Kajakaši vneto trenirajo v tujini

0
559

Večina najboljših slovenskih kajakašev, kajakašic in kanuistov že vneto trenira v tujini, kjer se pripravlja na pomembno predolimpijsko sezono. Pretekli vikend so v tujino odpotovale kar tri skupine slovenskih tekmovalcev, na odhod pa čakajo le še mladinci, ki bodo odšli v francoski Pau in del slalomske ekipe, ki bo treniral v Atenah.


V Avstralijo, kjer že od prvih januarskih dni trenirata Peter Kauzer in Janoš Peterlin, pred dvema tednoma pa so se jima pridružila še dekleta Urša Kragelj, Nina Mozetič. Eva Terčelj in Ajda Novak, kanuista Jernej Zupan in Anže Berčič ter dvojec Luka Slapšak-Urban Jarc, je odpotovala še zadnja skupina slovenskih tekmovalcev. Slalomisti Jure Meglič, Luka Božič, Sašo Taljat in Martin Albreht bodo v spremstvu trenerja Andreja Nolimala na olimpijsko progo v Penrithu pripotovali tik pred začetkom tekmovanja za točke ICF Australian Open in tam pred kvalifikacijami opravili le dva treninga, zato pred tekmo nimajo posebnih pričakovanj. Konkurenca na tekmi v Avstraliji bo močna, saj tam trenira večina najboljših slalomistov na svetu, po kakovosti sodelujočih pa bi jo skoraj lahko primerjali s tekmo svetovnega pokala. Prijavljenih je namreč kar 250 čolnov iz 28 držav. V petek bodo na sporedu kvalifikacije za vse kategorije, v soboto bo na programu polfinale in finale za kajakašice, kanuiste in dvojce, v nedeljo pa še polfinale in finale kanuistk in kajakašev.


V družbi odličnih tujih tekmovalcev bodo pod budnim očesom Stjepana Janića trenirali tudi najboljša slovenska mirnovodašica Špela Ponomarenko, Tea Kralj in Tilen Vidovič. Četverica bo mesec in pol formo pilila v trening centru znanega proizvajalca mirnovodaških čolnov v portugalskem Portu. Drugi del sprinterske ekipe pa bo treniral nekoliko bližje domu. V hrvaški Skradin so že odšli Lovro Leban, Rok Kuk, Jernej Župančič Regent in Tim Kolar, ki tam trenirajo pod vodstvom Dejana Testena in Ingolfa Beutla. Ob koncu tedna se jim bodo pridružili še mladinci spustaške in sprinterske ekipe ter Jernej Korenjak in Nejc Žnidarčič. Samostojen trening na hrvaškem pa si je izbral nekdanji slalomist Jošt Zakrajšek, ki se v zadnjem času posveča predvsem sprintu in spustu. Treniral bo v Novigradu.