Prvi dan evropskega prvenstva v Skopju zaznamovale velike organizacijske težave.

0
292

Prvi dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v Skopju so zaznamovale predvsem težave povezane z organizacijo tekmovanja, ki so poskrbele za nemalo slabe volje in dosežke tekmovalcev povsem potisnile v ozadje. Več kot uro dolgo čakanje na rezultate posamične kategorije so v slabo voljo spravile tudi tiste z bolj jeklenimi živci. Prvi dan so sicer nastopali kajakaši, kanuisti in kanuistke.

Težave pri izvedbi tekmovanja, kakršnih na največjih kajakaških tekmovanjih ne pomnijo že več let, če ne več kot desetletje, so že uvodni dan prvenstva povzročile veliko slabe volje. Težave z internetno povezavo, nedelujoč semafor za rezultate, organizatorji nevešči velikih kajakaških tekmovanj, ki so večino dneva delovali precej izgubljeno, predvsem pa težave z rezultati, saj je bilo nanje treba čakati več kot uro, so problemi, s katerimi se na tekmah najvišjega ranga ekipe niso soočile že dolgo časa. Na to je opozoril tudi predsednik Evropske kajakaške zveze Albert Woods: »To so težave, ki nas peljejo dvajset let v preteklost. Tovrstnih problemov nismo imeli pri organizaciji že več let, zato pričakujem od organizatorjev, da se jutri s tem ne bomo več ukvarjali in da bodo zadeve stekle.«

Veliko dela, stresa in slabe volje zaradi prelomljenih obljub, ki so jih organizatorji dali pred začetkom prvenstva, ima tudi delegat evropske zveze Andrej Jelenc, ki se ukvarja s številnimi težavami in jih poskuša reševati na najboljši mogoč način, a ima precej težav pri makedonskih organizatorjih, ki se ne držijo dogovorov. Vse tovrstne zadeve so bile v ospredju prvi dan tekmovanja, zato so bili rezultati, ki bi morali biti edini razlog za poročanje, v drugem planu.

Prvi dan tekmovanja so nastopali kajakaši, kanuisti in kanuistke tako med mladinci kot mlajšimi člani. V dopoldanskih kvalifikacijah kajakašev se je najvišje uvrstil Vid Kuder Marušič, ki je zasedel peto mesto. Za zmagovalcem kvalifikacij Ricardom Macusom iz Slovaške je zaostal za nekaj več kot tri sekunde. Brez težav se je v nadaljevanje uvrstil tudi Niko Testen, ki je bil dvanajsti. Prvič je na mladinskem prvenstvu nastopil Val Manfreda Vidrih, ki je nastop sklenil na 33. mestu. »Nisem zadovoljen. V drugi vožnji sem naredil preveč dotikov, v prvi pa sem bil počasen. To je moje prvo prvenstvo, tudi proga sem mi zdi kar zahtevna. Treme nisem imel, tako da glede tega ni bilo težav,« je povedal Val Manfreda Vidrih. Drugo mesto si je priveslal Poljak Wiktor Sandera, tretje pa Nemec Leo Bolg.

V konkurenci kanuistov je bil Jakob Jeklin 13., Klemen Vidmar je zasedel 16. mesto, Leon Breznik pa 25. Vidmar in Breznik sta tako kot Val Manfreda Vidrih debitirala na mladinskih prvenstvih. »Glede na to, da je to prvo prvenstvo, sem kar zadovoljen. V prejšnjih nastopih, to je na izbirnih in ostalih tekmah, sem delal kar precej napak. Presenetilo me je tudi to, da sem zdržal pritisk, saj veljam za bolj živčnega tekmovalca. Pred vsakim nastopom imam namreč tremo. Mislim, da mi je nastop kar uspel. Kar se tiče dotikov, sem zadovoljen, da jih ni bilo preveč,« je povedal Klemen Vidmar, sicer sin nekdanjega izvrstnega kanuista in sedanjega trenerja Jožeta Vidmarja. Prvi dve mesti sta zasedla Nemca Florian Breuer in Timo Trummer, tretji pa je bil Britanec Samuel Ibottson.

V konkurenci kanuistk med mladinkami je nastopila le Alja Kozorog, ki je bila 13. in se uvrstila v nadaljevanje tekmovanja. Zmagala je Čehinja Martina Satkova, druga je bila Avstrijka Nadine Weratschnig, tretja pa Nemka Karolin Wagner.

Popoldanski del, ki se je začel z nekaj zamude, je pripadel tekmovalcem in tekmovalkam v kategoriji do 23 let. Med kajakaši sta si napredovanje priveslala Celjana Simon Brus, ki je bil peti, in Martin Srabotnik kot 18., medtem ko je Matic Štrukelj tekmovanje končal na 34. mestu. Zmagal je Poljak Rafal Polaczyk, drugi je bil Nemec Fabian Schweikert, tretji pa še en Poljak Maciej Okreglak. »V drugo je bilo manj napak, vseeno pa še imam nekaj rezerv v vožnjah, saj mi nobena ni uspela tako kot sem si želel. Prva vožnja je bila eksperimentalna, saj sem poskušal nekaj variant, ker bo ista proga od kvalifikacij do finala, tako da sem našel najhitrejšo linijo,« je povedal Brus.

Med kanuisti je za najboljši slovenski dosežek poskrbel Luka Božič, ki je tekmovanje končal na devetem mestu. Blaž Cof je bil trinajsti, Žiga Taljat pa 21. Najhitrejši čas je postavil Francoz Maxime Perron, drugi je bil Britanec Ryan Westley, tretji pa Slovak Patrik Gajarsky.

Med mlajšimi članicami v konkurenci kanuistk je veslala Nina Bizjak, ki je zasedla 13. mesto. Najboljša je bila Španka Nuria Villarubla, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Britanki Mallory Franklin in Jasmine Royle.