Kajakaši v spustu tudi z ekipno sprintersko tekmo

0
433

Hongkong, 12. januarja (STA) – V Hongkongu so se na 31. kongresu zbrali predstavniki Mednarodne kajakaške zveze (ICF) in sprejeli sklep, da se bodo tekmovalci v spustu v bodoče v ekipni tekmi ob klasični preizkušnji pomerili tudi na sprinterski ekipni tekmi. ICF pa je po poročanju direktorja slovenskih reprezentanc Andreja Jelenca sprejela tudi sklep po katerem bo možno na največjih mednarodnih tekmovanjih prirediti ženske tekme v kanuju.


Ostali sprejeti sklepi na tekmovalnem področju so po besedah Jelenca več ali manj “kozmetične narave”, delegati pa so razpravljali tudi o poročilih za obdobje 2004-2006 in predlogih za spremembo statuta in pravil.


Vse prej kot kozmetična pa je bila odločitev o podelitvi še ene zlate kolajne v disciplini K-1 slalom s svetovnega prvenstva v slalomu 2006 v Pragi. Dan pred kongresom je upravni odbor odločal o pritožbah Kajakaške zveze Francije in Kajakaške zveze Velike Britanije, ki sta se po svetovnem prvenstvu pritožili na odločitev žirije. Na svetovnem prvenstvu je bilo namreč po zaključku finala v kategoriji K-1 za moške podana vrsta pritožb na odločitev sodnikov v primeru zmagovalca Cipressi Stefana in drugouvrščenega Juliena Billauta. Glavni sodnik na prvenstvu je upošteval pritožbo francoske ekipe, kar pa žirija ni potrdila. Upravni odbor je ponovno razpravljal o vseh dogodkih in odločil, da podeli zlato kolajno tudi Julienu Billau. Nosilec bronaste kolajne, ki je po prvenstvu veljal za moralnega zmagovalca, Anglež Campbel Walsh, pa bo zadržal bronasto kolajno.


Predstavniki 89 držav so petek začeli svečano, saj je kongres ICF podelil naziv častnega člana ICF predsedniku azijske kajakaške zveze Wu Wen Taju za njegov prispevek k razvoju kajakaštva v Aziji. V soboto bodo v programu še volitve podpredsednikov in predsednikov nekaterih komisij. Resen boj pa bo potekal le za prvega podpredsednika, kjer so na listi trije enakovredni kandidati; Jose Perurena iz Španije, Albert Woods iz Velike Britanije ter Poljak Richard Szeruga.