Kajakaši so na EP v Bovcu v ekipni tekmi osvojili srebrno, kanuisti pa bronasto kolajno.

0
240

Slovenski reprezentanti v spustu na divjih vodah so evropsko prvenstvo na Soči začeli odlično. Že dopoldne je posamično bronasto kolajno v klasičnem spustu osvojil Simon Hočevar, v popoldanskih ekipnih vožnjah klasičnega spusta pa so si stopničke priveslali še kajakaši, ki so bili drugi, in kanuisti, ki so bili tretji.

Slovenski reprezentanti so prvi dan prvenstva v Bovcu in Kobaridu dodobra izkoristili poznavanje reke Soče in njenih brzic. Tako ekipa kajakašev kot kanuistov sta priveslali do zmagovalnih stopničk ter dokazali, da slovenski tekmovalci sodijo v vrh spusta na divjih vodah. Kanuisti Simon Hočevar, Blaž Cof in Luka Žganjar so zaostali le za Čehi in Francozi.

»Vedeli smo, da imamo možnosti, saj ko sta dobra dva tekmovalca, tretjega potegneta za seboj. Vedeli smo, da smo blizu Francozom in Čehom, imeli pa smo bitko s Hrvati. Skozi celo progo smo veslali na polno. Luka se je res trudil in dobro veslal skozi celotno progo. Res odlično,« ni mogel skriti zadovoljstva Blaž Cof.

Izjemno vesel je bil tudi Luka Žganjar, za katerega je to prvo odličje s članskih prvenstev. Na progi je imel sicer nekaj težav, saj se je tudi prevrnil, a to ni ogrozilo zmagovalnih stopničk. Po tekmi je Ljubljančan povedal: »Bilo je zelo naporno. Bil sem najšibkejši člen ekipe in bilo je kar zanimivo slediti tako izkušenima tekmovalcema. Zelo sem zadovoljen. Vsi treningi, vse se je poplačalo. Sicer smo imeli nekaj prednosti, ker je domača proga. Ta uspeh mi je vlil še dodatne motivacije.« Žganjar na tem prvenstvu sicer nastopa v kanuističnem dvojcu skupaj s Petrom Žnidaršičem, že prihodnji teden pa ju čakajo tudi izbirne tekme za sestavo slalomske reprezentance.

Dobro so tekmovali tudi kajakaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven in Tim Kolar, ki so osvojili srebrno kolajno. Zaostali so le za Francozi. »Vedel sem, da bomo blizu medalje, veslali smo praktično brez napak. Francozi so bili danes res boljši, tako da ne verjamem, da bi lahko nadoknadili zaostanek. Zelo smo zadovoljni. Lepo je imeti v žepu kolajno,« je povedal Nejc Žnidarčič, ki je v posamični tekmi zaostal za reprezentančnim kolegom Simonom Ovnom.

Nove kolajne je bil vesel tudi Tim Kolar: »V spodnjem delu je Simon veslal pred mano in razbijal valove ter mi kazal linijo, da mi ni bilo treba gledati še na to. Na kolajno smo resno upali, nikoli pa ni lahko. Bilo je nekaj dobrih ekip in zmeraj si lahko ti tisti, ki ostane brez kolajne.«

Tretje mesto so osvojili Nemci.  V konkurenci kajakašic so bile najboljše Francozinje, druge so bile Nemke, tretje pa Čehinje. Med dvojci so bili najboljši Francozi, ki so prehiteli Nemce in Čehe.

V soboto se bo tekmovanje v sprintu začelo ob 10. uri, finala pa bodo na sporedu ob 15. uri.