Naja Pinterič peta v ekstremnem slalomu MSP v Ivrei

0
438

Zadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ivrei je prinesel preizkušnje v ekstremnem slalomu. Slovenske barve je zastopalo devet predstavnikov. Naja Pinterič je bila med mladinkami peta, mlajša člana Tine Kancler in Eva Alina Hočevar pa sta zasedla 13. mesti.

Naja Pinterič je bila tista, ki je v današnjih preizkušnjah ekstremnega slaloma pokazala največ iznajdljivosti izmed vseh slovenskih predstavnikov. Bila je zelo blizu boja za odličja, saj je prišla vse do polfinala, kjer pa sta bili v njeni skupini nato boljši Španka Malen Gutierrez in Nemka Charlotte Wild, ki sta napredovali v finale. Naja je na koncu zasedla odlično peto mesto.

Naslova svetovne mladinske prvakinje se je veselila Američanka Evy Leibfarth, ki je enak naslov osvojila že v sezoni 2019, lani pa je bila v ekstremnem slalomu bronasta na članskem svetovnem prvenstvu.

V konkurenci kajakašev do 23 let se je do četrtfinala prebil Tine Kancler, ki je pred tremi leti v Krakovu na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane že osvojil kolajno v ekstremnem slalomu. V četrfinalni borbi je bil četrti, saj je dobil kazen za zgrešena vrata. V prvi fazi tekem na izpadanje je zmagal, v kvalifikacijah pa je postavil šesti čas. Prvenstvo je tokrat končal na 13. mestu.

Naslov svetovnega prvaka med kajakaši do 23 let je osvojil Francoz Gael Adisson, drugi je bil Britanec Etienne Chappel, tretji pa Švicar Jan Rohrer, sicer aktualni članski evropski prvak.

Prav tako v četrtfinalu je s svojimi nastopi zaključila Eva Alina Hočevar, ki je tekmovala v konkurenci kajakašic do 23 let. Podobno kot Kancler je tudi ona v žaru borbe izpustila vratica in se tako ni uspela prebiti na eno izmed prvih dveh mest, ki vodita v naslednjo fazo tekmovanja. Na koncu je bila 13. V isti konkurenci je tekmovala tudi Lea Novak in z nastopom zaključila v prvi izločilni fazi, tako da je bila skupno 20.

Svetovna prvakinja med mlajšimi članicami je postala Britanka Nikita Setchell, ki je ubranila lanski naslov iz Ljubljane, druga je bila Švicarka Naemi Braendle, tretja pa Monica Doria Vilarrubla iz Andore.

Do tekem na izločanje med kajakaši mladinci je prišel še Jakob Šavli, ki je prav tako naredil napako in zgrešil vrata ter bil v prvi izločilni fazi v svoji skupini četrti. S tem je žal ostal brez napredovanja v četrtfinale. Bil je 29.

Francoz Hugo Monasse se je veselil naslova svetovnega mladinskega prvaka, pred rojakom Martinom Cornujem in Ukrajincem Serhijem Sovkom.

V dopoldanskih kvalifikacijskih vožnjah na čas so tekmovali še Marko Petek, Žiga Lin Hočevar, Rene Jeklin in Ema Lampič, ki pa se jim ni uspelo uvrstiti v izločilne boje. Marko Petek je bil na koncu 35. med mlajšimi člani, mladinca Žiga Lin Hočevar in Rene Jeklin sta bila 37. oziroma 56., mladinka Ema Lampič pa je zasedla 35. mesto.

Mladince in mlajše člane letos čaka še eno prvenstvo, in sicer evropsko prvenstvo, ki bo avgusta v Čeških Budejovicah.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2022