Kanuisti do 23 let srebrni na svetovnem prvenstvu

0
217

Z ekipnimi tekmami se je na Slovaškem začel tekmovalni del svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Izkazali so se kanuisti v konkurenci mlajših članov – Žiga Lin Hočevar, Juš Javornik in Nejc Polenčič, ki so osvojili srebrno kolajno.

Liptovsky Mikulaš ta teden gosti svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah in prvi dan tekmovanj so že podelili prve komplete kolajn najboljšim v ekipnih tekmah. Na odru za zmagovalce je stala tudi slovenska ekipa, in sicer kanuistov do 23 let, ki je osvojila srebrno odličje. Žiga Lin Hočevar, Nejc Polenčič in Juš Javornik so nastop končali s štirimi kazenskimi sekundami in 3,92 sekunde zaostanka za novimi ekipnimi svetovnimi prvaki v kanuju do 23 let. Zlata kolajna je pripadla Čehom Adamu Kralu, Martinu Kratochvilu in Lukasu Kratochvilu, bron pa so osvojili Francozi Mewen Debliquy, Yohann Senechault in Tanguy Adisson.

Dve slovenski ekipi sta končali na petem mestu. Najprej so ta rezultat dosegle kajakašice mladinke Naja Pinterič, Ula Skok in Sara Globokar. V tej konkurenci so zmagale Čehinje, druge so bile Nemke, tretje pa Francozinje. Enak rezultat je dosegla tudi mladinska ekipa kajakašev, za katero so veslali Rene Jeklin, Domen Bregar in Tin Kos. Tu so bili najboljši Francozi, srebro so osvojili Italijani, bron pa Nemci.

Le mesto nižje, na šestem, sta bili uvrščeni mladinski ekipi kanuistov in kanuistk. Med kanuisti mladinci so imeli Žiga Lin Hočevar, Matej Trojanšek in Andrej Jeklin štiri dotike, posledično osem kazenskih sekund, kar jih je oddaljilo od boja za kolajne. Zmagali so Francozi pred Nemci in Čehi. Prav tako šeste so bile tudi Naja Pinterič, Ema Lampič in Lea Senica med kanuistkami mladinkami. Tu so slavile Čehinje, druge so bile Francozinje, tretje pa Nemke.

Ekipa kanuistk do 23 let, v postavi Eva Alina Hočevar, Asja Jug in Sara Belingar, je preizkušnjo končala na devetem mestu. Naslov ekipnih svetovnih prvakinj do 23 let so osvojile Italijanke, srebro je pripadlo Nemkam, bron pa Špankam.

Dve slovenski ekipi pa sta prvi dan prvenstva zabeležili enajsti mesti. Najprej so na tem mestu končale kajakašice do 23 let Eva Alina Hočevar, Sara Belingar in Ema Lampič. V tej konkurenci so kolajne osvojile Nemke, Francozinje in Čehinje. Nato so bili enajsti še kajakaši do 23 let Lan Tominc, Ulan Valant in Jan Ločnikar. Med kajakaši so bili najboljši mlajši člani Francije, srebro so si priveslali Britanci, bron pa Italijani.

Sreda prinaša posamične kvalifikacijske nastope za mlajše člane.

Uradna stran prvenstva (rezultati, spletni prenos):

https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/liptovsky-mikulas-2024