Eva Terčelj osma, Peter Kauzer deseti na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Augsburgu

0
26

Prvi dan posamičnih končnih odločitev na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Augsburgu sta v finalu veslala kajakašica Eva Terčelj in kajakaš Peter Kauzer. Eva Terčelj je bila na koncu osma, Peter Kauzer pa deseti.

Pred več kot osem tisoč gledalci, ki so se zbrali na prizorišču svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Augsburgu, med njimi je bil tudi predsednik mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, smo danes v finalu spremljali dva slovenska slalomista.

Peter Kauzer je zablestel v polfinalu kajakašev, kjer je postavil 33 stotink sekunde hitrejši čas od vseh tekmecev in se brez kakršnih koli težav uvrstil v finale. V finalu je kot zmagovalec polfinala startal kot zadnji.

Na progo se je znova podal odločno in z željo po novem vrhunskem rezultatu, a mu je že v drugih vratih zmanjkalo športne sreče. Vodna tvorba ga je namreč potisnila ob zid, kamor je povrhu še udaril z glavo. Znova je moral preveslati vrata in izkušeni kajakaš se je zavedal, da tokrat ne bo mogel znova poseči po zmagovalnih stopničkah.  

“Pri vstopu je bilo še dobro, potem pa se je naredila ‘goba’, ki me je potisnila ob steno. Reagiral sem tako, da bi se odrinil, ampak mi je veslo zdrsnilo. Še dobro, da imam čelado, sicer bi me sedaj morali peljati na šivanje, saj sem kar močno z glavo udaril ob steno. Tam sem vedel, da je moja zgodba zaključena. Poskušal sem se še boriti, ampak ko veš, da že v drugih vraticah izgubiš možnost borbe za kolajne ali naslov, vse skupaj ‘pade dol’, čeprav se želiš pobrati. Na koncu sem komaj čakal cilj in da grem iz čolna, saj sem imel vsega dovolj.”

Razočaranje je bilo veliko, saj je polfinalni nastop pokazal, da je Hrastničan v izvrstni formi: “Slabo. Dal bi slabo oceno svetovnemu prvenstvu. Svetla luč je bila polfinalna vožnja, vse ostalo pa je za pozabo, oziroma upam, da se bom iz tega nekaj naučil in da bom naslednje leto še močnejši.”

V polfinalu sta veslala še Martin Srabotnik in Vid Kuder Marušič. Srabotnik je bil na koncu 25., debitant na članskih svetovnih prvenstvih Vid Kuder Marušič pa 30.

Naslov svetovnega prvaka si je na progi, kjer letos obeležujejo 50 let od slalomskega debija na olimpijskih igrah v Munchnu, priveslal Čeh Vit Prindiš, za katerega je to prvi naslov svetovnega prvaka. Srebro je osvojil Italijan Giovanni De Gennaro, bron pa Francoz Boris Neveu.

V ženski konkurenci se je s četrtim časom polfinala v finalu za nove stopničke potegovala Eva Terčelj. Svetovna prvakinja iz sezone 2019 je v finalni vožnji naredila preveč napak, imela je šest kazenskih sekund, tako da je bila na koncu osma.

“Bila sem zelo vesela uvrstitve v finale. Res je bilo treba garati, proga je bila zelo zahtevna. Nisi si smel privoščiti napak. V finalu pa škoda. Pripravila sem se kot sem se znala najboljše. Žal me je že v drugih, protitičnih, vraticah odneslo. Od tam dalje sem res poskušala napadati. Žal sem imela še dotike. Šla sem na vse, tako se je razpletlo,” je povedala Eva Terčelj.

Eva Alina Hočevar je v polfinalu kajakašic zasedla 24. mesto, Ajda Novak pa je bila 27.

Naslov svetovne prvakinje iz lanskega leta je ubranila Nemka Ricarda Funk, ki je tudi aktualna olimpijska prvakinja. Na domači progi je bila več kot sekundo hitrejša od Avstralke Jessice Fox, bron pa si je priveslala še ena domačinka Elena Lilik, ki je bila na lanskem svetovnem prvenstvu v kajaku druga, v kanuju pa je osvojila naslov svetovne prvakinje.

Popoldne so na SP v slalomu na divjih vodah v Nemčiji sledile še kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu. Med kajakaši so veslali Vid Kuder Marušič, Tine Kancler in Martin Srabotnik, med kajakašicami pa Ajda Novak, Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar.

V konkurenci kajakašev sta kvalifikacijsko sito uspešno prestala Vid Kuder Marušič in Tine Kancler, ki sta osvojila 15. oziroma 19. mesto in ju bomo videli v nedeljskem skupinskem delu tekmovanja. Martin Srabotnik je bil 66. in zaključil z nastopi v Nemčiji. Med kajakaši je bil najhitrejši Britanec Joseph Clarke, drugi je bil Nemec Stefan Hengst, tretji pa Poljak Mateusz Polaczyk.

V ženski konkurenci si je sobotne izločilne tekme priveslala Eva Terčelj, ki je imela tretji čas kvalifikacijske vožnje na čas. Pred njo sta bili Avstralka Jessica Fox in Brazilka Ana Satila. Bronasta z letošnjega evropskega prvenstva v ekstremnem slalomu Ajda Novak je imela 27. čas kvalifikacij, kar ni zadostovalo za uvrstitev v nedeljski del tekme, Eva Alina Hočevar pa je bila 49.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/augsburg-2022