Kanuisti svetovni ekipni prvaki, kajakašice podprvakinje

0
483

Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Augsburgu se je za slovensko ekipo začelo sanjsko. Kanuisti so namreč postali svetovni ekipni prvaki, kajakašice pa podprvakinje. Kanuistke so bile četrte, kajakaši pa 28. Slalomisti so na sredinih ekipnih tekmah priveslali do 41. in 42. slovenske kolajne s svetovnih prvenstev v slalomu na divjih vodah.

Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Augsburgu, na progi, ki je pred 50 leti gostila debi slaloma na divjih vodah na olimpijskih igrah, se je za slovensko ekipo začelo sanjsko. Že v prvi disciplini prvenstva so kajakašice priveslale do srebra, v zadnji tekmi dneva pa so kanuisti postali svetovni ekipni prvaki.

Kar 29 let so slovenski kanuisti čakali na novo ekipno zlato kolajno s svetovnih prvenstev. Leta 1993 na svetovnem prvenstvu v Mezzani so bili najboljši Jože Vidmar, Boštjan Žitnik in Simon Hočevar, tokrat pa so se na najvišjo stopničko zavihteli varovanec Jožeta Vidmarja – olimpijski prvak Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič.

Slovenska trojka je z odlično vožnjo za učbenike ugnala vso konkurenco, ki je bila na tem prvenstvu res močna. Na koncu so bili skoraj tri sekunde boljši od drugouvrščenih Slovakov, medtem ko so si bronasto odličje priveslali Italijani.

“Bil je že čas. Večkrat smo napadali ta naslov, bili nekajkrat blizu, zdaj pa nam je končno uspelo. Mislim, da povsem zasluženo. Od začetka smo se odlično ujeli. Že po prvih protitočnih vratcih nam je čoln stekel, na progi nismo imeli težav, ves čas smo napadali. Beni in Luka sta mi naredila veliko prostora, med seboj sta se dobro križala, kar je na tej progi zelo pomembno in mnogim ni uspelo. Jaz sem jima samo sledil in pazil, da ni bilo dotikov ali napak, izšlo se je,” je dejal Anže Berčič.

Navdušen je bil tudi Luka Božič: “Ko smo prišli na cilj, smo vedeli, da smo dobro opravili nalogo, a zmage se še nismo mogli veseliti. Za nami je bilo nekaj odličnih reprezentanc, za katere smo vedeli, da lahko ponovijo našo vožnjo oziroma nastopijo še boljše. Predvsem Francozi so bili nevarni, bili v prvem delu celo hitrejši od nas, a tokrat je bil odločilen predvsem srednji del, ki je nam odlično uspel.”

Ekipo je po progi kot prvi izmed trojice uspešno vodil Savšek: “Vesel sem, da smo se tako dobro ujeli. Odpeljali smo šolsko, čoln nam je tekel, mi smo samo poganjali. Danes smo vrhunsko opravili nalogo, lahko se malo poveselimo, toda jutri je nov dan in moramo naprej. Misli bomo hitro preusmerili na posamično tekmo oziroma kvalifikacije zanjo.”

Kajakašice prvenstvo odprle s srebrom

Že v uvodni disciplini prvega dne svetovnega prvenstva so navdušile kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar. Na nemškem prizorišču so zaostale le za domačinkami, ki so bile glavne favoritinje za naslov prvakinj. Bron so si priveslale Poljakinje.

Slovenske kajakašice so prišle do tretje ekipne kolajne s svetovnih prvenstev. Prva je bila leta 2010 v Tacnu, ko so v ekipi veslale Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Mozetič, drugo pa so Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak osvojile v sezoni 2013.

Tokrat je poleg Eve Terčelj in Ajde Novak do kolajne prišla Eva Alina Hočevar. “Ko smo prišle v cilj, smo čutile, da bi lahko bilo dovolj za kolajno. Prehitele so nas samo Nemke, ki imajo na tej specifični progi kot gostiteljice veliko prednost. Vedele pa smo, da smo dobro opravile nalogo. Lahko smo zadovoljne, to nam bo dalo dodatno energije tudi za posamične nastope. Zdaj vemo, da smo dobro pripravljene,” je povedala najmlajša članica ekipe Eva Alina.

“Nismo želele ‘komplicirati’, želele smo samo ponoviti tekoče vožnje s treningov. Uspelo nam je in lahko rečem samo, da sem ponosna na vse tri. Nekaj rezerv je bilo, a tako je vedno, popolne vožnje ni. “Ne delam razlik med kolajnami, enako sem vesela vsake. Verjamem, da ta ni bila zadnja. Vse smo pokazale, da smo hitre posameznice in če se še lahko tako uskladimo, kot smo se danes, verjamem, da bomo v tej postavi na ekipnih tekmah še precejkrat uspešne,” se je uspeha veselila Eva Terčelj.

“Eva in Eva Alina sta danes moje delo naredili zelo lahko. Bile smo uigrane, nismo imele težav. Občutek je bil lahkoten, ni se bilo treba nič mučiti,” je bila zadovoljna Ajda Novak.

Kanuistke tik pod zmagovalnim odrom

Zelo dober rezultat so postavile tudi kanuistke Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, ki so bile na koncu četrte. Ali jim bo uspel preboj za zmagovalne stopničke, so trepetale vse do zaključka vožnje Čehinj, ki so imele kar šest kazenskih sekund, a so bile na progi tako hitre, da so na koncu vseeno osvojile naslov svetovnih prvakinj. Druge so bile Nemke, tretje Britanke, Slovenke pa so prvenstvo končale na četrtem mestu.

Kajakašem se ni izšlo

Kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Vid Kuder Marušič so startali na najvišja mesta, a se jim tokrat napad ni izšel. Prva napaka se je primerila že v zgornjem delu proge, nato še v zaključku in sanj o kolajni je bilo konec. Zasedli so končno 28. mesto. Svetovni prvaki so postali Nemci, drugi so bili Britanci, tretji pa Francozi.

Kolajne v spomin Antonu Preglju

Naši reprezentanti osvojene kolajne posvečajo nedavno preminulemu Antonu Preglju, pravniku, predsedniku dobrodelnega društva Hiša sonca in velikemu podporniku naših tekmovalk in tekmovalcev ter kajakaštva, ki je bil glavni soorganizator dobrodelne kajakaške akcije 24 ur veslanja za dober namen na Ljubljanici, ter stalni podpornik tekmovanj na Savi. Verjamemo, da bi se z nami iskreno veselil tudi tokratnih uspehov.

V četrtek se prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijami kajakašic in kajakašev.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/augsburg-2022