Juš Javornik deveti na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Ivrei

0
259

Zadnji dan slalomskih posamičnih final na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Ivrei je v finalu kanuistov do 23 let veslal Juš Javornik in bil deveti. Eva Alina Hočevar je bila med kanuistkami do 23 let enajsta, Naja Pinterič pa 12. v mladinski konkurenci kajakašic.

Sobotni program na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ivrei je prinesel polfinalne in finalne vožnje kanuistov in kanuistk do 23 let ter kajakašev in kajakašic v mladinski konkurenci. Na reko Dora Baltea se je danes podalo devet slovenskih čolnov.

V finalu kanuistov do 23 let je nastopil Juš Javornik, ki si je naboljšo deseterico zagotovil s sedmim časom polfinala. V finalu je naredil dva dotika vrat, kar je pomenilo štiri dodatne kaznske sekunde in končno deveto mesto.

“Polfinalni nastop je bil super, v finalu pa se ni povsem izšlo. Imel sem več kazenskih sekund, vožnja se ni poklopila kot bi se morala. Proga je bila zelo tekoča, bila je celo enostavna za polfinale in finale. Bila je igriva proga,” je povedal Juš Javornik.

V polfinalu je mesto med finalisti lovil tudi Nejc Polenčič, ki pa je nastope na tem svetovnem prvenstvu za mlajše člane sklenil na 14. mestu.

Naslov svetovnega prvaka do 23 let si je priveslal francoski kanuist Mewen Debliquy, ki je bil na lanskem svetovnem prvenstvu v Ljubljani med mladinci četrti. Srebro je pripadlo Poljaku Kacperju Sztubi, ki je zmagal v kvalifikacijah, tretji pa je bil Čeh Vojtech Heger.

V konkurenci kanuistk do 23 let je športna sreča znova zapustila Evo Alino Hočevar, ki je še enkrat več v letošnji sezoni zasedla enajsto mesto. Enajsta je bila že v včerajšnjem polfinalu kajakašic, prav tako pa tudi v kanuju na članskem evropskem prvenstvu maja na Slovaškem. Odločila je napaka v zgornjem delu proge, kjer je prejela dve kazenski sekundi, nekaj manj kot dve sekundi pa jo je nato ločilo od finala. V polfinalu je obstala tudi Lea Novak, ki je bila na koncu 22.

Svetovna prvakinja med mlajšimi članicami v kanuju je postala Italijanka Elena Borghi, druga je bila Čehinja Gabriela Satkova, tretja pa Slovakinja Emanuela Luknarova.

V mladinski konkurenci kajakašic si je Naja Pinterič priveslala dvanajsto mesto. V polfinalu je veslala še Ema Lampič in bila 24. Naslov svetovne mladinske prvakinje si je priveslala Italijanka Lucia Pistoni, druga je bila Poljakinja Dominika Brzeska, tretja pa Nemka Paulina Pirro.

Razočarani so bili kajakaši, ki so praznih rok ostali v mladinski konkurenci. Najboljši rezultat je postavil Atej Zobec Urbančič, ki je prvenstvo zaključil na 18. mestu. Tako Rene Jeklin kot Žiga Lin Hočevar sta naredila veliko napako v spodnjem delu proge, zgrešila vratica in se nato le še spustila v cilj, saj je bilo jasno, da je možnost za uvrstitev v finale splavala po vodi. Jeklin je tekmo končal kot 39., Hočevar pa kot 40.

Zmagal je Francoz Titouan Castryck, ki je ubranil naslov mladinskega svetovnega prvaka, ki si ga je priveslal lani v Ljubljani, drugi je bil Čeh Stepan Venc, tretji pa Britanec Sam Leaver.

V nedeljo se bo prvenstvo za mladince in mlajše člane zaključilo z ekstremnim slalomom. Preizkušnje bodo potekale cel dan, saj so najprej na vrsti kvalifikacijske vožnje na čas, popoldne pa še glavni del s tekmami na izpadanje.

Juš Javornik

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2022