Niko Testen bronast na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Skopju.

0
344

Kajakaš Niko Testen je v mladinskem finalu evropskega prvenstva v Skopju priveslal do bronaste kolajne in s tem slovenski ekipi prinesel prve stopničke na tem prvenstvu. Bil je edini finalist med Slovenci, v kategorijah, ki so imele finalne odločitve na sporedu danes. Še pred polfinali in finali kanuistk, kanuistov in kajakašev med mladinci so v kvalifikacijah nastopile kajakašice in kanuistični dvojci.

Primorski kajakaš Niko Testen je na svojem drugem evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane priveslal do svoje druge kolajne. Lani, na evropskem prvenstvu v francoskem Bourg Saint Mauriceu, je bil srebrn v dvojcu skupaj z Jakobom Jeklinom, tokrat pa je pristal na tretjem mestu med kajakaši. Na svetovnem mladinskem prvenstvu, ki je bilo aprila v Avstraliji, je tekmovanje končal tik pod stopničkami – kot četrti. Ker so imeli tudi danes organizatorji nemalo težav in je bilo na rezultate še vedno treba čakati kar lep čas, Niko ob prihodu v cilj sploh ni vedel, na katerem mestu je. Zato se je z vode odpravil neposredno do ekipnega šotora, njegov trener in stric Dejan Testen pa je čakal, da bodo na tablo nalepili papir s časom, ki ga je dosegel Niko. Čakanje je bilo kar napeto, na startu je bilo še nekaj tekmovalcev, a ko je bilo jasno, kakšen čas je dosegel Niko, je kazalo na odličen rezultat. Po dolgem čakanju so le podali neuradne rezultate in razvrstitev tekmovalcev v finalu, tako da je bilo jasno, da je mladi slalomist prvenstvo končal na tretjem mestu.

»Navijači so mi povedali, da sem tretji, tako da sem bil res presenečen. Zelo sem zadovoljen s tem rezultatom. Sicer bi se dalo odpeljati še precej boljše, imel sem en dotik, brez njega bi zmagal. Tale kolajna je nekoliko odtehtala četrto mesto s svetovnega prvenstva v Avstraliji. Tam sem bil dvakrat četrti, tako v C2 kot v kajaku. Res je dober občutek, da sem danes končno dobil medaljo,« veselja ni mogel skriti Niko.

Povsem drugačne volje je bil po polfinalu Vid Kuder Marušič, ki je prejel 50 kazenskih sekund, ki so ga oddaljile od novega uspeha. Pritožba slovenske ekipe zoper sodniško odločitev ni obrodila sadov, tako da je bil svetovni mladinski podprvak na koncu 25. Zmage se je veselil Italijan Jakob Weger, drugi pa je bil Francoz Pol Oulhen.

V finalu kanuistov ni bilo nobenega slovenskega mladinca. Še najbližje mu je bil Klemen Vidmar, ki je tekmovanje končal na enajstem mestu. »Takšnega rezultata nisem pričakoval. Poskušal sem se pripraviti najbolje kot sem se lahko in odpeljati vožnjo, ki sva jo zastavila s trenerjem oziroma očetom. Imel sem preveč dotikov, to je bila slaba stran nastopa, drugače pa sem zelo zadovoljen,« je po koncu povedal Klemen. Podobno kot Vid Kuder Marušič med kajakaši je tudi med kanuisti eden izmed glavnih favoritov za kolajno, Jakob Jeklin, s 50 kazenskimi sekundami ostal brez finala. Bil je 17. Naslov evropskega prvaka si je priveslal Italijan Rafaello Ivaldi, drugi je bil Nemec Florian Breuer, tretji pa Slovak Marko Gurecka.

Nastopale so tudi kanuistke, kjer pa se edini slovenski predstavnici Alji Kozorog ni uspelo uvrstiti v finale. V polfinalu je bila trinajsta. Zmagala je Čehinja Martina Satkova, drugo in tretje mesto pa sta osvojili Nemki Birgit Ohmayer in Karolin Wagner.

Že dopoldne pa so se v kvalifikacijah pomerile kajakašice in dvojci. Med mladinkami je Neža Vrevc uvodni nastop končala na četrtem mestu, Alja Kozorog pa je dopolnila uspeh z devetim. Napredovanje se je izmuznilo le Beti Medved, ki je bila 30. Neža je imela v prvi vožnji nekaj težav, že v zgornjem toku je poskrbela za nekaj atraktivnih potez v stilu rodea, zato je morala v drugo nastopiti precej bolje. To ji je tudi uspelo. Po tekmi je povedala: »Imela sem nekaj težav, saj nisem prav reagirala. V drugi vožnji sem se poskušala zbrati in je uspelo. Zelo sem zadovoljna, saj je bil to dober start v evropsko prvenstvo.«

Ker je čakanje na rezultate na tem prvenstvu res dolgotrajen proces, to vpliva tudi na tekmovalce. »Ni prijetno, ko prideš v cilj, in ne veš, kateri si. Priti moraš do hišice in čakati vsaj deset do petnajst minut, zato je napetost res velika. Po kvalifikacijah še ni takšna težava, saj sem videla čas in sem vedela, da bo zadostoval za polfinale. V nedeljo, ko bodo na sporedu polfinala in finala, pa ne bo dobro, ko boš prišel v cilj in ne boš vedel, kateri si. Tudi če boš videl čas, ne boš vedel, kakšen bo čas, potreben za uvrstitev v finale. Upam, da bodo to še malce popravili, sicer bo tukaj ob tabli z rezultati velika napetost,« je še dodala Neža.

Tudi Eva Terčelj je kvalifikacije končala med najboljšimi mlajšimi članicami, na tretjem mestu. »Sem zadovoljna, čeprav sem v prvi vožnji naredila kar nekaj napak. Tudi v drugi jih je bilo še nekaj, ampak poskušam iz teka v tek prikazati boljšo vožnjo. So pa še rezerve,« je povedala Terčeljeva. Napredovanje si je zagotovila tudi desetouvrščena Ajda Novak, Nina Bizjak pa je tekmovanje med kajakašicami sklenila na 28. mestu.

V kategoriji dvojcev med mladinci sta nastopili dve posadki. Debitanta na prvenstvih Tine Kancler in Jakob Jež sta zasedla enajsto mesto, Jakob Jeklin in Niko Testen pa sta bila trinajsta. Kancler in Jež sta bila po drugi vožnji zelo zadovoljna in se razveselila praktično takoj po prečkanju ciljne linije. »Odlična vožnja je bila. Šlo nama je skoraj boljše kot sva si zamislila. Samo v triindvajsetih vratih sva naredila napako, pa sva jih prevozila vzvratno, sicer pa je bilo odlično. Pred prvim nastopom sva imela hudo tremo, v drugo pa je bilo že lažje,« je povedal Kancler, Jež pa dodal: »Zelo dobro je bilo. Prva vožnja se nama ni posrečila, v drugi pa sva popravila napake in sem kar zadovoljen.« Med mlajšimi člani sta nastopila aktualna svetovna prvaka v spustu na divjih vodah Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta zasedla 14. mesto.

V soboto bodo na sporedu polfinalne in finalne vožnje kanuistk, kanuistov in kajakašev do 23 let ter ekipne vožnje v omenjenih kategorijah tako za mladince kot mlajše člane.