Kajakaši in kanuistke uspešno preko kvalifikacij SP v Bratislavi.

0
533

V polfinale svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki ta teden poteka v Bratislavi, so se drugi dan prvenstva uvrstili kajakaši Vid Kuder Marušič, Martin Srabotnik, Žan Jakše, Lan Tominc, David Rozman in Tine Kancler ter kanuistke Nina Bizjak, Alja Kozorog in Lea Novak.

V dopoldanskem delu programa, ko so tekmovali kajakaši in kanuistke do 23 let, so svojo nalogo z odliko opravili vsi slovenski predstavniki, saj so vsi napredovali v polfinale. Vid Kuder Marušič je dosegel najboljši čas izmed slovenskih predstavnikov med kajakaši do 23 let. Zasedel je osmo mesto in se tako že s prvim nastopom prebil v drugo fazo tekmovanja.

»Nedvomno moram popraviti spodnji del proge, v katerem sem izgubil približno štiri sekunde v primerjavi z najboljšimi. S pripravo na tekmo sem zadovoljen. V zgornjem delu je šlo super. V čolnu sem se počutil dobro. Prva stopnica je osvojena, zdaj pa naprej,« je po uvrstitvi v polfinale povedal Vid Kuder Marušič.

Po prvem nastopu je z dvanajstim časom kvalifikacij napredoval tudi Martin Srabotnik. Žan Jakše je bil zelo hiter na progi, vendar je prejel 50 kazenskih sekund, tako da je moral startati še v drugo. Zadnjo priložnost za uvrstitev v polfinale je izkoristil in se z devetim časom druge vožnje tudi on uvrstil v nadaljevanje tekmovanja.

Najhitrejši kajakaš kvalifikacij je bil Francoz Mathieu Desnos, drugi je bil Nemec Stefan Hengst, tretji pa še en Francoz Pol Oulhen.

S prvo vožnjo je svojo nalogo dobro opravila kanuistka Nina Bizjak. Primorka je dosegla deveti čas kvalifikacij in brez težav napredovala že po prvem nastopu. »Super! Po prvem vtisu sem zadovoljna s svojo vožnjo. Zdaj bomo še analizirali posnetek in se pripravili za polfinale. Res sem vesela, da mi ne bo treba nastopiti še v drugi vožnji. Imela sem umirjeno vožnjo, saj so vsa dekleta delala napake in je bilo treba odpeljati čisto vožnjo. Imela sem nepotreben dotik v protitočnih vratih. Takoj ko sem vstopila v vrata, sem pazila, potem pa sem jih z roko udarila ob izhodu iz vrat. To je bila manjša napaka, sicer pa sem se kar držala tega, kar smo se dogovorili. Ni bilo večjih napak. V polfinalu bo drugačna proga, zato se bo treba drugače pripraviti. Upam, da bo v drugo uspelo še Alji,« je takoj po nastopu povedala Nina Bizjak.

Med kanuistkami je namreč veslala tudi Alja Kozorog in za malo zgrešila polfinale po prvi vožnji, zato se je na progo podala še drugič. S šestim časom drugega nastopa si je polfinalni nastop zagotovila tudi ona.

»Konkurenca je praktično enaka kot na vseh članskih tekmah, ker je mlada disciplina in so tudi na članskih tekmah večinoma punce še mlajše članice in mladinke. Konkurenca je dobra, tudi vodilna v svetovnem pokalu Jessica Fox je tu. Zmeraj več nas je in je res lepo tekmovati,« pa je izjemno močno konkurenco na tem prvenstvu komentirala Nina Bizjak.

Najboljša kanuistka kvalifikacij je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, druga je bila Avstralka Jessica Fox, aktualna članska svetovna prvakinja, tretja pa aktualna članska evropska prvakinja Kimberley Woods iz Velike Britanije.

V popoldanskem delu sporeda so se na progo podali še kajakaši in kanuistke v mladinski konkurenci. Tako kot njihovi starejši kolegi so se tudi oni uspešno prebili v polfinale.  

Kot prvi izmed trojice kajakašev si je polfinalni nastop zagotovil najmlajši član ekipe, Lan Tominc, ki je na prvem prvenstvu v slovenskem dresu svojo nalogo opravil dobro. V prvi kvalifikacijski vožnji je zasedel 20. mesto in se uvrstil v polfinale. Prav tako po prvi vožnji je napredoval tudi njegov klubski kolega iz celjskega kluba David Rozman, in sicer s 25. časom kvalifikacij. Več težav je imel Tine Kancler. Primorec je bil odlično na progi, vodil na dveh vmesnih časih in bil na poti do prevzema vodstva, ko je na najbolj znamenitem delu proge, zadnjem padcu, imenovanem Niagara, naredil napako, se prevrnil in zaradi tega zgrešil dvoje vrat. V drugi vožnji je s progo opravil brez napak in se brez težav uvrstil v polfinale. Pred njim je bil v drugo uvrščen le Novozelandec Zack Mutton.

Najhitrejši čas prve vožnje je imel Čeh Tomaš Zima, drugi je bil Avstrijec Felix Oschmautz, tretji pa Francoz Isaac Dufrene.

V mladinski konkurenci kanuistk smo imeli le eno predstavnico. Lea Novak, ki je letos že dobila priložnost nastopa na članskem evropskem prvenstvu v domačem Tacnu, je podobno kot Tine Kancler veslala dobro, a žal prejela 50 kazenskih sekund, zaradi katerih se je morala na progo podati še drugič. V drugo je nastopila zelo dobro, imela že na prvem vmesnem času skoraj pet sekund prednosti pred takrat vodilno tekmovalko, nato pa prednost še stopnjevala in kljub dotiku na drugem vmesnem času vodila za 26 sekund. Na Niagari je imela nekaj težav, a se uspešno rešila, in v cilju prevzela vodstvo s 25.52 sekundami naskoka. Do konca je ni prehitela nobena izmed tekmic in Lea se je v polfinale uvrstila z najboljšim rezultatom druge kvalifikacijske vožnje.

V kvalifikacijah mladink je slavila češka kanuistka Eva Rihova, druga je bila Poljakinja Alexandra Stach, tretja pa Nemka Andrea Herzog.

V četrtek bodo na sporedu še zadnje kvalifikacije, in sicer kajakašic in kanuističnih dvojcev. Slovenske barve bodo zastopale kajakašice Eva Alina Hočevar, Eva Jeklin in Lea Novak.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2017/rankings-results