Eva Alina Hočevar 14. v kvalifikacijah kajakašic na SP v Augsburgu

0
426

Po izjemno uspešnem uvodu v svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Augsburgu, ko sta ekipi kanuistov in kajakašic priveslali do zlata in srebra, je na reki Lech sedaj čas za posamična tekmovanja. Danes so bile na vrsti kvalifikacije kajakašic in kajakašev. Najboljši slovenski rezultat dneva je dosegla Eva Alina Hočevar, ki je bila 14.

S prvo kvalifikacijsko vožnjo kajakašic in kajakašev je dobro opravila četverica reprezentantov, saj so si s prvim nastopom napredovanje v sobotni polfinale zagotovili Eva Alina Hočevar, Eva Terčelj, Peter Kauzer in Martin Srabotnik.

Najboljši dosežek dneva je tokrat uspel najmlajši reprezentantki. Eva Alina Hočevar je namreč postavila 14. čas kvalifikacij. Brez dotikov je bila pet sekund in 73 stotink počasnejša od vodilne tekmovalke kvalifikacij Stefanie Horn, ki je sicer po rodu Nemka, a je po poroki začela zastopati italijanske barve. Druga je bila mlada Slovakinja Zuzana Pankova, tretja pa predstavnica Andore Monica Doria Vilarrubla.

“Z nastopom sem kar zadovoljna. Imela sem nekaj manjših napakic, tako da idealno ni bilo. Ko sem prišla v cilj, sem bila peta in nisem bila prepričana, da bo dovolj. Na koncu je bilo več kot dovolj, saj sem bila 14. Zelo sem vesela, da sem se kvalificirala že s prvo vožnjo. Občutek je super,” je povedala Eva Alina.  

S sedemnajstim rezultatom kvalifikacij si je sobotni del tekmovanja priveslala tudi Eva Terčelj. Ajda Novak je imela v prvem nastopu nekaj težav, poleg dveh dotikov in posledičnih štirih kazenskih sekund ji je v enih izmed protitočnih vrat nekoliko spolzelo veslo, tako da je bila 37. V drugem nastopu ji je uspelo in s petim časom druge vožnje si je tudi ona zagotovila sobotni polfinale.

S prvo vožnjo sta se v polfinale prebila kajakaša Peter Kauzer in Martin Srabotnik, ki sta bila 28. in 29. Oba sta imela po en dotik. “Na prvih protitočnih vratih sem slabše obrnil, imel sem višji izhod in sem želel na silo obrniti, da bi skrajšal linijo na izhodu. V tem momentu mi je voda ‘požrla’ veslo, tako da sem se skoraj prevrnil. Še dobro, da se nisem! Po ravnini sem nekoliko pognal. Na žalost sem naredil še dotik s paščkom čelade, res minimalen. Nato sem poskušal normalno odpeljati, v ravninah poganjati. Zavedal sem se, da se kljub takšni napaki lahko uvrstim naprej. V spodnjem delu proge pa sem kontroliral, da ne bi naredil še kakšne napake, da se ne bi ponovila zgodba z evropskega prvenstva,” je povedal Kauzer. Maja je namreč obstal v kvalifikacijah EP, kar se mu je zgodilo prvič po več letih.

Vid Kuder Marušič, ki je priložnost za nastop dobil tik pred zdajci, saj je imel Ulan Valant nekaj zdravstvenih težav, je v prvem nastopu zgrešil vratica, tako da je bil šele 89. V drugi vožnji je postavil deseti čas in tako ujel še zadnjo vstopnico za polfinale.  

Najhitrejši kajakaš kvalifikacij je bil Čeh Vit Prindiš, drugo mesto si je priveslal njegov rojak Jiri Prskavec, tretji pa je bil Italijan Giovanni De Gennaro.

V petek kvalifikacije čakajo še kanuistke in kanuiste.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/augsburg-2022