Osem slovenskih čolnov v konkurenci mlajših članov do polfinala SP v Ivrei

0
248

Drugi dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ivrei je prinesel kvalifikacije kajakašev, kajakašic, kanuistov in kanuistk v konkurenci do 23 let. Prvo oviro je uspešno preskočilo osem slovenskih čolnov.

Po ekipni kolajni uvodnega dne svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v Italiji sta Juš Javornik in Nejc Polenčič zelo dobro opravila tudi s posamičnimi kvalifikacijami. V konkurenci kanuistov do 23 let sta se brez težav uvrstila v polfinale, saj je imel Juš Javornik sedmi, Nejc Polenčič pa osmi čas prve kvalifikacijske vožnje. V konkurenci mlajših članov je veslal tudi Andrej Jeklin, ki pa se mu je zalomilo v obeh nastopih (35. in 21. mesto), tako da je z nastopi na tem prvenstvu že zaključil. Najhitrejši kanuist med mlajšimi člani je bil tokrat Poljak Kacper Sztuba, drugi je bil Nemec Lennard Tuchscherer, tretji pa Britanec Kurts Rozentals.

Do osmega mesta med kanuistkami do 23 let je priveslala Eva Alina Hočevar, ki je bila s prvim tekmovalnim dnem zadovoljna, a upa, da bo proga v polfinalu in finalu tehnično precej bolj zahtevna. Tokrat je s progo opravila brez napak, za vodilno tekmovalko kvalifikacij Čehinjo Gabrielo Satkovo pa je zaostala za pet sekund. Druga je bila branilka naslova iz Ljubljane Britanka Bethan Forrow, tretja pa Španka Ainhoa Lameiro. V kvalifikacijah sta nastopili še dve Slovenki, tako Lea Novak kot Sara Belingar sta morali na progo še enkrat. Lea je bila v drugo uspešna in napredovala z osmim časom,. medtem ko je Sara Belingar obstala v kvalifikacijah (26. in 13. mesto).

Iste tri slovenske tekmovalke so se za mesto v polfinalu potegovale tudi v kajaku. Eva Alina Hočevar je napredovala s 16. rezultatom kvalifikacij, Lea Novak in Sara Belingar pa sta veslali še v drugo. Tudi tu je Lea Novak uspešno opravila popravni izpit in napredovala v naslednjo fazo tekmovanja s petim časom, Sara Belingar pa je s 36. in 13. rezultatom žal obstala pred vrati polfinala. Najhitrejša kajakašica kvalifikacij je bila Slovakinja Eliška Mintalova, ki je aktualna članska evropska prvakinja, druga je bila Španka Laia Sorribes, tretja pa predstavnica Andore Monica Doria Vilarrubla.

Tudi v moškem kajaku sta se v polfinale prebila dva slovenska predstavnika. Uspešna sta bila Ulan Valant, ki je bil 22., in Marko Petek, ki je priveslal na 27. mesto. Lan Tominc je bil v prvem nastopu 37., v drugem pa je prejel 50 kazenskih sekund in bil 41. Zmagal je domačin Davide Ghisetti, drugi je bil belgijec Gabriel De Coster, tretji pa Francoz Simon Hene.

V četrtek se prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijami v mladinski konkurenci.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2022