Spustaši v novo sezono s preverjenim receptom

0
466

Kot vsako leto tudi to sezono slovenski spustaši na divjih vodah na največjih mednarodnih tekmovanjih ciljajo na najvišja mesta. Na vrhunec sezone – svetovno prvenstvo – so se v zimskem obdobju znova pripravljali v Španiji.

Empuriabrava, na katalonski Costa Bravi, je že zadnjih sedem let zimska baza najboljšega sprinterja na divjih vodah v zgodovini Nejca Žnidarčiča. Petkratni svetovni prvak v tej divjevodaški disciplini ima v Španiji na voljo vse, kar potrebuje za nemotene in kakovostne priprave.

»Zame je tam idealen kraj za zimske priprave, saj imam vse, kar potrebujem na dosegu roke. Tam sem bil dva meseca in moram reči, da sem zelo zadovoljen z opravljenimi treningi. Pogoji so bili zelo dobri, saj ni skoraj nič pihalo, tako da sem opravil dosti kvalitetnih treningov tako na vodi kot tudi v fitnesu. Za teden dni so se mi pridružili tudi tekmovalci iz Francije, na čelu z Maxencem Barouhom in Luco Baronejem, s katerima sem delil stopničke na lanskem svetovnem prvenstvu. Fantje so zelo motivirani za treninge in so tudi zelo hitri, saj imajo svetovno prvenstvo doma,« je povedal Žnidarčič.

Prav svetovno prvenstvo v Franciji, natančneje v Treignacu, ki bo na sporedu v začetku junija je vrh letošnje spustaške sezone. Le teden dni zatem pa sledi še svetovni pokal, ki bo med 9. in 11. junijem v Celju.

»Letošnja sezona bo zelo kratka, kar mi sicer ustreza, saj je bila lanska zelo dolga. Prvi in edini cilj sezone je ubraniti naslov svetovnega prvaka v Treignacu, na ostalih tekmah pa doseči čim boljši rezultat. Imamo sicer še tri tekme za svetovni pokal v Celju, kjer se bom potrudil po najboljših močeh. Tam sem vedno zelo dobro tekmoval in upam, da bo tudi letos tako,« je še povedal naš najboljši spustaš, o prizorišču SP pa dodal: »V Treignacu sem tekmoval pred dvema letoma, ko je tam bila tekma za svetovni pokal, kjer sem tudi zmagal v sprintu. Proga mi ustreza, saj je naravna in ima nekaj tehnično zahtevnih elementov, je tudi malo daljša od prog, na katerih smo tekmovali v zadnjih letih, kar mi tudi ustreza. Razen barve vode, ki je rjava, mi je reka Vezere zelo všeč.«

Lansko leto je do posamične kolajne na evropskem prvenstvu priveslal Anže Urankar, sicer tudi svetovni prvak v sprintu leta 2017, ki bo prav tako sodil med glavne favorite za najvišja mesta na SP. Tudi on je treniral v Empuriabravi. »S pripravami sem zadovoljen, tako kot običajno. Letos sem bil tam dlje, cel mesec, in se tako izognil hudi zimi. Dopoldne smo veslali, naredili težji trening na vodi, popoldne pa je sledilo kontinuirano daljše veslanje in trening v fitnesu. Januarja sem veliko lahko veslal tudi v Ljubljani, saj je bilo lepo vreme, poleg tega pa je bilo veliko tudi teka na smučeh in plavanja,« je zimski del priprav opisal Urankar.

Tudi zanj je glavni cilj sezone svetovno prvenstvo, a na progi v Treignacu še ni veslal: »V Treignacu še nisem bil, a sem slišal, da gre za kar dolg sprint, minuto in pol, in da je precej divji, kar bi moralo biti v redu. Prej gremo tja tudi na priprave, tako da bo časa dovolj.«

V zadnjih letih nas je s kolajnami in naslovom svetovnega prvaka v klasiki navduševal Simon Oven, ki pa je bil po koncu lanske sezone, ki se mu ni izšla po željah, razočaran. Ker ni vedel, ali bo še lahko obdržal zaposlitev v vojski, se je že odločil za zaključek kariere. A ugoden razplet in podaljšanje zaposlitvene pogodbe so mu omogočili nadaljevanje športne poti: »Na srečo se je izšlo. Pravzaprav sem že zaključil, pa se potem znova vrnil. Zaradi tega sem imel slabe tri mesece premora. Zdi sem mi, da se boljše počutim, bolj sem spočit, predvsem glava je bolj za stvar. Kaj bo v sezoni, težko rečem, ampak sedaj veliko lažje treniram oziroma bolj uživam.«

Čeprav je njegova paradna disciplina klasični spust, je lahko konkurenčen tudi v sprintu, a pred letošnjim SP poudarja, da bo klasika zelo zahtevna: »Proga za klasiko je takšna, da tam ni stalno vode, morda štiri dni letno, zato je na tem prizorišču težko opraviti kakovosten trening. Zaradi tega imajo domačini prednost, za klasiko bi lahko celo podeljevali dva kompleta kolajn. Ciljam na oboje, klasiko in sprint. Sprint je daljši, kar mi odgovarja, zato bom napadal v obeh disciplinah.«

Spustaše izbirne tekme čakajo v začetku maja na Savi Dolinki in na Soči, junija bodo tekmovali na svetovnem prvenstvu v Franciji (3.-6. junij) in svetovnem pokalu v Celju (9.-11. junij), v drugi polovici avgusta pa bo Banjaluka gostila evropsko prvenstvo v spustu za mladince in mlajše člane.