Razočaranje in slaba volja v slovenski ekipi.

0
576

Tretji dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v Skopju je v slovenski tabor prinesel nemalo slabe volje. Slovenska ekipa je namreč ostala brez kolajne, čeprav je kazalo, da se bo lahko veselila novega uspeha v ekipnih vožnjah kajakašev. V posamičnih finalih do 23 let med kanuistkami, kanuisti in kajakaši sta veslala Nina Bizjak in Simon Brus, ki sta osvojila osmo oziroma deveto mesto.

Sobota je bila namenjena posamičnim polfinalnim in finalnim preizkušnjam kanuistk, kanuistov in kajakašev do 23 let. Izmed Slovencev je v polfinalu nastopilo pet predstavnikov, kanuistka Nina Bizjak in kajakaš Simon Brus pa sta se uvrstila v finale. Bizjakova si je finale priveslala s sedmim časom polfinala, v odločilni vožnji pa je naredila kar nekaj napak, ki so jo uvrstile na osmo mesto. »Bila sem zelo vesela, da sem prišla v finale, še posebej zato, ker se mi v kajaku včeraj ni uspelo uvrstiti v polfinale. Danes sem želela ponoviti polfinalno vožnjo, a se mi je zalomilo že na vrhu. Čoln ni stekel, potem pa so se napake samo še vrstile, dokler nisem na koncu izpustila vrat. Škoda, rezultat bi bil lahko precej boljši,« je povedala Bizjakova. Zmagala je Britanka Mallory Franklin, druga je bila Španka Nuria Vilarrubla, tretja pa Čehinja Monika Jančova.

Po zadnjem posamičnem nastopu na prvenstvu je bil Simon Brus slabe volje. Sicer je veslal v finalu, a zaostal za svojimi željami. S štirimi kazenskimi sekundami je bil deveti. »Nisem zadovoljen. Že na drugih vratih sem dobil dvojko. Enostavno ni šlo, potem pa se mi je zalomilo še spodaj. Bile so kar težke kombinacije vrat za to progo, ki je zelo nepredvidljiva. Ko prideš v zadnji protitok, sploh ne veš, kaj se bo zgodilo,« je povedal redkobesedni Brus. Martin Srabotnik je v polfinalu zasedel 17. mesto, že v kvalifikacijah pa je obstal Matic Štrukelj. Naslov prvaka si je priveslal Poljak Rafal Polaczyk, drugi je bil Francoz Quentin Burgi, tretji pa Čeh Jiri Prskavec.

Proti pričakovanjem je finale kanuistov minil brez slovenskega predstavnika. Aktualni svetovni podprvak med mlajšimi člani Luka Božič je po napaki, ki mu je vzela nekaj dragocenega časa, tekmovanje končal tik za finalisti, na enajstem mestu. »Na ogrevanju sem se počutil dobro, potem pa se mi je ritem podrl že takoj na začetku. Pri drugih vratih sem videl, da so nizko, zato sem moral špico obrniti naprej, potem pa me je prijel tok. Zaradi tega sem moral druga vrata prevoziti vzvratno. Do cilja sem nato stopnjeval, a sem največ izgubil na začetku. Ostali del proge sem preveslal dobro. Če bi se uvrstil v finale, bi lahko dodal še kaj,« je povedal Luka Božič. Izven finala, na petnajstem mestu, je prvenstvo končal tudi Blaž Cof, ki si za rojstni dan ni uspel pokloniti vrhunske uvrstitve v Makedoniji. Popolno prevlado na reki Treski so prikazali Francozi, ki so zasedli prva tri mesta. Najhitrejši je bil Maxime Perron, drugi je bil Kilian Foulon, tretji pa Simon Le Friec. Trojna francoska zmaga je poskrbela za nekaj nevšečnosti pri podelitvi kolajn najboljšim, saj so imeli organizatorji na voljo le dve, tako da so si tretjo izposodili pri ekipi.

Slovenska ekipa tretji dan prvenstva prav tako ni posegla po ekipnih kolajnah, čeprav je nanju kazalo v ekipnih tekmah kajakašev tako med mladinci kot med mlajšimi člani. Obe ekipi sta bili sprva uvrščeni na mesta, ki so prinašala kolajni, a so ju od njih ločili dogodki za zeleno mizo. Organizacijski kaos se je namreč preselil tudi pred sodniško pisarno, saj so ekipe začele dvomiti v sodniške odločitve in vlagale številne poizvedbe in pritožbe, ki so še podaljšale čakanje na uradne rezultate, poskrbele pa so tudi za veliko gnečo pred prostorom za oddajo poizvedb. Ekipe na koncu niso poizvedovale le o kazenskih sekundah svojih ekip, temveč so začele vlagati tudi poizvedbe zoper druge ekipe. Petdeset kazenskih sekund sta prejeli tako ekipi mladincev kot mlajših članov, kar je pomenilo, da je sanj o kolajni konec. Še posebej so bili razočarani mladinci Vid Kuder Marušič, Niko Testen in Val Manfreda Vidrih, ki so postavili daleč najhitrejši čas izmed vseh ekip na startu, a se potem po dosojenih 54 kazenskih sekundah uvrstili na 12. mesto. Zmagali so Nemci, pred Španci in Poljaki.

Podobna situacija je bila tudi med mlajšimi člani. Ko je ciljno linijo prečkala zadnja ekipa kajakašev, so bili Slovenci Simon Brus, Martin Srabotnik in Matic Štrukelj še na drugem mestu, po čakanju na rezultate pa so dobili 50 kazenskih sekund in bili na koncu enajsti. Prvaki so postali Poljaki, pred Nemci in Italijani.

Obilico smole je imela mladinska ekipa kanuistov, saj se je Jakobu Jeklinu zrahljal ročaj vesla že v zgornjem delu proge, tako da je moral v nadaljevanju veslati precej bolj previdno, v spodnjem delu pa je vse skupaj popustilo, tako da je na koncu lahko le še jezno pogledoval ročaj v eni in preostanek vesla v drugi roki. Poleg te težave je semafor pokazal še dvanajst kazenskih sekund, kar je na koncu zadostovalo za šesto mesto. Najboljši so bili Čehi, drugi so bili Nemci, tretji pa Britanci.

Prav tako šesti so bili tudi mlajši člani Luka Božič, Blaž Cof in Žiga Taljat. Sprva so z desetimi kazenskimi sekundami sicer zasedali peto mesto, a so k času nato dodali še štiri dodatne kazenske sekunde, ki so jih potisnile za mesto nižje. Zmagali so Francozi, pred Britanci in Rusi.

Prvenstvo, ki je udeležencem doslej prineslo precej slabe volje in malo užitkov, izjema je veselje ob osvojenih kolajnah, se bo zaključilo jutri s polfinalnimi in finalnimi posamičnimi preizkušnjami kajakašic in dvojcev v obeh starostnih kategorijah ter ekipnimi vožnjami v omenjenih kategorijah.