Kanuisti do 23 let bronasti na svetovnem prvenstvu v Ivrei

0
413

Prvi dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ivrei smo spremljali ekipne tekme v kar osmih disciplinah. Za navdušenje v slovenski ekipi so poskrbeli Nejc Polenčič, Juš Javornik in Žiga Lin Hočevar, ki so bili v konkurenci kanuistov do 23 let tretji.

Ljubljana je lani gostila svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane in kanuisti do 23 let so takrat slavili naslov svetovnih prvakov. Letos se je zato rahlo spremenjena ekipa – Urha Turnška je zamenjal Žiga Lin Hočevar – na progo podala kot zadnja. Ko je slovenska trojka prečkala ciljno linijo in se je izpisal tretji rezultat tekme, je postalo jasno, da bodo Nejc Polenčič, Juš Javornik in Žiga Lin Hočevar prejeli bronasto kolajno. Z velikansko prednostjo 12 sekund pred vsemi tekmeci so zmagali Francozi Mewen Debliquy, Jules Bernardet in Adrien Fischer. Na drugo mesto pa so priveslali Poljaki, ki so bili od Slovencev hitrejši za vsega 13 stotink sekunde.

“Zelo smo zadovoljni. Bila je solidna vožnja, imeli smo malo preveč dotikov, ampak na splošno je bilo dobro. Medalja je dobra popotnica za naprej, so pa posamične vožnje nekaj povsem drugega in osredotočiti se moramo na to,” je povedal Juš Javornik.

V ekipi, kjer je na prvem mestu veslal Nejc Polenčič, se je malo zapletlo povsem v prvih vratih, a nekdanji svetovni mladinski prvak, ki je lani bron tu v Ivrei osvojil tudi v ekipni tekmi kanuistov na članskem evropskem prvenstvu skupaj s Savškom in Božičem, se je imenitno izvlekel. “V prvih vratih sem imel nekaj težav, saj se mi je veslo zataknilo v dno, prehitro sem prišel v vrata. Uspel sem rešiti, sicer z dvojko, ampak ostali del proge je bil kar dober,” je pojasnil Polenčič.

Navdušenja pa ni mogel skrivati novinec v reprezentanci Žiga Lin Hočevar, ki je letos dopolnil 15 let in dobil pravico nastopanja na največjih mednarodnih tekmovanjih. Čeprav je še mladinec, je tokrat dobil priložnost za nastop v ekipni tekmi mlajših članov. “Medaljo sem pričakoval, saj treniraš za zmage. Vesel sem vsake medalje, ta pa je še posebej lepa. Na startu sem imel nekaj treme, saj smo startali zadnji, ker so bili fantje lani prvaki. Pritisk je bil velik, sem pa vesel, da sem ga umirjeno kontroliral in imel vožnjo, pri kateri sem lahko sledil fantoma pred mano, saj sta odpeljala zelo dobro. Presrečen sem za to medaljo,” je po tekmi povedal Žiga Lin, ki ima kajakaštvo v krvi, saj je njegov dedek Tone Jugoslavijo v kanuju zastopal na olimpijskih igrah leta 1972, oče Simeon je bil med drugim evropski prvak leta 1996, sestra Eva Alina pa ima prav tako že nekaj uspehov, tudi naslov svetovne mladinske prvakinje iz sezone 2018 tu v Ivrei.

Blizu stopničk je bila ekipa kanuistk mladink, a so na progi naredile preveč napak, imele so kar 12 kazenskih sekund, in na koncu so bile Naja Pinterič, Ema Lampič in Asja Jug četrte. Zmagale so Čehinje, drugo mesto so si priveslale Nemke, tretje pa Slovakinje.

Kot prve so se na reko Dora Baltea podale kajakašice v konkurenci do 23 let. Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Sara Belingar so v močni konkurenci zasedle peto mesto. Na progi so naredile dva dotika, a so bile prve tri ekipe tako izenačene, da Slovenkam preboj na zmagovalne stopničke ne bi uspel niti v primeru vožnje brez kazenskih sekund. Naslov svetovnih prvakinj med mlajšimi članicami so si priveslale Čehinje, druge so bile Nemke, tretje pa Francozinje.

Sledila je preizkušnja kajakašic mladink, kjer pa Ula Skok ni imela sreče. Po težavah na padcu v spodnjem delu proge si je poškodovala ramo in v bolečinah so jo nemudoma odpeljali v bližnjo bolnišnico, kjer so opravili potrebne preglede in ocenili resnost poškodbe, Uli pa tudi nadeli opornico. Ula, Ema Lampič in Naja Pinterič so bile na koncu enajste. Zmagale so Čehinje, pred Slovakinjami in Špankami.

Ekipa kanuistk do 23 let, v postavi Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Sara Belingar, je osvojila končno šesto mesto. Naslov prvakinj so si priveslale Čehinje, druge so bile Italijanke, tretje pa Britanke.

V konkurenci kajakašev so mladinci Žiga Lin Hočevar, Atej Zobec Urbančič in Rene Jeklin priveslali na sedmo mesto. Štiri kazenske sekunde in napaka v 13. vratih jih je oddaljila od mest, ki prinašajo kolajne. Svetovni mladinski prvaki so postali Slovaki, drugi so bili Francozi, tretji pa Britanci.

V konkurenci kajakašev do 23 let so veslali Ulan Valant, Marko Petek in Lan Tominc. Slovenska trojica je na progi naredila nekaj napak, ki so jim prinesle 56 kazenskih sekund, kar jih je potisnilo na 18. mesto. Zlato kolajno so si priveslali Italijani, drugi so bili Španci, tretji pa Francozi.

Mladinska ekipa kanuistov je bila osma. Martin Gale, Matej Trojanšek in Andrej Jeklin je imela na progi nekaj težav in štiri kazenske sekunde so prinesle 14 sekund zaostanka za vodilno ekipo Španije, ki se je veselila zlatega odličja. Drugi so bili Francozi, tretji pa Nemci.

V sredo se prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijami kajakašev, kajakašic, kanuistov in kanuistk do 23 let.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2022/