Peter Kauzer in Urša Kragelj najboljša Slovenca uvodnega dne EP v Ivrei

0
617

Slalomisti na divjih vodah so s kvalifikacijami kajakašic in kajakašev odprli evropsko prvenstvo v italijanski Ivrei. Uvodni dan so se iz kvalifikacij v polfinale prebile vse kajakašice ter vsi trije kajakaši. Najboljša v slovenski ekipi sta bila Urša Kragelj in Peter Kauzer.

Po prvi kvalifikacijski vožnji si je kot edina slovenska kajakašica napredovanje v polfinale zagotovila povratnica po poškodbi Urša Kragelj, ki je z dvema kazenskima sekundama zasedla 18. mesto. “Res sem vesela, da sem se uvrstila naprej, ker sem se obupno počutila, tudi vožnja je bila povsem raztresena. Naslednjih deset, ki se bodo kvalificirale po drugi vožnji, se bo moralo kar potruditi, saj je kar nekaj dobrih izpadlo. Kdaj imamo srečo nekateri, drugič drugi. Upam, da se bom sestavila za polfinale,” je povedala po koncu tekme.

Eva Terčelj je po prvem nastopu zasedla 21. mesto in tako za eno mesto in vsega eno stotinko zgrešila neposredno uvrstitev v polfinale, Ajda Novak pa je v prvo prejela 52 kazenskih sekund in prav tako morala na progo dvakrat. V drugo sta bili naši reprezentantki uspešni in si tudi oni zagotovili sobotni nastop. Ajda Novak je bila v drugi vožnji druga, Eva Terčelj pa tretja.

Najhitrejši v kvalifikacijah kajakašic sta sicer bili Nemki Cindy Poeschel in Ricarda Funk, tretja pa je bila Francozinja Camille Prigent.

Med kajakaši sta po prvem nastopu uspešno v polfinale napredovala Peter Kauzer, ki je bil 17., in Niko Testen kot 22. Martin Srabotnik je po napakah in 54 kazenskih sekundah prvo vožnjo končal na koncu razpredelnice, tako da je startal še enkrat. V drugo je Celjan dosegel četrti čas in se tudi on uvrstil v polfinale.

Peter Kauzer je po nastopu povedal: “Zadovoljen sem s tem, da sem prišel naprej, ampak sem celo pot po progi le pazil, da si ne bi privoščil kakšne napake. Proga sicer ni zahtevna, ampak hitro gre lahko kaj narobe, zato sem bil bolj pazljiv. Zavedam se, da če odpeljem kolikor toliko normalno, ne bi smel imeti težav z uvrstitvijo med 30 najboljših.”

Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Italijan Giovanni De Gennaro, ki je bil dobro sekundo in pol hitrejši od Britanca Bradleyja Forbesa Cryansa, na tretje mesto pa je priveslal branilec naslova evropskega prvaka Čeh Jiri Prskavec.

V petek dopoldne so na vrsti še kvalifikacije kanuistk in kanuistov, popoldne pa sledijo ekipne tekme, ko bodo že podelili prve komplete kolajn.