Nejca Žnidarčiča ni ustavilo niti zlomljeno rebro.

0
239

Na Soči se je z vnovičnim slovenskim zmagoslavjem zaključilo člansko evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Nejc Žnidarčič je osvojil naslov evropskega prvaka v sprintu na divjih vodah, Anže Urankar je bil drugi, kajakaš Tim Novak in kanuist Blaž Cof sta zasedla četrti mesti, evropski prvak v klasičnem spustu Simon Oven pa je bil tokrat peti.

Na soških brzicah so še enkrat več dominirali slovenski reprezentanti, ki v zadnjih sezonah primat v sprintu na divjih vodah držijo čvrsto v svojih rokah. Na zadnjem evropskem prvenstvu leta 2017, ki ga je gostilo Skopje, si je naslov evropskega sprinterskega prvaka priveslal Vid Debeljak, ki se je v letošnji sezoni osredotočil na sprint na mirnih vodah, na zmagovalnem odru pa sta se mu pridružila še Nejc Žnidarčič in Anže Urankar. Omenjena trojica je prva tri mesta zasedla tudi na lanskem svetovnem prvenstvu, kjer je zmagal Žnidarčič.

Primorski kajakaš je bil razred zase tudi na domačem evropskem prvenstvu, kjer je v sobotni finalni preizkušnji vso konkurenco ugnal skoraj za dve sekundi. Podvig dobi še toliko večjo težo ob dejstvu, da je Nejc Žnidarčič nastopil poškodovan, saj so rentgenski posnetki pokazali, da ima zlomljeno rebro. Na Sočo se je tako podal s pomočjo protibolečinskih tablet.

»Ta teden je bil kar kaotičen. Celo leto sem treniral za to evropsko prvenstvo, potem pa dan pred tekmo utrpel to poškodbo. Žal sem moral izpustiti prvi dve tekmi, me je kar bolelo. Na srečo so fantje opravili super delo. Nisem pa bil prepričan, ali bom lahko startal v sprintu ali ne. Bil sem v šempetrski bolnišnici, kjer so me pregledali in ugotovili, da imam zlomljeno rebro, a so mi rekli, da lahko tekmujem. S pomočjo protibolečinskih tablet sem lahko veslal, saj bolečina ni bila tako močna kot v prvih dveh dneh. Danes sem imel odlično vožnjo, težko bi jo ponovil. Vse je bilo popolno. Najlepše je zmagati doma, na Soči že drugič sedaj,« je povedal Žnidarčič, ki je naslov evropskega prvaka v sprintu osvojil tudi leta 2013, ko je Soča nazadnje gostila člansko evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah.

Do druge posamične srebrne kolajne na tem prvenstvu je priveslal Anže Urankar, ki je bil drugi tako v klasični kot sprinterski preizkušnji: »Z nastopom sem kar zadovoljen. Naredil sem manjšo napako, ampak drugo mesto je super. Bolj sem se pripravljal na sprint, a pri njem je tako, da hitro lahko narediš napako, tako da težko napoveš, kdo bo zmagal.«

Popolno slovensko prevlado je tokrat nekoliko pokvaril francoski kajakaš Hugues Moret, ki je priveslal na tretje mesto in se tako uvrstil pred še dva slovenska reprezentanta. Z odličnim nastopom in končnim četrtim mestom je presenetil Tim Novak: »Vožnja je bila odlična. Vedel sem, da sem lahko z dobro vožnjo uvrščen visoko, a vseeno morda nisem pričakoval, da tako visoko. Imel sem dve manjši napaki, ki pa me nista stali časa. Mislim, da sem pokazal, vse kar znam in sem lahko zadovoljen.« Evropski prvak v klasični preizkušnji Simon Oven je v petkovih kvalifikacijah sprinta dosegel najboljši čas, v finalni vožnji pa nato slovenski uspeh zaokrožil s petim mestom.

Veliko je od sprinterske preizkušnje pričakoval kanuist Blaž Cof, aktualni svetovni prvak v tej disciplini, ki je na tem prvenstvu priveslal do brona v klasičnem spustu. Blizu zmagovalnim stopničkam je bil tudi tokrat, saj so ga od brona ločile vsega tri desetinke sekunde. Član tacenskega kluba je preizkušnjo sklenil na četrtem mestu. Za dvojno francosko zmago sta poskrbela Tony Debray in Louis Lapointe, bronasto kolajno pa si je priveslal Čeh Vladimir Slanina.

Med kajakašicami nismo imeli finalistke, v konkurenci kanuistk in dvojcev pa slovenska ekipa nima svojih predstavnikov. Naslov evropske prvakinje med kanuistkami si je priveslala Italijanka Mathilde Rosa, njena rojakinja Cecilia Panato je bila najboljša med kanuistkami, v dvojcu pa sta zmagala Francoza Tony Debray in Louis Lapointe.

Po posamičnih preizkušnjah so sledile še ekipne tekme. Kajakaši Nejc Žnidarčič, Tim Novak in Anže Urankar so bili prvi favoriti za zmago, a se je še enkrat več pokazalo, kako nepredvidljiv je divjevodaški šport. Po težavah v zgornjem delu proge se tudi spodnji del ni izšel po željah. Po veliki napaki slovenska ekipa nastopa žal ni zaključila. Mladinska ekipa kanuistov v postavi Martin Gale, Maj Oštrbenk in Nejc Gradišek, je bila četrta, kajakašice Lea Novak, Živa Jančar in Ana Šteblaj pa so bile pete.

Spustaše na divjih vodah letos čaka še eno veliko tekmovanje, in sicer svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah, ki bo potekalo skupaj s slalomskim svetovnim prvenstvom ob koncu septembra v španskem La Seu d”Urgellu.

Spletni prenos prvenstva je na voljo na Youtube kanalu evropske kajakaške zveze www.youtube.com/CanoeEurope. Za produkcijo prenosa so skrbeli dijaki ŠC Novo mesto – Srednje elektro šole in tehniške gimnazije.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/