Kajakaši odlični v sprinterskih kvalifikacijah EP na Soči.

0
222

Predzadnji dan evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah v Trnovem ob Soči so se tekmovalke in tekmovalci pomerili v kvalifikacijah sprinta na divjih vodah. Slovenski kajakaši, ki so že pred prvenstvom v tej divjevodaški disciplini veljali za glavne favorite, so vlogo upravičili. Simon Oven je v kvalifikacijah postavil najboljši čas, Nejc Žnidarčič je bil tretji, Anže Urankar pa četrti. V finalu bosta veslala še kanuist Blaž Cof in kajakaš Tim Novak.

Prvi nastop na domačem evropskem prvenstvu je le dočakal Nejc Žnidarčič, aktualni svetovni prvak v sprintu na divjih vodah, ki se je zaradi poškodbe odpovedal tekmam v klasičnem spustu. V kvalifikacijah je zaradi poškodbe reber nastopil s pomočjo protibolečinskih sredstev. Ne glede na poškodbo je svojo nalogo opravil dobro, saj si je s tretjim časom kvalifikacij zagotovil neposredno napredovanje v sobotni finale.

»Sem več kot zadovoljen. Linije so bile prave. Bolečine smo krotili s protibolečinskimi tabletami, da sem lahko startal. Poškodba me niti ni toliko motila, se je pa poznalo, da so tablete zelo močne. Zaradi zaspanosti nisem imel takšne moči kot bi jo lahko imel. V zadnjem delu mi je zmanjkala moč, ki jo imam ponavadi. Sedaj razmišljamo, da bi jutri poskusil nastopiti brez protibolečinskih tablet, da bi imel več moči,« je povedal Žnidarčič, pred sobotnim finalom pa napovedal: »Prvi trije Slovenci, potem pa bomo videli, kako se bomo razvrstili.«

Med peterico kajakašev, ki so napredovali po prvem nastopu, so bili trije Slovenci in dva Francoza. Simon Oven, ki je v sredo postal evropski prvak v klasičnem spustu, je hitel po brzicah Soče tudi v sprintu in prav nihče od tekmecev ga ni uspel prehiteti: »Finale je povsem druga tekma. Upam, da jutri name ne bo preveč vplivalo, da bom startal kot zadnji. Sprint je zahteven, saj moraš s starta zelo hitro, ker je en del ravnine, potem pa moraš dobro odpeljati vse te ovinke. Vedno se da še kaj pridobiti, vendar mislim, da če bi ob enakem vodostaju postavil tak čas v finalu, bi bil uvrščen med najboljše tri.«

Na drugo mesto v kvalifikacijah je priveslal Francoz Hugues Moret, četrti pa je bil Anže Urankar, srebrni s klasične preizkušnje. Tekmovalci so bili izredno izenačeni, saj je Oven pred Moretom zmagal za 62 stotink sekunde, Žnidarčič je bil tretji s 66 stotinkami zaostanka, Urankar pa četrti z 68 stotinkami zaostanka za Ovnom.

»Zadovoljen sem. Vožnja ni bila najboljša, tako da imam še veliko rezerv, kar mi ustreza. V finalu imaš vedno dodatno moč, upam pa tudi na idealne linije,« je po četrtem času kvalifikacij povedal Urankar.

Preostali slovenski tekmovalci so morali nastopiti še v drugi kvalifikacijski vožnji, saj je iz vsake kategorije po prvi vožnji napredovala le najhitrejša peterica. Med kajakaši si je finale z drugim nastopom zagotovil tudi Tim Novak, ki je bil po prvi vožnji deseti, po drugi pa osmi.

V kanuju je bil po prvem nastopu Blaž Cof deseti. V drugi kvalifikacijski vožnji je aktualni svetovni prvak v sprintu na divjih vodah veslal veliko hitreje, tako da je zanesljivo zmagal. Drugouvrščeni Italijan Giorgio dell”Agostino je namreč za Cofom zaostal za 1,78 sekunde. V kanuju so slovenske barve zastopali še mladinci Martin Gale, Nejc Gradišek in Maj Oštrbenk, a so z nastopom na prvem članskem prvenstvu končali v kvalifikacijah. Gradišek je bil tako po prvi kot drugi vožnji 16., Martin Gale je bil 22. in 13., Maj Oštrbenk je bil v prvi vožnji 20., v drugi pa ni nastopil.

V kvalifikacijah kanuistov je bil najboljši Čeh Ondrej Rolenc, drugi je bil Italijan Mattia Quintarelli, tretji pa Francoz Tony Debray.

Med kajakašicami je bila zelo blizu uvrstitvi v sobotni finale Lea Novak. Kajakašica tacenskega kluba je bila po prvem nastopu 15., po drugem pa enajsta. Tako je le za eno mesto zgrešila uvrstitev v finale, kamor je napredovalo deset najhitrejših kajakašic druge vožnje. Živa Jančar je bila po prvi vožnji 16., po drugi 15., Ana Šteblaj pa je zabeležila 19. in 13. rezultat kvalifikacij. Najhitrejša je bila Čehinja Martina Satkova, druga je bila njena rojakinja Barbora Dimovovoa, tretja pa Francozinja Lise Vinet.

Med dvojci in kanuistkami nismo imeli svojih predstavnikov. Med kanuistkami je bila najhitrejša Italijanka Cecilia Panato, med dvojci pa francoska naveza Stephane Santamaria – Quentin Dazeur. Med dvojci so tekmovali tudi slovaški dobitniki olimpijskih kolajn v slalomu na divjih vodah: dvojčka Peter in Pavol Hochschorner (olimpijska prvaka v letih 2000, 2004 in 2008 ter bronasta na OI 2012) ter Peter in Ladislav Škantar (olimpijska prvaka 2016). Brata Hochschorner sta se v finale uvrstila s četrtim časom kvalifikacij, bratranca Škantar pa z drugim nastopom.

V soboto se bo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah zaključilo s finalnimi posamičnimi preizkušnjami v sprintu na divjih vodah in ekipno tekmo v sprintu. Posamična tekma se bo začela ob 10. uri, ekipna pa ob 15. uri.

Spletni prenos prvenstva je na voljo na MMC RTV SLO in na Youtube kanalu evropske kajakaške zveze www.youtube.com/CanoeEurope. Za produkcijo prenosa skrbijo dijaki ŠC Novo mesto – Srednje elektro šole in tehniške gimnazije.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/