Kajakaši Jeklin, Zobec Urbančič in Hočevar ekipni mladinski evropski prvaki

0
55

Prvi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Čeških Budjejovicah je slovenski ekipi prinesel zlato kolajno. Zanjo je poskrbela mladinska ekipa kajakašev – Atej Zobec Urbančič, Žiga Lin Hočevar in Rene Jeklin so postali mladinski ekipni evropski prvaki. V posamične sobotne polfinalne tekme kajakašev in kajakašic je napredovalo sedem slovenskih čolnov.

Na Vltavi ta teden poteka evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Prvi tekmovalni dan so bile na sporedu kvalifikacije in ekipne tekme kajakašic in kajakašev v kategorijah do 18 in do 23 let ter ekipne tekme.

Slednje so slovenskemu kajakaštvu prinesle novo odličje. Mladi kajakaši Žiga Lin Hočevar, Atej Zobec Urbančič in Rene Jeklin so se veselili naslova mladinskih ekipnih evropskih prvakov. Na zelo zahtevni progi, kjer so vse ekipe delale napake, so prikazali najboljšo vožnjo izmed vseh na startu in zmagali z več kot dvanajstimi sekundami prednosti pred Nemci. Bron so osvojili Italijani, ki so zaostali za skoraj sedemnajst sekund.

Ekipa kajakašev do 23 let, za katero so veslali Marko Petek, Tine Kancler in Ulan Valant,  je bila osma, kajakašice do 23 let Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Sara Belingar so bile pete, prav tako na petem mestu pa je tekmovanje zaključila tudi mladinska ekipa kajakašic, v postavi Naja Pinterič, Sara Globokar in Ema Lampič.

Še pred ekipnimi tekmami so se kajakašice in kajakaši potegovali za uvrstitve v sobotni polfinale. Uspešna je bila sedmerica. S prvo kvalifikacijsko vožnjo in petim rezultatom se je med kajakaši mladinci brez težav v drugo fazo tekmovanja uvrstil Atej Zobec Urbančič. Njegova zlata ekipna kolega Žiga Lin Hočevar in Rene Jeklin sta morala na progo še v drugi vožnji, kjer je Hočevarju z drugim časom tudi uspelo, žal pa je v kvalifikacijah obstal Jeklin.

Po prvi vožnji in z 18. mestom kvalifikacij si je sobotni polfinale kajakašev do 23 let priveslal Ulan Valant, v drugem poizkusu pa sta bila uspešna tudi Tine Kancler, ki je bil v drugi vožnji drugi, ter Marko Petek, ki je napredoval s četrtim časom drugega nastopa.

Med kajakašicami je v mladinski konkurenci Sara Globokar zasedla 14. mesto in se neposredno uvrstila v polfinale, medtem ko sta Naja Pinterič in Ema Lampič poskušali napredovati v drugi vožnji, a jima ni uspelo. Naja je bila v drugo sedmo (napredovalo je le še pet tekmovalk), Ema pa 12.

V konkurenci kajakašic do 23 let je s četrim časom druge vožnje do polfinala prišla še Eva Alina Hočevar, medtem ko sta Lea Novak in Sara Belingar z 9. in 12. mestom obstali v prvi fazi tekmovanja.

V petek se prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijami kanuistov in kanuistk med mladinkami in mlajšimi člani ter ekipnimi tekmami v kanuju.

Rezultatihttp://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/2018

Spletni prenos: https://www.youtube.com/canoeeurope