Kajakašicam zlato, Evi Terčelj bron v Skopju.

0
628

Kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Nina Bizjak so na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Skopju priveslale do ekipne zlate kolajne, Eva Terčelj pa je uspeh dopolnila še s posamičnim bronom. Zadnji dan prvenstva so v posamičnih finalih nastopili še trije slovenski čolni. Alja Kozorog je bila šesta, Neža Vrevc osma, Tine Kancler in Jakob Jež pa sta prav tako zasedla osmo mesto.

Ekipa kajakašic do 23 let, ki so jo sestavljale Eva Terčelj, Ajda Novak in Nina Bizjak, je v Makedoniji navdušila z odlično vožnjo in se povzpela na najvišjo stopničko. S tem so izpolnile napoved Dejana Testena, ki jo je dal pred začetkom ekipnih tekem, da bomo danes v Skopju poslušali Zdravljico. Za Slovenkami so se uvrstile Nemke in Francozinje.

Dobitnica dveh kolajn Eva Terčelj je bila navdušena: »Mislim, da smo se odlično ujele, res sem zadovoljna. Ob dobri vožnji smo imele možnost za kolajno, ampak zmaga je še toliko slajša. Mislim, da nisem osvojila dveh kolajn na istem prvenstvu že od mladinske konkurence.« Ajda Novak se v posamični konkurenci ni uvrstila v finale, tako da je bila ta kolajna pravi obliž na rano: »Bilo se je kar težko pripraviti na ekipno vožnjo, saj sem bila po posamični zelo razočarana. V senco sem odšla na počitek in se odločila za start.« Nasmeh do ušes Nine Bizjak pa je govoril sam zase: »To je kar veliko presenečenje. “Ful” sem vesela, ne morem verjeti, da smo zmagale. Najprej sem prišla v finale v C1, zdaj pa še zmaga v moštvu. Boljše kot to si sploh ne morem predstavljati.«

Eva Terčelj je priveslala do nove kolajne z največjih tekmovanj tudi v posamični konkurenci. Na reki Treski je zaostala le za Italijanko Stefanie Horn in Čehinjo Karolino Galuškovo. Slednja je bila sprva uvrščena za Evo, vendar so Čehi vložili poizvedbo na enega izmed dotikov, kjer se je izkazalo, da ni mogoče z natančnostjo potrditi, ali je dotik dejansko bil ali ne, zato so ji izbrisali dve kazenski sekundi. Eva Terčelj se takoj po tekmi še ni želela preveč veseliti, saj so izkušnje v dosedanjem delu prvenstva pokazale, da se marsikaj lahko spremeni še precej po koncu tekmovanja. Ko je nato le stopila na zmagovalne stopničke, pa je mirno lahko sprejela kolajno bronastega leska.

»Vesela sem, da mi je končno uspelo narediti dober rezultat v letošnji sezoni, saj so se kar vlekli rezultatski neuspehi. Vožnja ni bila takšna kot sem si želela, je pa bil zelo napet finale, saj so druge tekmovalke delale še več napak. Res sem vesela te medalje. Vedela sem, da sodniki na trenutke sodijo nekoliko čudno, pa tudi ekipe se pogosto čudno pritožujejo, kar se mi ne zdi najbolj pošteno, zato sem hotela odpeljati čim bolj čisto vožnjo, da jim ne bi dala povoda za pomisleke. Naredila sem dotik, ostalo pa je bilo kar dobro,« je po tekmi povedala Terčeljeva in dodala: »Želela sem si dobrega rezultata, ker bo potem lažje za nadaljevanje sezone, takšen rezultat pa ti da tudi več samozavesti.«

V polfinalu mlajših članic je veslala tudi njena klubska in reprezentančna kolegica Ajda Novak, ki pa ima že nekaj časa zdravstvene težave, včeraj je obiskala tudi zdravnika. Težave so ji pobrale preveč moči, za kaj več kot dvanajsto mesto.

V konkurenci mladink sta se v finale uvrstili obe slovenski polfinalistki. Po polfinalu je bila v odličnem položaju Neža Vrevc, ki je prvo preizkušnjo dneva končala na drugem mestu. V finalu ni uspela ponoviti odlične vožnje, imela je šest kazenskih sekund, tako da se je v finalu uvrstila na osmo mesto. Višje, na šestem mestu, je tekmo končala Alja Kozorog, ki je bila po koncu kar zadovoljna: »Mislim, da mi je šlo dovolj dobro in bi bilo lahko dovolj tudi za medaljo, potem pa mi je pri 21. vratih zmanjkalo moči, pri 22. Sem bila pa nekoliko prenizko, zato sem tam izgubila večino časa. Domov odhajam z dobrimi občutki, ker vem, da sem zmožna priti na vrh.« Evropska prvakinja je postala Nemka Anna Farber, druga je bila Poljakinja Klaudia Zwolinska, tretja pa Francozinja Camille Prigent.

Za prijetno presenečenje med mladinskimi kanuističnimi dvojci sta poskrbela mlada Tine Kancler in Jakob Jež, ki sta z zelo dobro polfinalno vožnjo na svojem prvem prvenstvu zanesljivo prišla v finale. V polfinalu jima je uspela vožnja brez večjih napak in kazenskih sekund, tako da sta bila peta. V odločilni vožnji jima takšne vožnje ni uspelo ponoviti. Prejela sta osem kazenskih sekund in bila na koncu osma. Kljub temu sta s svojim dosežkom lahko zadovoljna. »Zelo sva zadovoljna z uvrstitvijo v finale. Finalna vožnja se nama žal ni posrečila, imela sva precej napak, pridobila sva osem kazenskih sekund, sicer pa je šlo kar dobro. Pred prvenstvom sva si želela čim boljšo uvrstitev in mislim, da sva z uvrstitvijo v finale ta cilj izpolnila,« je povedal Jakob Jež. Vnovično razočaranje na tem prvenstvu pa je doživel Jakob Jeklin, ki se mu skupaj z Nikom Testenom ni uspelo uvrstiti v finale. Z nekoliko preveč previdno vožnjo sta v polfinalu zasedla enajsto mesto in za vsega 18 stotink sekunde zgrešila najboljšo deseterico. Naslova evropskih prvakov sta se veselila Francoza Graille in Roisin, druga sta bila Čeha Vetrovsky in Matejka, tretja pa Rusa Mikhailov in Škljaruk.

Daleč od nastopa v finalu sta bila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v konkurenci mlajših članov, ki sta nabrala dvanajst kazenskih sekund in se uvrstila na štirinajsto mesto. Tudi med mlajšimi člani je zmaga po zaslugi Nicolasa Scianimanica in Huga Cailhola odšla v Francijo, druga sta bila Britanca Westley in Franklin, tretja pa Poljaka Filip in Andrzej Brzezinski.

V ekipni tekmi dvojcev do 23 let so veslali Žnidaršič – Žganjar, Jeklin – Testen in Kancler – Jež ter naredili preveč napak. Z 62 kazenskimi sekundami so bili sedmi. Ekipa mladink v kajaku, za katero so veslale Neža Vrevc, Alja Kozorog in Beti Medved je zasedla peto mesto.