V polfinalu SP v Ivrei devet slovenskih mladincev in mladink

0
311

Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ivrei se je nadaljevalo s kvalifikacijskimi vožnjami mladink in mladincev. V polfinale je napredovalo devet čolnov.

V dopoldanskem delu kvalifikacij v konkurenci mladincev smo na reki Dora Baltea spremljali vožnje kajakašic in kajakašev. Z odliko so svojo nalogo opravili mladi kajakaši, saj so se vsi prebili v sobotni polfinale. Najboljši slovenski rezultat med kajakaši je postavil Primorec Atej Zobec Urbančič, ki je imel deveti čas kvalifikacij. Za vodilnim kajakašem je zaostal za dve sekundi in 34 stotink. Brez težav si je napredovanje zagotovil tudi Žiga Lin Hočevar, ki je bil enajsti. V prvi vožnji je 56 kazenskih sekund od napredovanja oddaljilo Reneja Jeklina, a je bil v drugem nastopu odličen in zasedel prvo mesto.

V kvalifikacijah je zmagal Čeh Stepan Venc, drugi je bil Francoz Titouan Castryck, tretji pa Hrvat Roko Bengeri.

V polfinale sta se uvrstili tudi kajakašici Naja Pinterič, ki je bila osma, in Ema Lampič, ki je napredovala z desetim časom drugega nastopa. V kvalifikacijah žal ni nastopila Ula Skok, ki si je na torkovi ekipni tekmi poškodovala ramo, tako da nosi opornico. Najboljša vožnja je uspela Američanki Evy Leibfarth, druga je bila Slovakinja Zuzana Pankova, tretja pa Poljakinja Dominika Brzeska.

Zelo dober deveti čas kvalifikacij v konkurenci kanuistk je postavila Asja Jug, ki je s progo opravila brez dotikov. Z dvema kazenskima sekundama in enajstim rezultatom kvalifikacij je po prvi vožnji v polfinale napredovala tudi Naja Pinterič. Ema Lampič je imela v kanuju nekaj težav, napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja pa se ji je izmuznilo za vsega eno mesto.

Američanka in Slovakinja sta bili najboljši tudi v kvalifikacijah kanuja, le da sta si mesti izmenjali. V popoldanskem delu tekmovanja je bila boljša Slovakinja Pankova, Evy Leibfarth pa je bila druga. Tretje mesto si je priveslala branilka naslova svetovne mladinske prvakinje iz Ljubljane Čehinja Klara Kneblova.

V moškem kanuju je bil Žiga Lin Hočevar petnajsti in je napredoval po prvi vožnji, z desetim rezultatom druge vožnje pa si je polfinale priboril še Matej Trojanšek. Žal je v prvi fazi obstal Martin Gale, ki je bil v drugi vožnji štirinajsti.

V petek se svetovno prvenstvo v Italiji nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi vožnjami kajakašev in kajakašic do 23 let ter polfinali in finali kanuistov in kanuistk v mladinski konkurenci.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2022/