Kakšen dan v Tacnu! Zlato in dva brona!

0
533

Na savskih brzicah smo videli prve finalne preizkušnje svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. Za kolajne so se pomerile kanuistke in kanuisti. Slovenska ekipa je zablestela, saj je Luka Božič zmagal, Benjamin Savšek in Eva Alina Hočevar pa sta priveslala do bronastih kolajn.

Med kanuistkami slavila Elena Lilik, medalja tudi za Evo Alino Hočevar

Nemška kanuistka Elena Lilik je zmagovalka današnje tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Tacnu. Kot edina Slovenka je v finalu nastopila Eva Alina Hočevar, ki je s 6,03 sekunde zaostanka zasedla tretje mesto.

Eva Alina Hočevar, v četrtkovih kvalifikacijah deseta, se je med najboljših deset današnjega finala prebila s sedmim časom polfinalne vožnje, v finalu pa je kot ena izmed le štirih tekmovalk opravila s progo brez napak.

Da bo osvojila svojo prvo medaljo v svetovnem pokalu, še sama ni verjela: “Ko sem prišla v cilj, se mi je zdelo, da za peterico bo, za medaljo pa ne, ampak potem se je vse malo obrnilo in ja, prišla sem do svoje prve medalje, občutki so izjemni.”

Današnji dan je bil za 21-letnico naporen, že dopoldne je morala iti dvakrat na progo, da se je uvrstila v sobotni polfinale v kajaku. “Štiri vožnje v enem dnevu so kar naporen zalogaj, tudi mene je osebno malo skrbelo, če bo imela dovolj moči, ampak ja – celo zimo treniraš zato, da boš dobro pripravljen,” je dejala.

Dodatno energijo ji je dalo domače občinstvo ob Savi. “To vzdušje in še domača proga, domači navijači, se mi zdi, da ti dajo dodatno podporo in moč,” je dejala in se zahvalila vsem, ki so jo prišli spodbujat v Tacen.

Elena Lilik, petouvrščena na svetovni lestvici ICF, ima letos v svetovnem pokalu že bronasto medaljo iz Ausburga. Drugo mesto je s 3,30 sekunde zaostanka ob enih zgrešenih vratcih za zmagovalko zasedla Ukrajinka Viktoriia Us.

Izmed Slovenk se je v polfinale v četrtek med 36 tekmovalkami uspelo uvrstiti še Alji Kozorog in Lei Novak. Alja se je morala na koncu zadovoljiti z 19. mestom, Lea je tekmo končala dve mesti višje.

Dvojne stopničke za slovenske kanuiste

Slovenski kanuist Luka Božič je zmagal na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Tacnu. Drugi slovenski predstavnik v finalni vožnji Benjamin Savšek je bil tretji, med dvojne slovenske stopničke se je vrinil Američan Zachary Lokken na drugem mestu.

Božič, ki si je v četrtkovih kvalifikacijah zagotovil današnji nastop z najhitrejšo vožnjo, je s progo opravil brez napake in časom 90,29 sekunde. Lokken je zaostal za 1,14 sekunde, Savšek pa za 2,85 sekunde.

Za Božiča je to prva zlata medalja v letošnji sezoni svetovnega pokala. “Težko sem čakal, da bom odpeljal tako vožnjo, kot sem jo danes. Tako v Augsburgu kot v Pragi mi to ni uspelo, zato sem še toliko bolj vesel, da mi je uspelo danes pred domačimi navijači,” je dejal.

Zmaga mu daje dodatno motivacijo za nadaljevanje sezone: “Mislim, da zdaj lahko grem z mirno glavo naprej, ker vem, česa sem zmožen.”

Medalje se je razveselil tudi Savšek, manj pa je zadovoljen s svojo vožnjo. “Rezultat je super, sem zadovoljen z rezultatom, s samo vožnjo pa niti ne najbolj,” se je spomnil na napako v zgornjem delu proge, ko se je dotaknil petih vratc. “Ni šlo povsem po planu, a sem kljub temu zadovoljen s tretjim mestom tukaj na domači progi,” je še dejal zmagovalec prejšnje tekme svetovnega pokala v Pragi.

Tretjemu slovenskem predstavniku v Tacnu Nejcu Polenčiču se ni uspelo prebiti v finale, tekmo je končal na 29. mestu.

Več na www.slalomtacen.com