Kajakaši s kratkim zimskim spancem

0
550

Ljubljana (STA) – Letošnje leto je imelo za slovensko kajakaško ekipo vrhunec z domačim svetovnim prvenstvom v Tacnu. Kajakaška zveza Slovenije se lahko pohvali tudi s številnimi uspehi v iztekajočem se letu, napoveduje pa trdo delo v prihodnjem, ki se bo začelo že zgodaj spomladi in bo prineslo tudi prve izbirne tekme za olimpijske igre v Londonu 2012.


Predsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc in direktor reprezentanc Andrej Jelenc sta na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavila tekmovalne programe za sezono 2011, ozrla pa sta se tudi v uspešno leto 2010. V prihajajočem letu bo na domačih tleh največje tekmovanje “le” svetovni pokal v slalomu v Tacnu in v spustu na Mostu na Soči. Toda obenem bo leto že zelo pomembno za slalomiste ter tekmovalce na mirnih vodah, saj bodo že začeli loviti norme za olimpijske nastope v Londonu.


Olimpijsko progo na Otoku bodo odprli aprila 2011, prvič pa jo bodo Slovenci preizkusili maja naslednje leto, ko bo tam olimpijska generalka, opravili pa bodo tudi prve daljše priprave. Sicer pa bodo vrhunci koledarja 2011 aprilska tekma svetovnega pokala v spustu v španskem Sortu, majski svetovni pokal v sprintu v Poznanu, evropsko prvenstvo v spustu v Kraljevu v Srbiji in svetovni pokal v sprintu v Račicah, avgustovski slalomski svetovni pokal v Pragi, sprintersko SP v Szegedu in septembrsko slalomsko svetovno prvenstvo v Bratislavi.


“Rezultatsko je za nami celo najboljša sezona od osamosvojitve. Osvojili smo stopničke v vseh kategorijah, kjer smo tekmovali. Uspešni smo bili tudi organizacijsko, glede na vse težave, ki smo jih imeli, smo svetovno prvenstvo odlično izpeljali. Upamo, da bomo imeli do leta 2016 konkurenčne čolne v vseh kategorijah, z mislijo na olimpijske igre v Londonu in Riu,” je sezono 2010 ocenil Žmavc in obenem tudi že pogledal v prihodnost. Veseli ga tudi, da ima po novem kajakaška zveza predstavila v izvršnem odboru Olimpijskega komiteja Slovenije.


Urnik bo v letu 2011 zelo natrpan, nekaj obveznosti pa imajo kajakaši tudi še letos. Že naslednji teden bodo na slavnostni prireditvi izbrali najboljše v svojih vrstah za leto 2010, potem pa tudi zelo kmalu začeli priprave na novo sezono. Zimskega spanca bo malo, saj bodo prve priprave v Avstraliji že konec januarja, prve tekme pa marca. Na zvezi upajo, da bo za vse skupaj zadostoval proračun, podoben lanskemu – približno 750.000 evrov.


“Koledar je spet natrpan. Tudi logistično in finančno bo za nas vse skupaj zelo zahtevno. Pripravili smo osnutek tekmovanj, ki ga mora še potrditi predsedstvo zveze,” je dejal Jelenc, ki je predstavil tudi nekaj novosti, sprejetih na nedavni konferenci mednarodne zveze. Namesto devetih prog jih bodo imeli na mirnih vodah v finalu samo še osem, sprintersko svetovno prvenstvo bo odslej vsako leto, od leta 2013 pa bodo imeli svetovna prvenstva tudi mlajši člani.


Koledar:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-9default.asp?s=3&p=35