Kanuisti odprli svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v Bratislavi.

0
464

V Bratislavi se je s kvalifikacijami kanuistov med mladinci in mlajšimi člani ter kvalifikacijami mešanih dvojcev, kjer sicer nimamo svojih predstavnikov, začelo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah. Uvodni dan prvenstva so si polfinalni nastop zagotovili Urh Turnšek, Nejc Polenčič, Juš Javornik in Žiga Taljat.

Za najboljši slovenski rezultat dneva je poskrbel Celjan Urh Turnšek, ki je v mladinski konkurenci kanuistov priveslal do devetega mesta. Varovanec Aleša Kudra je po nastopu povedal: »Zadovoljen sem s svojo pripravo in rutino pred tekmo. Zdi se mi, da sem se dobro lotil. Vmes je bilo nekaj tehničnih težav, saj mi je nagajalo veslo, lahko bi še bolj natančno in hitreje odpeljal. Zdi se mi, da je še veliko možnosti za polfinalno vožnjo. Glede na to, da imam polfinalni nastop šele v soboto, smo se dogovorili, da bomo kanuisti odšli v Liptovsky Mikulaš na nekaj treningov, da tam obdržimo svojo formo in se še dodatno pripravimo.«

Po prvem kvalifikacijskem nastopu si je sobotni polfinale priveslal tudi Nejc Polenčič. Primorec, član kajakaškega kluba iz Solkana, je zasedel osemnajsto mesto in si tako zagotovil mesto med najboljšo dvajseterico, ki je napredovala po prvem nastopu.

Še enkrat se je moral v konkurenci mladincev na progo podati Juš Javornik. Sin nekdanjega slovenskega kanuista Boruta Javornika je v prvem nastopu prehitel tekmovalca, ki je startal pred njim, saj je imel ta na progi številne težave, a je imel tudi sam 50 kazenskih sekund zaradi zgrešenih vrat in še dodaten dotik, tako da je bil po prvem nastopu 35. V drugo je veslal hitreje in se kot četrti kanuist druge vožnje uvrstil v sobotni polfinale.

Najboljši kanuist med mladinci v kvalifikacijah je bil Čeh Vojtech Heger, drugo mesto si je priveslal njegov rojak Matyas Lhota, tretji pa je bil Francoz Alexis Bobon.  

Slabše so nastopili kanuisti v konkurenci do 23 let. Vsi trije so morali nastopiti še v drugo, saj je bil po prvem nastopu Jakob Jeklin 25., Klemen Vidmar 27., Žiga Taljat pa 53. Mlajši brat Saša Taljata je v drugo veslal boljše, v cilj sicer priveslal s štirimi kazenskimi sekundami, a bil vseeno dovolj hiter, da je v trenutku, ko je prečkal ciljno linijo prišel na prvo mesto in si tako kot prvi v repasažu zagotovil polfinale. Na koncu je v drugi vožnji zasedel tretje mesto.

»Po prvi vožnji nisem bil zadovoljen. Bilo je nekaj živčnosti in napetosti, imel sem trde roke. Ko sem prišel v cilj, sem bil jezen sam nase. Ne gre tako kot na treningih, kjer gre super, na tekmi pa se vse podre. V drugo sem si rekel, da se moram sprostiti in čolnu pustiti, da gre. Do polovice je bilo dobro, potem sem imel dva dotika, ampak sem imel res hiter čas, tako da je zadostovalo za polfinale. V polfinalu moram nastopiti podobno kot v drugem teku kvalifikacij, sproščeno, da čoln teče, brez napak,« je po nastopu povedal Žiga Taljat.

Žal se je napredovanje tudi v drugem poizkusu izmaknilo Jakobu Jeklinu in Klemnu Vidmarju; Vidmar je bil v drugi vožnji uvrščen na 16., Jeklin pa na 17. mesto.

V sredo bodo v kvalifikacijah nastopali kajakaši in kanuistke.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2017/rankings-results