Benjamin Savšek četrti na svetovnem prvenstvu v Augsburgu

0
322

Zadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Augsburgu je znova dišalo po slovenski kolajni. Olimpijski in evropski prvak Benjamin Savšek je bil zelo blizu, saj so ga od brona ločile štiri desetinke. Kanuistka Eva Alina Hočevar je bila 12., Luka Božič 14., Anže Berčič pa 23.

Na 42. svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah, ki ga je od srede dalje gostila kajakaška proga v Augsburgu, je zadnji dan v finalu slovenske barve zastopal kanuist Benjamin Savšek. Aktualni olimpijski in evropski prvak je tudi na prvi umetni kajakaški progi na svetu, ki so jo zgradili za prvo izvedbo slaloma na olimpijskih igrah leta 1972 v Munchnu, ciljal na najvišja mesta.

Savšek je bil med najboljšimi že v kvalifikacijah kot tudi v polfinalu. Najboljši kanuist svetovne jakostne lestvice je napadel tudi v finalu, kjer pa mu tokrat ni steklo tako kot bi si želel in na koncu je v cilju moral čestitati novemu svetovnemu prvaku domačinu Siderisu Tasiadisu, drugouvrščenemu Slovaku Alexandru Slafkovskemu in bronastemu Nemcu Franzu Antonu.

“Danes sem si želel stopničk. Tekma je bila zahtevna. Spodnji del je bil precej težek, na polovici proge pa sem imel še dotik, tako da sem žal osvojil nehvaležno četrto mesto. Sedaj ne morem več popraviti. Grem naprej, novim tekmam naproti,” so bile uvodne besede.

“Zlata ekipna kolajna je sedaj nek obliž. Vendarle ni bilo katastrofalno. Bil sem pod pritiskom, saj sem si želel visoke uvrstitve. Zame je bila tekma naporna. Škoda, da je malo zmanjkalo do medalje,” je še dodal.

Najboljši slovenski kanuist je na četrtem mestu za bronasto kolajno zaostal za vsega štiri desetinke, za zlatom pa dve sekundi in stotinko. Na progi je naredil dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi, ki sta ga tokrat žal stali kolajne. Finalna tekma je bila mešanica izkušenj in mladosti. Bolje so se odrezali ‘stari mački’, saj je bila povprečna starost prvouvrščene peterice nekaj več kot 34 let, medtem ko je bila povprečna startost v spodnjem delu finala 23 let.

V polfinalu sta veslala še Luka Božič in Anže Berčič. Luka Božič je na progi naredil dotik, tako da ga je od finala ločila sekunda in pol, bil je 14. Anže Berčič je zasedel končno 23. mesto.

Z današnjim dosežkom je bila lahko zadovoljna Eva Alina Hočevar, ki je bila zelo blizu uvrstitvi v finale kanuistk. Najmlajša slovenska reprezentantka v Augsburgu je z 12. mestom dosegla najboljšo posamično uvrstitev na svetovnih prvenstvih doslej, s prvenstva pa se bo vrnila tudi s srebrom z ekipne tekme kajakašic, kjer je zablestela skupaj z Evo Terčelj in Ajdo Novak.

Po tekmi je Eva Alina, ki je tekmovala tako v kajaku, kanuju kot ekstremnem slalomu, povedala: “Bilo je zelo lepo tekmovati. To je šele moje tretje člansko svetovno prvenstvo, drugo v kajaku. Z nastopi sem zadovoljna, moram biti. Sploh pa začetek z drugim in četrtim mestom, je bil res vrhunski. Tudi današnja vožnja v kanuju ni bila slaba, sem zadovoljna in ponosna nase. Ti prvenstvo mi bo ostalo v lepem spominu.”

Ob bučni podpori s tribun, znova se je zbralo kakšnih osem tisoč navijačev, si je naslov svetovne prvakinje priveslala Nemka Andrea Herzog, ki sicer prihaja iz Leipziga, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa aktualna evropska prvakinja Britanka Mallory Franklin.

V posamični slalomski konkurenci so Nemci pokazali premoč, saj so izmed štirih naslovov svetovnih prvakov, ki so bili na voljo, gostitelji osvojili kar tri – prvaki so postali kajakašica Ricarda Funk, kanuist Sideris Tasiadis in kanuistka Andrea Herzog, za katero je to drugi naslov svetovne prvakinje, po tem ko je bila najboljša že leta 2019. Popolno nemško zmagoslavje je preprečil Čeh Vit Prindiš, ki je zmagal med kajakaši.

Slalomskemu delu v popoldanskih urah sledi še ekstremni slalom, kjer bodo v izločilnih bojih slovenske barve zastopali Eva Terčelj, Vid Kuder Marušič in Tine Kancler, ki so se uspešno prebili skozi sito sobotnih kvalifikacijskih voženj na čas.

Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah potekalo v Londonu.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/augsburg-2022