Andraž Vehovar, Peter Kauzer in Benjamin Savšek so v Tacnu posadili lipe

0
79

Dobitniki olimpijskih kolajn v slalomu na divjih vodah – zlati Benjamin Savšek ter srebrna Andraž Vehovar in Peter Kauzer – so danes v Tacnu posadili lipe in tako postali del kajakaškega centra na Savi. Vsak je namreč skrbnik enega drevesa, ob njem pa je tudi obeležje, ki nas spominja na enkratne uspehe na olimpijskih igrah v Atlanti, Riu de Janeiru in Tokiu.

Dogodek, ki smo mu bili danes priča v Tacnu, je le ena izmed akcij v skrbi za trajnostni razvoj, ki jih Kajakaška zveza Slovenije izvaja v okviru sodelovanja pri projektu Zavarovalnice Triglav ‘Zavarujmo prihodnost’, sodelovanja pri trajnostnem razvoju z mednarodno kajakaško zvezo ter podobnega projekta v sodelovanju z italijansko kajakaško zvezo.

V družbi župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića ter direktorice javnega zavoda Šport Ljubljana Tatjane Polajnar so srebrni iz Atlante Andraž Vehovar, srebrni iz Ria Peter Kauzer in zlati iz Tokia Benjamin Savšek, simbolično posadili lipe, ki so medovite rastline. »Želja vseh športnikov, predvsem pa nas – predstavnikov športov, ki se odvijajo v naravi – je, da bi se podnebje in s tem naše okolje čim manj spreminjalo. Dolge suše in nenadne poplave nam med vsemi najbolj onemogočajo nemoteno vadbo in tekmovanja,« je povedal direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je Savsek12042022-1024x684.jpg

»Res mi je v veselje. Hvala za to lepo gesto, za obeležitev teh lepih uspehov s posaditvijo dreves na domači progi, kjer se kalijo najboljši kajakaši in kanuisti na svetu. Veseli pa me, da smo hkrati poskrbeli tudi za naravo,« je povedal zlati olimpijec Savšek.

Podobnega mnenja je tudi Peter Kauzer: »Izjemno sem počaščen, da sem eden izmed treh dobitnikov olimpijske kolajne v zgodovini slovenskega kajaka. Lepo je, da se na tak način spomnijo vseh uspehov in upam, da se jim bo v prihodnosti pridružilo še kakšno drevo.«

Prvi dobitnik slalomske olimpijske kolajne v zgodovini slovenskega kajakaštva Andraž Vehovar je imel čast prvi posaditi drevo. »Hvala za povabilo in to lepo gesto. Lepo je videti, da stvari, ki smo jih počeli v življenju, niso namenjene le nam, ampak širši okolici in da to, kar smo naredili, pomeni še komu nekaj, ne le nam. Premalokrat se vračam v Tacen, tako da bom sedaj morda večkrat prišel, saj bom moral zaliti svoje drevo,« se je pošalil Vehovar.

Tokratno sajenje dreves je le ena izmed akcij, ki jih KZS organizira v prizadevanjih za trajnostni razvoj. Tu ne gre le za gesto in sajenje dreves ne sme biti le kompenzacija delovanja kot globalnega športa, ki s svojim delovanjem pušča velik ogljični odtis. Je le del mozaika številnih ukrepov, ki jih moramo sprejemati in ponotranjiti, da bi naše aktivnosti pripomogle k trajnostnemu razvoju.

S to mislijo in v duhu trajnostnega razvoja bo KZS organizirala tudi letošnjo tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki bo v Ljubljani – Tacnu potekala od 24. do 26. junija. Prizadevali si bomo kar se da zmanjšati uporabo plastične embalaže, postavili bomo otoke za ločevanje odpadkov, promovirali uporabo koles in javnega prevoza za prihod na ogled tekmovanja, organizatorji bomo uporabljali avtomobile na električni pogon, promovirali bomo lokalno pridelano in zdravo prehrano, za otroke pripravili okoljske delavnice …

To bo le nadaljevanje in nadgradnja prizadevanj za ohranitev okolja, ki jih je Kajakaška zveza Slovenije začela pred več kot 10 leti z akcijo Voda za vedno, s katero udeležence rekreativnih kajakaških prireditev osvešča o pomenu čistih voda. Kot ambasador čistih voda in sanitarne ureditve, enega izmed 17 trajnostnih ciljev Združenih narodov, Kajakaška zveza Slovenije sodeluje tudi pri projektu Zavarovalnice Triglav – Zavarujmo prihodnost.