Kajakašice in kanuisti slovenski junaki Tacna.

0
457

Slovenske kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu osvojile zlato odličje, kar je prva slovenska ženska ekipna kolajna na EP. Njihov uspeh so dopolnili kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič z drugim mestom.

Slovenke, ki so veslale še zadnje pred močnim nalivom, so z dvema kazenskima sekundama za 3,08 sekunde prehitele Španijo, tretja pa je bila Francija, ki je zaostala 6,79 sekunde.

“Občutki so bili res izvrstni, sploh na domačem terenu. Veslale smo tekoče, brez večjih napak, tako da smo vedele, da bomo lahko kar visoko. Počakale smo še preostale ekipe, ampak smo bile zadovoljne že s prikazanim,” je po nastopu in močnem nalivu, ki je otežil nastop zadnjim trem ekipam, med drugim je padala tudi toča, povedala Novakova.

“Očitno nam je bilo danes vse naklonjeno. Izkoristile smo prednost domačega terena, pa tudi vreme je bilo očitno na naši strani,” je še dejala Novakova.

Njena kolegica iz ekipe Kragljeva je izpostavila pravo “kemijo” med njimi. “Pri takšnih uspehih gre za pravo kemijo, medsebojno zaupanje. Ujele smo se, to je bistveno. Treba je imeti tudi skupno željo in sem res vesela, da nam je danes uspelo,” pa je povedala Kragljeva, ki ima tako kot njeni kolegici iz ekipe visoke cilje tudi v nedeljski posamični tekmi.

Po pavzi zaradi naliva so na progo šli še kanuisti. Znova so se Slovenci dobro odrezali, saj so kljub dotiku osvojili srebro. Za zmagovalci Nemci so zaostali 2,19 sekunde, tretji pa so bili Italijani s 4,04 sekunde zaostanka. Za to slovensko posadko je to manjkajoča kolajna z ekipnih tekem na EP, ista postava je bila namreč leta 2014 zlata na Dunaju, leto prej pa bronasta v Krakovu.

“Sama vožnja nam je lepo tekla, ujeli smo se med sabo. Od starta do cilja nam je šlo kar dobro. Škoda dotika, ampak smo veseli, da smo prišli do kolajne. To je dobra podlaga za nedeljski nastop, ampak tega je zdaj treba pozabiti in se pripraviti na posamične boje, ki bodo verjetno še težji,” je po tekmi povedal Savšek.

Manj uspešni so bili kajakaši Peter Kauzer, Martin Srebotnik in Žan Jakše, ki so po dotiku in izpuščenih vratcih ter posledično 52 kazenskih sekundah na koncu osvojili osmo mesto. Zmagali so Čehi, ki so za 0,45 sekunde prehiteli Francoze, tretji pa so bili Poljaki, ki so zaostali 2,73 sekunde. Slovenci so na koncu imeli 52,49 sekunde zaostanka.

V prvem popoldanskem delu so slovenske kanuistke Alja Kozorog, Nina Bizjak in Lea Novak osvojile osmo mesto med devetimi ekipami. Za zmagovalkami in branilkami naslova, Britankami, so zaostale 65 sekund. Srebro so osvojile Nemke s 6,08 sekunde zaostanka, bron pa Čehinje s 7,24 sekunde zamude.

Pri kanuističnih dvojcih so slavili Francozi s 7,77 sekunde prednosti pred Poljaki in 11,79 sekunde pred Čehi. Slovenija v tej kategoriji ni imela svojih predstavnikov.