Kajakašici in kanuisti iz Italije z dvema četrtima in petim mestom.

0
588

V italijanski Ivreji se je s finalnimi nastopi kajakašic in kanuistov zaključila četrta tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. Po včerajšnjem bronu Petra Kauzerja so bili danes zelo blizu tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj ter kanuist Luka Božič. Urša Kragelj je finalno vožnjo končala na četrtem mestu, brez dotika bi bila tretja, tik za njo – na peto mesto – se je uvrstila Eva Terčelj, četrti pa je bil tudi kanuist Luka Božič.

Po sobotnem bronu kajakaša Petra Kauzerja so se na četrti tekmi svetovnega pokala med najboljše uvrstili tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj ter kanuist Luka Božič. Kragljeva in Božič sta preizkušnjo zaključila tik pod zmagovalnimi stopničkami na četrtem mestu, Eva Terčelj pa je bila peta.

Luka Božič je izvrstno opravil s polfinalno vožnjo, kjer je postavil najboljši čas in se nato v finalu na progo podal kot zadnji. V odločilni vožnji so bili boljši trije tekmovalci, tako da je Luka na koncu za bronom zaostal za tri desetinke sekunde. Po nastopu Božič ni bil najbolj vesel, a vseeno zadovoljen: »To je že peta tekma letos, ko sem stopničke zavrgel zaradi ene napake na celi progi! To me spremlja že celo sezono, sicer pa sem z današnjima predstavama zadovoljen. Nisem se ustrašil, ampak sem v finalu napadal, tako kot si želim veslati. Letos so očitno v ospredju serijski zmagovalci. Vit Prinidš zmaguje v kajaku, Tasiadis v kanuju. Jaz napadam iz ozadja, kar mi je všeč. Upam, da se mi bo na koncu sezone ves trud obrestoval.«

Božič, ki sicer pogosto trenira na Soči in je vajen njene nizke temperature, je na tekmi nastopil v dolgem anoraku, saj se temperature reke Dora Baltea gibljejo okoli desetih stopinj Celzija: »Mislim, da je bolj mrzla kot Soča. Čeprav je temperatura zraka krepko čez 25 stopinj Celzija, mi v tako mrzli vodi ne ustreza veslati, ker roke zatrdijo že takoj na začetku in imaš lahko proti koncu že kar velike težave.«

Zelo dober rezultat je postavil tudi Jure Lenarčič, ki mu je na koncu zmanjkalo nekaj športne sreče. Bil je 12., od finala pa so ga ločile pičle štiri stotinke sekunde. Anže Berčič se bo iz Italije odpravil s končnim 15. mestom, Benjamin Savšek pa s 16. Savšek je bil v kvalifikacijah odličen tretji, a mu danes ni steklo, tako da bo na nedeljski nastop poskušal čim prej pozabiti.

V finalu se je zmage veselil Nemec Sideris Tasiadis, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala Slovaka Alexander Slafkovsky in Matej Benuš.

V igri za kolajno sta bili tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Kragljeva je sicer kar dolgo trepetala, ali se bo sploh uvrstila med najboljšo deseterico. Šele ko je najboljša kajakašica kvalifikacij Avstrijka Corinna Kuhnle polfinalni nastop končala s kopico napak in izven finala, je bilo jasno, da bo poleg Eve Terčelj, ki je bila v polfinalu sedma, v drugo nastopila tudi Urša Kragelj.

Primorska kajakašica je tako odprla nedeljske finalne nastope. S progo je opravila dobro, imela je sicer dotik, a na vrhu vztrajala kar nekaj časa. Na koncu so se pred njo uvrstile le Nemka Ricarda Funk, Avstralka Jessica Fox in Avstrijka Lisa Leitner. Čeprav je končala tik pod zmagovalnim odrom, Urša Kragelj ni bila preveč potrta: »V polfinalu sem že na začetku naredila veliko napako in sem se bala, da mi bo vzela nastop v finalu. Kot kaže sem srečo porabila že za uvrstitev in je ni bilo več, da bi se uvrstila še na stopničke. Kljub temu, da pravijo, da je četrto mesto nehvaležno, sem vesela tudi četrtega mesta. Borila sem se po najboljših močeh. Na kakšnih kombinacijah mi je malo zmanjkalo, ampak sem zadovoljna.«

Le mesto za Kragljevo, kot peta, pa je preizkušnjo kajakašic zaključila Eva Terčelj. Ljubljančanka, ki je imela v preteklih dneh nekaj zdravstvenih težav,  je po nastopu povedala: »Že pred nastopom se nisem počutila najboljše in polne energije, ampak sem vseeno poskušala izvleči čim več. To je bil danes moj domet. Bolezen se je poznala pri pripravi na drugi nastop dneva. Poskušala sem, kolikor se je le dalo.«  

Slalomisti na divjih vodah se sedaj selijo v Španijo, natančneje v La Seu d”Urgell, kjer jih prihodnji konec tedna čaka še finalna tekma svetovnega pokala v letošnji sezoni.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/ivrea-2017/rankings-results