Pred nami je pester kajakaški vikend.

0
567

Kajakaška sezona je v polnem zamahu. Ta konec tedna bodo spustaši na divjih vodah na Soči tekmovali na evropskem prvenstvu, sprinterje na mirnih vodah čaka prva tekma svetovnega pokala na Madžarskem, na Slovaškem pa bo potekala močna mednarodna slalomska tekma, ki se je bo udeležil kajakaš Jure Meglič.

Prvi vrhunec sezone za tekmovalce v spustu na divjih vodah se začenja že danes. Ob 20. uri se bo v Bovcu s slovesno otvoritvijo pričelo evropsko prvenstvo, ki se bo končalo v nedeljo. V petek tekmovalce čakata posamična in ekipna preizkušnja v klasičnem spustu, v soboto se bodo tekmovalci pomerili na sprinterski tekmi, v nedeljo pa se bo prvenstvo sklenilo z ekipno tekmo v sprintu. Zaradi visokega pretoka reke Soče so organizatorji po posvetu s predstavniki evropske zveze in na željo večine vodij ekip progo nekoliko skrajšali, tako da bo cilj pred tehnično najzahtevnejšim delom prej predvidene proge. Z odločitvijo niso najbolj zadovoljni slovenski tekmovalci, ki jim tehnično zahtevnejše proge zelo ustrezajo. Slovensko reprezentanco sestavljajo kajakaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Tim Kolar in Maks Frančeškin, kanuista Simon Hočevar in Blaž Cof, kajakašica Ajda Novak in dvojec Peter Žnidaršič – Luka Žganjar.

Uradna stran prvenstva: http://www.socakayak.si/ep/slo/

 

V petek bodo s tekmovanji na najvišji ravni začeli tudi sprinterji na mirnih vodah. V Szegedu bo na sporedu prva izmed treh tekem svetovnega pokala. Preizkušnji na Madžarskem bosta sledili še tekmi na Češkem in Poljskem. V Szegedu bodo nastopili trije slovenski reprezentanti. Za kajakašico Anjo Osterman bo to prvi nastop na tekmah svetovnega pokala, tekmovala pa bosta tudi Jošt Zakrajšek in Lovro Leban, ki se že lahko pohvalita s kolajnami s tega tekmovanja. Ostermanova bo tekmovala na 200- in 500-metrski razdalji, Leban bo tekmoval na 200 in 1000 metrov, Jošt Zakrajšek pa na 200, 1000 in 5000 metrov.

Uradna stran tekmovanja: http://icfworldcupszeged.com/en

 

Močne mednarodne tekme za točke ICF v Liptovskem Mikulašu na Slovaškem pa se bo udeležil slalomist Jure Meglič. Organizatorji pričakujejo več kot 300 tekmovalcev iz 15 držav. Poleg Jureta Megliča in vseh najboljših domačih tekmovalcev, za katere bo to tudi  izbirna tekma za sestavo slovaške ekipe, bodo nastopali tudi predstavniki Italije, Poljske, Rusije, Brazilije itd.

Uradna stran tekmovanja: http://www.ktklm.sk/top/mts-2013.html