudi piknik na račun Kauzerjevega 22. rojstnega dne.”


Da bodo tudi v “deželi tam spodaj” slovenski slalomisti imeli nekaj podpore, je poskrbel tudi častni generalni konzul Republike Slovenije Alfred Brežnik, ki je pozval tam živeče Slovence, naj pridejo navijat za slovensko reprezentanco. Slovenski duh naj bi bil opažen tudi v vrstah prostovoljcev na SP, saj naj bi se eden že prijavil za pomoč na tem SP.


Tekmovanje se bo s slovesnim odprtjem začelo v sredo, v četrtek pa bodo na sporedu prve vožnje, in sicer kvalifikacije kanuistov in kajakašic. V petek bodo na vodo šli kvalifikanti v moškem K-1 in C-2, v soboto bodo na vrsti polfinala in finala ženskega K-1 in moškega C-1, v nedeljo pa še polfinalne in finalne vožnje kajakašev in dvojcev. Zadnji dan, ponedeljek, je rezerviran za moštvene tekme.


Več informacij na www.canoeslalom.com.au