Kajakaši ponovili Tacen

0
553

L”Argentiere la Besee, 01. julija (STA) – Slovenska kajakaška reprezentanca v postavi Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v francoskem L”Argentiere la Beseeju ubranila naslov prvaka v ekipni tekmi in tako ponovila uspeh z lanskega EP v Tacnu, kjer je namesto Megliča veslal Andrej Nolimal. Kauzer, Kralj in Meglič so za 1,27 sekunde ugnali Poljsko, tretja pa je bila Nemčija (+1,71), sicer srebrna iz Tacna 2005.


Slovenski slalomski tabor je vnovič dosegel enega večjih uspehov divjevodaškega športa in ponovil uspeh z reke Save. Kralj, Kauzer in Meglič so tako dokazali, da se tudi zunaj domačega terena lahko kosajo z najboljšimi. Slovenska trojka je bila v sicer zelo izenačeni tekmi že v prvi vožnji najhitrejša, toda zaradi napak v drugih in desetih vratcih je bila pred odločilnim nastopom na tretjem mestu za Poljsko in Avstrijo. Poljaki so v drugo prav tako odpeljali dobro, a več kot sekundo slabše od Slovencev, ki so z lahkoto izničili zaostanek 33 stotink iz prve vožnje. Avstrijcem se je drugi nastop ponesrečil in so padli z zmagovalnega odra, nanj pa so se povzpeli Nemci, ki so svoj kapital zapravili v prvi vožnji s šestimi kazenskimi sekundami, drugi nastop, sicer najhitrejši nasploh, pa jim je pomagal “le” do brona.


“To je nekaj neverjetnega! K temu sta seveda levji delež dala Kauzer in Kralj, ki sodita prav v svetovni vrh, toda dobro smo trenirali, danes smo dobro odpeljali in vse se je izšlo na najboljši možen način. Nikakor si nisem niti v sanjah predstavljal, da se mi bo to zgodilo,” je dejal debitant na velikih tekmovanjih Meglič, ki upa, da bo podobno tudi jutri: “Konkurenca v K-1 je res močna. Toda upamo na najboljše in verjamem, da bo vsaj enemu v ekipi uspelo doseči želeni rezultat.”


“Ker proga ni ne vem kako selektivna, smo že pred tekmo vedeli, da lahko posežemo po visokih mestih, če peljemo brez dotika. Toda to nam ni uspelo, saj so tekmovalci v prvi vožnji napravili dva dotika. Prvega sicer ni nobeden videl, tako da sem se – neuspešno – pritožil. Toda fantje so zares obe vožnji odpeljali zelo hitro, Jure in Dejan sta celo priganjala prvega v vrsti – Petra. Tekma je sicer bila izenačena in pred odločilno vožnjo je bilo še vse odprto, na srečo pa so naši fantje veslali res dobro in zmagali,” je povedal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


Slovenski predstavniki so ekipno kolajno napovedali že pred tem v kvalifikacijah za posamično tekmo, saj so se prav vsi razen dvojca uvrstili v nedeljski polfinale. Najboljši je bil Kauzer, ki je končal na prvem mestu, Kralj je bil sedmi, Meglič pa 12. Malce je zmanjkalo Aljažu Kulovcu in Simonu Hočevarju v dvojcu, ki sta kvalifikacije končala z 18. časom, v polfinale pa se je prebilo najboljših 15 čolnov.


V nedeljo bodo slovenske barve v polfinalih poleg omenjenih kajakašev branili še kajakašica Nina Mozetič ter kanuista Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek, medtem ko je mladi kanuist Marko Mihelič – tako kot dvojec Hočevar/Kulovec – že končal prvenstvo. Glavni slovenski adut za novo visoko uvrstitev je Kauzer, ki brani naslov podprvaka in je v odlični
formi.