Kanuisti bronasti na EP v Ivrei

0
384

Ekipa kanuistov, v postavi Benjamin Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič, je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Italiji priveslala do bronaste kolajne. Kajakašice so bile pete, kajakaši šesti, kanuistke pa devete. Iz dopoldanskih kvalifikacij je v polfinale napredovala peterica kanuistk in kanuistov.

Petkov tekmovalni spored EP v slalomu na divjih vodah v Ivrei je prinesel kar nekaj napetosti v slovenski tabor, a na koncu se je vse izteklo srečno. Kanuisti so bili ob prihodu v cilj namreč četrti, a so naknadne poizvedbe pokazale, da so Čehi na progi naredili več napak, tako da so pridobili dodatne kazenske sekunde, ki so jih potisnile z mest, ki prinašajo kolajne, na tretjo stopničko pa so prišli naši kanuisti. Izkušenima Benjaminu Savšku in Luki Božiču, ki sta lani skupaj z Juretom Lenarčičem priveslala do naslova evropskega ekipnega prvaka, se je tokrat pridružil novinec v članski ekipi Nejc Polenčič.

Nekdanji svetovni mladinski prvak je tako na prvem članskem prvenstvu prišel do svoje prve kolajne: “Vožnja je bila zelo tekoča. Naredil sem sicer dva dotika, sicer pa sem z rezultatom zelo zadovoljen. Imel sem malo treme, ampak sem se kar dobro pripravil.”

Zadovoljstva ni skrival niti Luka Božič: “Zelo sem vesel, da je Nejc v kvalifikacijah in moštvenih vožnjah prikazal, da je zrel za takšne uspehe in še enkrat smo pokazali, da smo izjemni kanuisti.” Tudi Benjamin Savšek, ki je lani osvojil kar dvojno evropsko krono je bil vesel nove kolajne v svoji zbirki: “Tako s kvalifikacijami kot ekipnim nastopom sem zadovoljen. Dobro smo se ujeli, lepo nam je teklo. Vesel sem, da smo uspeli priti do bronaste medalje.”

Naslov evropskih prvakov so si priveslali Slovaki Michal Martikan, Alexander Slafkovsky in Matej Benuš, drugi pa so bili Italijani Roberto Colazingari, Raffaello Ivaldi in Flavio Micozzi.

Na petem mestu so ekipno preizkušnjo sklenile kajakašice Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak. Zmagale so Britanke, pred Avstrijkami in Čehinjami. Kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen so bili šesti, medtem ko so v tej konkurenci zmagali Čehi, pred Nemci in Britanci. V konkurenci kanuistk so si naslov prvakinj nekoliko presenetljivo priveslale Slovakinje, druge so bile Britanke, tretje pa Francozinje. Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak so bile devete.

Že pred ekipnimi tekmami smo spremljali kvalifikacije kanuistk in kanuistov. Najbolj se je izkazal Benjamin Savšek, ki je zaostal le za Alexandrom Slafkovskim in Raffaellom Ivaldijem ter si s tretjim časom zanesljivo priboril polfinale. Luka Božič je bil po napaki 19. in tudi on napredoval s prvim rezultatom. Nejc Polenčič je moral na progo še v drugo in si kot deseti tudi on priveslal svoj prvi polfinale na članskih prvenstvih. Med kanuistkami sta po prvi vožnji napredovali Alja Kozorog kot deseta in Eva Alina Hočevar kot 19. Žal je Lea Novak v obeh vožnjah naredila preveč napak za napredovanje in tekmovanje sklenila v prvi fazi. Najhitrejša v kvalifikacijah je bila Britanka Mallory Franklin, druga je bila Čehinja Gabriela Satkova, tretja pa Slovakinja Zuzana Pankova.

V soboto so na vrsti polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev ter kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu.