V četrtek prvi slovenski nastopi v Penrithu

0
349

Sydney, 28. septembra (STA) – Po včerajšnjem slovesnem odprtju svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah na olimpijski progi v Penrithu pri Sydneyju, kjer so se predstavili tekmovalci in tekmovalke iz 54 držav, so bile danes na sporedu preizkusne vožnje. Na SP so te kar pomembne, saj proge na največjih tekmah postavljajo vodilni možje Mednarodne kajakaške zveze (ICF) in so s strani trenerjev že večkrat poželi neodobravanje zaradi nesimetričnih postavitev.
 
“Na to smo že navajeni. Vedno imamo kakšne pripombe, ker so deli prog postavljeni povsem nelogično. Večjih presenečenj vendarle ne moremo pričakovati, ker tukajšnja dokaj ozka proga ne dovoljuje eksperimentov. Fantje so na prizorišču veliko trenirali, tako da dobro pripravljeni čakamo na začetek svetovnega prvenstva. Seveda pričakujemo, da se bodo vsi trije kanuisti v četrtek prebili v polfinale,” je dejal glavni trener in direktor reprezentance Andrej Jelenc.


Na startu četrtkovih kvalifikacij, kjer bodo nastopile tudi kajakašice, bo 54 kanuistov iz 27 držav sveta. Najboljših 40 si bo priveslalo polfinalni nastop, ki je na sporedu v soboto. Slovenske barve bodo branili Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek. “Pred začetkom prvenstva sem dobro pripravljen. Dobro je, da sem pripotoval pred ostalimi našimi reprezentanti, saj sam potrebujem nekoliko več časa pri navajanju na časovno razliko. Na svetovnih prvenstvih so proge vedno postavljene dokaj čudno. A za vse je enako. Grem korak za korakom tako, da ne bi rad dajal nikakršnih napovedi o končni uvrstitvi. V kvalifikacijah ne bi smelo biti nikakršnih težav,” je po ogledu proge povedal Stevanovič.


Kajakaši, ki jih kvalifikacije čakajo v petek, so tudi z zanimanjem spremljali postavitev proge, po tem pa naredili krajši trening na mirni vodi.


Sicer pa bo v Avstraliji nastopilo tudi nekaj eksotičnih držav, kot so Tajvan, Indija, Libanon, Malezija, Ekvador, Kenija in Kostarika. Tekmovalci teh reprezentanc bodo imeli prav gotovo veliko težav z zahtevno progo, so pa vsi ti v skupini ICF, ki se bori, da bi ta šport razvili tudi na drugih koncih sveta. Toda po drugi strani je absurd, da zaradi oddaljenosti SP ni predstavnikov iz sicer tradicionalnih držav – Belgije, Luksemburga in Makedonije. Njim ICF pač ni priskočil na pomoč kot ostalim nerazvitim deželam.


Več informacij na www.canoeslalom.com.au