Simon Hočevar je na EP na Soči priveslal do brona v klasičnem spustu.

0
582

Kanuist Simon Hočevar je na uvodni tekmi evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah na Soči priveslal do prve kolajne za slovensko ekipo. Izkušeni kanuist je tekmo v klasičnem spustu končal na tretjem mestu. S četrtim mestom se je izkazal tudi kajakaš Simon Oven, Nejc Žnidarčič je bil šesti, kanuist Blaž Cof pa sedmi.

Slovenska reprezentanca je imela že prvi dan evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah na Soči veliko razlogov za veselje. Izkušeni kanuist Simon Hočevar je v klasični preizkušnji priveslal do tretjega mesta in s tem do nove kolajne z največjih tekmovanj. 39-letni Hočevar je v preteklosti osvajal kolajne tako v slalomu kot spustu, leta 1992 je bil v spustu tudi svetovni mladinski prvak. Tudi v članski konkurenci je nadaljeval z zbiranjem kolajn, novo odličje pa bo v zbirko dodal tudi po tem prvenstvu. Kljub bogatim izkušnjam je bila uvrstitev na zmagovalne stopničke tega prvenstva nekoliko nepričakovana: »Nisem računal, da lahko v klasičnem spustu pridem tako visoko. Letos sem bil na nekaj tekmah precej izenačen s Hrvati, tako da sem vedel, da lahko posežem visoko, ampak da bom prišel do medalje, pa nisem pričakoval. Včeraj sem izvedel, da bo pred mano startal Santamaria, ki je bil najboljši Francoz na izbirnih tekmah, tako da sem bil skozi celotno progo z njim, v srednjem delu sem bil hitrejši, v cilju pa sem še nekoliko pospešil. Izkazalo se je, da sem bil res dobro pripravljen, tudi ritem je bil dober,« je povedal Hočevar, ki je lansko leto že razmišljal o športni upokojitvi, nato pa se zaradi prvenstva na Soči odločil za nadaljevanje bogate športne kariere.

Tekmovalce v soboto čaka še posamična preizkušnja v sprintu, kjer bo znova ciljal na najvišja mesta. »To je pri meni vedno tako,« je o visokih ciljih povedal Hočevar in nadaljeval: »Malo je smole, ker bo sprint v zgornjem, bolj mirnem delu Soče. Upam, da bo jutri voda narasla, tako da bom znova v igri. Zagotovo pa bodo majhne razlike.« 

Uspeh je s sedmim mestom dopolnil še en kanuist Blaž Cof, ki sicer več stavi na sprintersko preizkušnjo. Evropski prvak je postal Nemec Normen Weber, drugi pa je bil Čeh Ondrej Rolenc.

Za najboljši slovenski rezultat med kajakaši je poskrbel Simon Oven, ki je zasedel četrto mesto. Kajakaš KKK Ljubljana je v letošnji sezoni izjemno napredoval, saj si je pred  tem priveslal tudi naslov državnega prvaka v klasičnem spustu. »Bilo je dobro, pred tekmo sem bil sicer kar živčen, saj nisem vedel, kaj lahko pričakujem. S četrtim mestom sem zelo zadovoljen. Takega rezultata nisem pričakoval, ker niti nisem vedel, koliko sem napredoval čez zimo. Tudi za tekmece nisem vedel, kako dobri so. Sicer sem naredil nekaj manjših napak, ampak to se tako ali tako dogaja vsem, ker je voda zahtevna,« je po tekmi povedal Simon Oven. Nejc Žnidarčič je zasedel šesto mesto, Tim Kolar je bil 13., Maks Frančeškin pa 19. Zmagal je Nemec Tobias Bong, drugi je bil Čeh Kamil Mružek, tretji pa Francoz Remi Pete.

V konkurenci kajakašic je bila Ajda Novak 17., evropska prvakinja v klasičnem spustu je postala Nemka Manuela Stoeberl, druga je bila Francozinja Sixtine Malaterre, tretja pa Francozinja Charlene Le Corvaisier. 

V konkurenci dvojcev sta za dvojno francosko slavje poskrbeli posadki Alzingre – Claudepierre in Leclerc – Pete, na tretje mesto pa sta se uvrstila Slovaka Jan Šutek in Štefan Grega. Legendarna slovaška kanuista Vladimir Vala in Jaroslav Slučik, ki sta letos praznovala 50 let, sta bila četrta. Slovenski dvojec Peter Žnidaršič – Luka Žgnajar je zasedel osmo mesto.

Na prvenstvu so tekmovale tudi kanuistke. Med njimi je nastopila tudi slovenska predstavnica Beti Medved, ki se je ekipi pridružila šele včeraj, saj je nastopila na željo organizatorjev in vodij ekip. Brez njenega nastopa rezultati namreč ne bi bili veljavni, saj najprej ni bilo prijavljenih dovolj tekmovalk. Zmagala je Francozinja Marjolene Hecquet, druga je bila Italijanka Marlene Ricciardi, tretja pa Čehinja Radka Valikova. Beti Medved je prvenstvo končala na četrtem mestu.

Tekmovalce sedaj čakajo še ekipne tekme v klasičnem spustu.