Benjamin Savšek drugi v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Augsburgu

0
411

Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Augsburgu se je v petek nadaljevalo s kvalifikacijami kanuistk in kanuistov. Aktualni olimpijski in evropski prvak Benjamin Savšek je bil v konkurenci kanuistov odličen drugi. V polfinalu še Eva Alina Hočevar, Luka Božič in Anže Berčič.

Zadnji dan kvalifikacijskih preizkušenj na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Nemčiji se ni začel povsem po slovenskih željah. Po prvem nastopu si je mesto v nedeljskem polfinalu namreč zagotovil le Benjamin Savšek.

Naš najuspešnejši kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek je v kvalifikacijah pokazal, da je obdržal odlično formo in da je upravičeno eden izmed glavnih favoritov tega prvenstva. V prvi kvalifikacijski vožnji je zaostal le za olimpijskim prvakom iz leta 2016 Francozom Denisom Gargaudom Chanutom, ki je bil od Savška hitrejši slabo sekundo in pol. Na tretje mesto se je uvrstil nemški favorit Sideris Tasiadis.

“Zadovoljen sem s svojo vožnjo. Bila je čista in tekoča. Uvrstil sem se v nedeljski polfinale. Tam je nova borba in boril se bom za uvrstitev v finale, kjer je potem boj za najvišja mesta. Zavedam se, da imam letos dobre možnosti za vrhunski rezultat, ampak poskušal se bom ne obremenjevati s tem, da bom v polfinalu startal predzadnji. To morda prinaša malce več pritiska, ampak jaz bom poskušal to odmisliti in se posvetiti svoji vožnji, da naredim vožnjo, kakršno sem sposoben,” je povedal Savšek.

Manj uspeha sta imela v prvem nastopu Anže Berčič in Luka Božič. Berčič z dvema, Božič pa s štirimi kazenskimi sekundami sta bila uvrščena izven prve dvajseterice  – na 24. in 27. mesto, tako da sta vstopnico za nedeljski polfinale lovila v drugi vožnji.

V drugem nastopu je napredovanje uspelo tako Anžetu Berčiču kot Luki Božiču. Primorec je bil osmi, Berčič pa deseti. Ko je Luka Božič prišel v cilj, je ob njegovem imenu zasvetila zvezdica in pripis štirih kazenskih sekund, a so ob ponovnem ogledu posnetka njegove vožnje video sodniki opazili le en dotik, kar je zadostovalo za napredovanje.  

Dvakrat so morale na progo tudi vse slovenske kanuistke. Alja Kozorog je bila po prvi vožnji 26., Lea Novak 31., Eva Alina Hočevar pa 35. Popravni izpit je z odliko opravila najmlajša Eva Alina Hočevar, ki je v drugi vožnji zaostala le za Ukrajinko Viktoriio Us in Čehinjo Terezo Fišerovo ter se tako zanesljivo uvrstila v nedeljski polfinale.

“Danes sem morala še v drugi tek, saj sem v prvem naredila napako. V prvem mi že zgoraj čoln ni stekel, zato sem imela proti koncu občutek, da zelo zaostajam. Zaradi tega sem se odločila, da grem v zadnji kombinaciji naravnost, kar je bila napačna odločitev. V drugo sem se vnaprej odločila da bom to kombinacijo peljala vzvratno in kar bo, bo. Želela sem čisto vožnjo, brez dotika. To je bila ena mojih najlepših voženj v tej sezoni,” je povedala Eva Alina.

Pol sekunde je od napredovanja ločilo Leo Novak, ki je drugo vožnjo sklenila na enajstem mestu, Alja Kozorog pa je naredila napaki za 52 kazenskih sekund, kar jo je potisnilo na 25. mesto drugega nastopa.

V soboto so v Augsburgu na sporedu polfinalne in finalne preizkušnje kajakašic in kajakašev ter kvalifikacije ekstremnega slaloma. V polfinalu bomo navijali za kajakašice Evo Alino Hočevar, Evo Terčelj in Ajdo Novak ter kajakaše Petra Kauzerja, Martina Srabotnika in Vida Kudra Marušiča. V ekstremnem slalomu bodo veslale Ajda Novak, Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar ter kajakaši Vid Kuder Marušič, Tine Kancler in Martin Srabotnik.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/augsburg-2022