Kajakaški nosilci olimpijskih kolajn bodo v Tacnu sadili drevesa

0
471

Kajakaška zveza Slovenije (KZS) se je že pred časom zavezala, da bo pri izvajanju svojih programov delovala trajnostno. Zato je naš cilj, da delujemo družbeno odgovorno ter v skladu z vrednotami, kot so trajnost, skrb za vode, odgovornost in fair play.

V spomin ljubiteljev športa se trajno zapišejo tudi športni junaki, še posebej nosilci olimpijskih kolajn, zato so najboljši ambasadorji dobrih dejanj. S tem namenom smo k sajenju dreves povabili aktualnega olimpijskega prvaka Benjamina Savška ter Andraža Vehovarja in Petra Kauzerja, kajakaša, ki sta nas na OI 1996 in 2016 razveselila s srebrnima kolajnama. S posaditvijo svojega drevesa bodo postali tudi njihovi skrbniki.

Omenjeni dogodek bo potekal v torek, 12. aprila 2022, ob 10. uri ob kajakaški progi v Tacnu.

Slovenija slovi kot zelena dežela in drevesa imajo tu posebno mesto. Njihovo sajenje je trajnostno odgovorno ravnanje in nepogrešljiva aktivnost pri ohranjanju narave. Odločili smo se, da bomo v kajakaškem centru v Tacnu posadili lipe, medovite rastline, kar je še posebej pomembno. Že leta 1949 je namreč Albert Einstein zapisal: »Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta; saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi…«

A tu ne gre le za gesto in sajenje dreves ne sme biti le kompenzacija našega delovanja kot globalnega športa, ki s svojim delovanjem pušča velik ogljični odtis. Je le del mozaika številnih ukrepov, ki jih moramo sprejemati in ponotranjiti, da bi naše aktivnosti pripomogle k trajnostnemu razvoju.

S to mislijo in v duhu trajnostnega razvoja bomo organizirali tudi letošnjo tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki bo v Ljubljani – Tacnu potekala od 24. do 26. junija. Prizadevali si bomo kar se da zmanjšati uporabo plastične embalaže, postavili bomo otoke za ločevanje odpadkov, promovirali uporabo koles in javnega prevoza za prihod na ogled tekmovanja, organizatorji bomo uporabljali avtomobile na električni pogon, promovirali bomo lokalno pridelano in zdravo prehrano, za otroke pripravili okoljske delavnice …

To bo le nadaljevanje in nadgradnja naših prizadevanj za ohranitev okolja, ki smo jih začeli pred več kot 10 leti z akcijo Voda za vedno, s katero udeležence rekreativnih kajakaških prireditev osveščamo o pomenu čistih voda. Kot ambasador čistih voda in sanitarne ureditve, enega izmed 17 trajnostnih ciljev Združenih narodov, Kajakaška zveza Slovenije sodeluje tudi pri projektu Zavarovalnice Triglav – Zavarujmo prihodnost.

KZS sodeluje tudi v mednarodnih projektih trajnostnega razvoja. V okviru mednarodne kajakaške zveze (ICF) smo del projekta, s katerim želimo velika tekmovanja organizirati ogljično nevtralna. Na vseh velikih ICF tekmovanjih bomo namreč zbirali podatke o ogljičnem odtisu, ki ga udeleženci pustijo s prihodom na tekmovanje in ki nastane pri proizvodnji električne energije, porabljene pri organizaciji tekmovanja. Partner ICF bo za kompenzacijo vrednosti ogljičnega odtisa v Mjanmaru posadil temu primerno število dreves mangrove, ene izmed vrst dreves, ki najbolj vsrkava CO2. Pri podobnem projektu sodelujemo tudi z italijansko kajakaško zvezo.

S temi dejanji želimo pokazati, da ne gre le za prazne besede, temveč mislimo resno, ko gre za ohranjanje narave.

Vljuno vabljeni v torek, 12. 4., ob 10. uri, da se nam pridružite v Tacnu.