Žiga Lin Hočevar sedmi na svetovnem mladinskem prvenstvu v Italiji

0
42

Prvi dan posamičnih končnih odločitev na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Italiji se je v finale uvrstil Žiga Lin Hočevar, ki je v mladinski konkurenci kanuistov osvojil sedmo mesto.

Žiga Lin Hočevar v Ivrei tekmuje na svojem prvem svetovnem mladinskem prvenstvu, saj je letos dopolnil 15 let in dobil pravico nastopanja na največjih mednarodnih tekmovanjih. Že prvi dan prvenstva se je z Jušem Javornikom in Nejcem Polenčičem veselil ekipnega brona med kanuisti do 23 let, zelo uspešno pa je debitiral tudi v posamični konkurenci mladincev kanuistov.

V polfinalu je postavil tretji čas in se tako brez težav uvrstil v finale, kjer je bil znova odličen in blizu kolajne, žal pa se mu je na koncu proge primerila napaka, ki ga je potisnila na sedmo mesto.

V polfinalu je veslal tudi Matej Trojanšek in bil 24. Naslov svetovnega mladinskega prvaka si je priveslal Avstralec Mark Crosbee, drugo in tretje mesto pa sta si priborila Čeha Michal Urban in Lukaš Kratochvil.

Nekaj športne sreče je zmanjkalo tudi Žigovi sestri Evi Alini Hočevar, ki je po napaki v polfinalu ostala tik pred vrati finala, na enajstem mestu, tri desetinke za najboljšo deseterico. V polfinalu je veslala Lea Novak in bila 24.

Naslov svetovne prvakinje do 23 let je pripadel Slovakinji Eliški Mintalovi, ki je letos postala tudi članska evropska prvakinja. Druga je bila Francozinja Emma Vuitton, tretja pa Monica Doria Vilarrubla iz Andore.

V mladinski konkurenci kanuistk sta slovenske barve v polfinalu zastopali Asja Jug in Naja Pinterič. Na zahtevni progi, kjer so imele številne tekmovalke težave, je bila Asja na koncu 14., Naja pa 15. Zmagala je Slovakinja Zuzana Pankova, druga je bila Španka Nora Lopez, tretja pa Nemka Lucie Krech.

Med kajakaši do 23 let je Ulan Valant priveslal na 18. mesto, Marko Petek pa je bil 29. Naslova prvaka se je veselil Francoz Anatole Delasuss, drugi je bil Avstrijec Felix Oschmautz, tretji pa Britanec Jonny Dickson.

V soboto se prvenstvo nadaljuje s polfinali in finali kanuistov in kanuistk do 23 let ter kajakašev in kajakašic v konkurenci mladincev.

Žiga Lin Hočevar

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2022/