Kanuisti Savšek, Božič in Berčič so na EP priveslali do ekipnega brona.

0
509

Krakov, 8. junija (STA) – Slovenski kanuisti Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič so na evropskem prvenstvu v Krakovu osvojili bron na ekipni tekmi. Slovenci so zaostali le za Slovaki in Nemci. Kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Simon Brus so bili na ekipni tekmi deseti. Zmagali so Čehi pred Nemci in Poljaki.

Uvodni dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah se je za slovensko ekipo v Krakovu končal z bronasto kolajno. Čeprav so posamezniki ostali brez kolajn, so slovensko čast rešili kanuisti Berčič, Savšek in Božič in po večletnem premoru poskrbeli za novo ekipno kolajno. Nazadnje so po ekipnem odličju na evropskem prvenstvu posegli kajakaši v Seu d”Urgellu leta 2011, ko so bili Kauzer, Brus in Jure Meglič evropski prvaki v moštveni vožnji.

Savšek, Berčič in Božič so današnjo nalogo med kanuisti opravili brez večjih težav, si na progi prislužili le štiri kazenske sekunde in se veselili kolajne. Potem ko so z izjemo Božiča svojo nalogo opravili slabše med posamezniki, so vse moči usmerili v ekipno preizkušnjo, njihova vožnja pa je na koncu zadostovala za bron.

“To je bila pika na i tega prvenstva, čeprav imam tudi za jutri velika pričakovanja v konkurenci dvojcev. Tako malo, kot smo trenirali za ekipno tekmo, lahko rečem, da smo odpeljali brezhibno. Sam in Anže sva “pridelala” dve kazenski sekundi in te majhne napake so nas potisnile na tretje mesto, a smo veseli uspeha,” je po tekmi povedal Božič, ki bo v nedeljo veslal še v dvojcu skupaj s Sašom Taljatom. V konkurenci 25 čolnov v finale vodi najboljših deset časov kvalifikacij.

Z odličjem je bil zadovoljen tudi Berčič: “Zelo sem zadovoljen, da se je vsaj moštveno dobro izteklo, da je letelo čez progo. “Ful” dobro, da smo dobili kolajno. Prejšnja leta se nam ni uspelo uigrati, zdaj pa smo dobra, mlada ekipa in nam lepo “laufa”.”

Vtis je po ponesrečeni posamični vožnji izboljšal tudi Savšek. “Malo sem bil razočaran po dopoldanski vožnji, mislil sem že, da bom to prvenstvo hitro končal. Ta kolajna je zdaj lep obliž na rano, moštveno kolajno v kanuju smo osvojili po zelo dolgem času. Popravili smo vtis in smo zelo zadovoljni. Mislim, da nam je od starta do cilja super teklo, morda sem delal nekaj napak na koncu, ko me je malo odneslo iz linije, a časovno smo dobro leteli, se ujeli in smo res lahko zadovoljni,” pa je dejal Savšek, ki je bil lani posamično bronast.

Kajakašem se ni izšlo, voda je v kanalu reke Visle po besedah veslačev precej nepredvidljiva. Brusu je tako na sredini zagrabilo rep, ga postavilo nekoliko pokonci, po vodi pa so splavale dragocene sekunde. “V zgornjem delu nam je šlo dobro, potem pa sem na sredini videl, da sta Simon in Janoš zaostala. Ne vem, kaj je bilo, a sem potem šel do konca z rezervo, saj moramo ciljno črto prečkati vsi trije v razmaku največ 15 sekund. Takšen je ta šport, nepredvidljiv,” pa je po moštveni vožnji kajakašev dejal Kauzer.

V posamičnih finalih sta danes veslala kajakaš Kauzer in kanuist Božič, ki sta pristala na devetem oziroma desetem mestu. Nedelja bo v Krakovu dan D za kanuistični dvojec Božič – Sašo Taljat ter kajakašici Evo Terčelj in Uršo Kragelj.